Как ни лекува кислородът?

След дългия ден в офиса изли­зате в хладната вечер. Вдиш­вате дълбоко и чувствате, че нещо се променя. Умората изчезва, тялото се изпълва с енергия. Това е благотворно­то действие на кислорода.

Но той е способен на много повече. При до­бро кръвоснабдяване кисло­родът поддържа във форма органите и клетките. Освен това ускорява процесите на оздравяване – дори мигрена­та може да се повлияе. Как е възможно това? Как науката откри, че кислородът може да е… лекарство? Решаваща роля имат учените, занимаващи се с влиянието на кислородното съдържание в тъканите върху здравето ни. При изследвания върху хламидиите, бактерии, пре­насяни по полов път и водещи до безплодие, се установява, че имунната система може да се бори с тях само при доста­тъчно наличие на кислород в лигавицата на влагалището. Ако няма достатъчно кисло­род, хламидиите се размно­жават бързо и се получава възпаление.

Има и други публикации във връзка с кислорода. Според тях при пациенти със слабо съдържание на кислород в тъ­каните, например при пушачи, се срещат опасни възпаления при ракови заболявания или инфекции след операции. При постоянно ниско съдър­жание на кислород в тъкани­те, т.нар. хипоксия, определе­ни бактерии се размножават много бързо, например хеликобактер пилори, причиня­ващи язви в стомаха. Хипок­сията активира инфекции от вируси или бактерии и води до хронични възпаления. Те от своя страна се смятат за основна причина за сърдечен инфаркт, инсулт и рак.

Достатъчен ли е кислородът във въздуха, който дишаме?

Липсата на движение и плит­кото, накъсано дишане като при стрес водят до хроничен недостиг на кислород. Тя може да е резултат и на неподходящо хранене и на пушене. Въгле­родният монооксид, отделящ се при изгарянето на тютюна, се свързва с хемоглобина в кръвта, който транспортира кислород от дробовете към тъканите. Така тялото не по­лучава достатъчно кислород. Прекаленото количество месо и сладкиши освен това предиз­викват висока киселинност в съединителната тъкан, така кислородът и хранителните вещества стигат трудно до клетките.

Как можем да разберем дали не ни достига кислород?

Има НЯКОИ признаци, например умора или главоболие. Причината: 90% от вдишания кислород служат за снабдяване с енергия в митохондриите, електроцентралите на клетките. Ако не достига кислород, мозъкът, органите, мускулите и нервите не работят в нормален режим.

Как да си доставим повече кислород?

Има различни възможности. Класиката е многоетапната терапия с кислород на Арден (озонова терапия). При нея пациентите получават първо коктейл от витамини и мине-рали, който подобрява приема на кислород в клетките. След това инхалират въздух, обогатен с кислород. При озоновата терапия по Регелсбергер пациентите получават кислорода венозно. При новата векторна терапия те получават три препарата (отчасти с активен кислород), за да преодолеят липсата му. Тези терапии са от алтернативната медицина, няма клинично доказани резултати. Най-добре изучената форма на лечение с кислород е в барокамера. Така пациентът повишава съдържанието на кислород в кръвта до 15-20 пъти. Кислородът тук достига до области на тялото, стоящи в края на кръвоснабдяването и получаващи обикновено малко от него. По този начин например заздравяват упорити рани.

Кислородната терапия е дока-зала добри резултати при тинйтус (шум в ушите) и борелиоза (лаймска болест). Помага при мигрена, проблеми със сърцето и кръвообращението, хронични възпаления и ревматизъм. Прилага се и при неспецифични оплаквания като изтощение, смущения в паметта или хронична умора.

Можем и сами да си доставим кислород

Два-три пъти седмично по 30 минути бягане, плуване или колоездене са достатъчни. Освен това редовното спортуване спира стареенето на органите. Стигат дори и три месеца тренировки, за да се подобри значително снабдяването на организма с кислород. Той ще функционира така, сякаш сме с 20 години по-млади. Важно е при спортуването да не се задъхваме, иначе приемът на кислород е затруднен. Обръщайте внимание на издишване-то, така отработеният кислород напуска тялото и отваря място за нов.

Можем ли да приемаме кислород от храната?

Не директно. Но здравословното хранене помага да се насочи той към клетките. Желязото например (в говеждото месо, лешниците и бобовите растения) се свързва с кислорода в кръвта и го транспортира до клетките. Липсата на желязо е най-честата причина за лошо снабдяване на тъканите с кислород. Жените имат нужда от най-малко 15 мг желязо на ден. Витамин С и прясно смлян черен пипер в яденето подпомагат приема на желязо. Също и витамин D, омега-3 мастните киселини, фолиевата киселина и други В витамини подобря-ват съдържанието на кислород в тъканите. Храненето с повече плодове и зеленчуци предотвратява киселинността в организма.

Как да дишаме правилно?

При стрес или лошо настроение дишаме плитко само с горната част на гръдния кош. Въздухът се задържа само за кратко в дробовете. Спортът помага да дишаме дълбоко. Има и упражнения за правилно дишане. Но има и малко трикове, подобряващи снабдяването с кислород – протягане пред прозореца, прозявки или пеене. Това автоматично води до дишане с корема.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар