Здрави и бодри през зимата – 2

Край на настинките, зъзненето и сухата кожа! Може и по друг начин! С нашите 31 съвета ще преминете през студения сезон здрави и пъл­ни с енергия.

 1. Повече витамин D

Проверете нивото му в кръвта – то трябва да е минимум 30 микрограма/мл. Според последните изследвания ниското ниво увеличава риска от настинки с 40%. През зимата е добре да взимате дневно до 3000IU.

 1. За да не мръзнете

Помага джинджифил – едно парче от 3 см се нарязва на филийки, залива се с 1 чаша гореща вода, запарва се за 10 минути и чаят се подслажда с мед.

 1. Горчицата затопля краката

дори когато я хапвате с наденичка. Тя активира кръвообращението. Полезни са и топли бани за краката 4110 минути да ги потопим в гореща вода с няколко лъжици черно синапено брашно.

 1. Мийте си ръцете

Много е важно, особено когато ВСИЧКИ наоколо кихат и кашлят. Едно изследване показва, че миенето на ръцете със сапун намалява двойно броя на заболелите деца от разстройство и инфекции на дихателните пътища. От Института „Робърт Кох“ в Германия ни съветват ръцете да се мият винаги при прибиране вкъщи, след ползване на тоалетната, преди готвене и преди хранене – ръцете се държат под течаща вода, сапунът се втрива около 30 секунди и се изплаква добре.

 1. При парене в очите

Студът стресира окото. Помага билката змийско мляко – премахва паренето и активира слъзните жлези.

 1. Спокойна нощ

Ако имате кашлица, можете да приемате отхрачващи средства и преди лягане.

 1. А сега можете да се целунете!

И да сте с настинка, не пропускайте – всяка целувка действа добре на имунната система. Партньорът ви не трябва да се притеснява, защото вирусите са предимно в носа и очите. От устата те бързо преминават в стомаха и там се унищожават.

 1. Отворете прозорците

Концентрацията на ви-руси в застоял въздух е много голяма. Проветря-вайте често, това помага и на изсушените от парното лигавици.

 1. Грижа за червата

Те играят централната роля в имунната система, тук са 80% от клетките, които се борят с инфекциите. Добре е всеки ден да приемате пробиотичен млечен продукт за тяхното подсилване.

 1. Храна за добро настроение

Три пъти дневно хапвайте топла храна – за предотвратяване на зимните депресии. Освен това се препоръчва повече движение навън, докато е светло.

 1. Щадете си вените

Топлината не е добра за тях – ботушите с кожа отвътре и подовото отопление ги натоварват. Има кремове с конски кестен или хепарин, които ги охлаждат. Често качвайте краката нависоко или търкаляйте със стъпалата си грапави топки за масаж.

 1. Домашен прах

Честото кихане невинаги означава настинка. Ако ви се случва често сутрин, може би имате алергия към домашен прах, която се засилва през зимата.

 1. При изпръхнала кожа

През зимата е нормално кожата да е по-суха и чувствителна. Потърсете помощ от природата – масло от магарешки бодил с неговите линолови киселини.

 1. Вземете навреме мерки

Едно възпаление на гърлото отваря вратата за още инфекции. Ако бързо действате с противовъзпалителни бонбони или таблетки, ще предотвратите по-неприятни моменти.

 1. Печени ябълки пои прегракване

Бабиното лекарство помага наистина, нищо че не знаем точно по каква причина. Намажете изпечените ябълки с мед, яжте ги бавно. Добър апетит!

 1. Силата на топлината

При чревни колики помага термофорът. Топлината блокира сензорите за болка толкова ефикасно, колкото и лекарствата.

Здрави и бодри през зимата – 1

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар