Как да останем здрави в сезона на грипа и настинките?

Това е въпрос, който вълнува много хора през зимата, особено кога­то непрекъснато сме заобиколени от инфор­мация за върлуващи грипни вируси и за пред­стоящото настъпване на поредната грипна епидемия.

Разбира се, еднозначно ре­шение на този въпрос не може да се даде, но ако спазва­ме някои лесни съвети, можем в голяма степен да избегнем разболяването от грип или от настинка.

Как да се предпазим от грип?

Заразяването най-често става, когато сме в близост до болен човек, който при говорене, ки­хане или кашляне разпръсква около себе си микроскопични частици слюнка, „пълни“ с ви­руси. Затова и най-сигурният начин да се предпазим от за­разяване е като избягваме да посещаваме места, където се събират много хора, особено по време на епидемия. Много хора имат навик да до­косват безпричинно устата и очите си, а това крие сериозен риск от заразяване, защото може преди това да са били в контакт с предмети, по които са попаднали грипни вируси. Също така трябва често да си мием ръцете, особено когато сме на обществени места.

Как да укрепим органи­зма срещу инфекции?

Пълноценното и разноо­бразно хранене осигурява на организма необходимите вещества, които му дават сили и възможност да се пребори с инфекциите. Ежедневният прием на плодове и зеленчуци доставят на тялото витамини, флавоноиди, минерали и антиоксиданти, които усилват имунната защита. Редовната употреба на пробиотици също усилва имун­ната защита.

  • Редовното проветряване на помещенията, които обита­ваме, както и поддържането на умерена температура, на­маляват жизнеспособността на вирусите.
  • Избягване на стресовите ситуации и преумората, за­щото те понижават защитните сили на организма. Спортът – независимо ка­къв, е полезен за укрепване на имунитета. Колкото повече се движим, толкова по-малко ще боледуваме, важното е всич­ко да е с мярка и без да се пре­калява, защото физическото претоварване стресира тялото, а стресът отслабва имунната система.
  • Ваксинация – препоръчва се при хора в рискова група (схронично заболяване, имуносупресирани пациенти, деца под 5 години, бременни жени).

Какво да предприемем, в случай че все пак се раз­болеем?

Обикновено лечението на на­стинка и грип се провежда у дома. Останете си вкъщи и почивайте. Препоръчително е болните да пропуснат ходе­нето на работа или училище поне за 3-4 дни. Приемайте много течности – вода и бил­ков чай. Взимайте лекарстве­ни средства, които понижават температурата, отпушват носа и спират хремата, които може­те да си купите от аптеката без рецепта. Ако липсва подобре­ние на симптомите след 5-ия ден, непременно потърсете лекарска помощ.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар