Кой иска повече енергия?

Да, и ние така си помислихме. И затова съставихме за теб този 24-часов план, който ще ти помогне да си в топформа през цялото време.

Чудиш се защо в 3 следобед ти трябват клечки, за да държиш клепачите си отворени, а в 6 вече си свежа като кукуряк и готова за бойни подвизи?. Обяснението е просто и се крие в естествения ритъм на биологичния ти часовник. Ако живееш в синхрон с него, ще преминаваш през дните с лекота. Когато базовата температура на тялото ти се покачва, ти си бодра и енергична – обикновено това се случва късно сутрин и рано вечер. Ако тя е постоянна, като например следобед, можеш да заспиш, а щом започне да пада с настъпването на нощта, вече наистина ти се спи.

И така, твоят перфектен ден започва оттук.

7-9 ч. Скачай от леглото

ТВОЯТ БИОЛОГИЧЕН ЧАСОВНИК: Температурата, кръвното налягане и нивата на кортизол се покачват, за да те събудят.

 1. Сутрин глюкозата в кръвта е ниска и зато­ва имаш усещането, че се нуждаеш от нещо сладко. Вмес­то това изпий чаша вода с един изстис­кан лимон 6 нея – фруктозата в него ще задоволи захарния ти глад.
 2. След събужда­нето са необхо­дими два часа, за да се почувстваш бодра, тъй като мозъкът ти е бук­вално студен. Сто­пли го, движейки се, за предпочитане на открито. Изследва­нията показват, че мозъчната дейност остава изострена от 4 до 10 часа след спорт.
 3. Най-добре е да спорту­ваш навън пре­ди закуска. Тогава нивата на гликоген в кръвта са ниски и ще ти се наложи да гориш мазнини, за да си доставиш енергия. После закуската ще послужи за възстано­вяване на гликогена в мускулите и така няма да се натрупа в мастните депа.
 4. Приготви си закуска от пълнозърнест хляб, нискомаслени проте­ини (например омлет от белтъци) и пло­дове. Избягвай слад­кишите и белия хляб, те са метаболитни вампири, които след известно време ще доведат до падане на кръвната ти захар и желание да консу­мираш още рафи­нирани въглехидра­ти. А това опреде­лено се отразява зле на настроението и талията ти.
 5.  Не си включвай телефона и не започвай да про­веряваш имейли, пре­ди да си завършила с подготовката си за излизане – спорт, душ и закуска. Така ще се чувстваш по- спокойна и съсредо­точена.

9-14 ч. Бъди в стихията си до обяд

ТВОЯТ БИОЛОГИЧЕН ЧАСОВНИК: Кортизолът продължава да се покачва и ще бъдеш в топкондиция до среда­та на деня.

 1. При жените често липсата на енер­гия и умората се дължат на ниски­те запаси от желязо в резултат на менструаиията и диетите. Вземи хра­нителна добавка с желязо, най-добре в комбинация с някакви витамини, например В12.
 2. Кафето освобождава захари, скла­дирани 6 черния дроб, и затова веднага живваид след едно бързо еспресо. Но малко поЖъсно настъпва обратният ефект. Освен това кофе­инът пречи на усвояването на желязо­то от организма. Най-добре е да огра­ничиш този свой навик до една чашка дневно или да замениш кафето със зелен чай, който освежава по подобен начин, но съдържа по-малко кофеин и е пълен с така полезните антиоксиданти.
 3. Една 20-минутна разходка в обед­ната почивка ще ти помогне да намалиш стреса, да се справиш с атаките на депресията и дори да тонизираш имунитета си, за да боледу­ваш по-малко.
 4. Обедът трябва да е с нисък гликемичен индекс, тоест да не съдър­жа храни, които вдигат рязко кръвната захар. За сметка на това в него е добре да има здравословни въгле­хидрати – пробвай например сандвич с черен хляб, парчениа печено пиле, мару­ля, домат и лимонов дресинг.
 5. Ако спортуваш късно през деня, може да нарушиш съня си, но по обед все още е подходящо време. Направи си кардио тренировка от 20 до 40 минути, като редуваш интер­вали на по-високо и по-ниско натовар­ване. Освен че ще стопиш калории, така ще повишиш нивото на ендорфини в тялото ти, а както знаеш, те те карат да се чувстваш добре.

14-17 ч. Прескочи следобедното омърлушване

ТВОЯТ БИОЛОГИЧЕН ЧАСОВНИК: Телесната температура става постоянна, а кортизолът спада и ти ставаш сънлива.

 1. Не се поддавай на нуждата да хапнеш нещо сладко, което освен калории няма да донесе почти никакви полезни вещества на тялото ти. Вместо това си вземи някакви пресни плодове, кисело мляко или ядки.
 2. Когато правиш списък със задачките си за следобеда, бъди реалистична и не прекалявай. Важно е да свършиш работата си, но в тази част на деня трябва да правиш нещата едно по едно и да не се претоварваш психически.
 3. Направи си „актив­на почив­ка“, за да заредиш тялото си с енер­гия. Тя може да е физическа (напри­мер лек джогинг), умствена (реша­ване на кръстословица), социална (бърз шопинг тур с колежка) или духовна (йога). Изследване показа­ло, че хората, кои­то отиват на раз­ходка, след като обядват – и по този начин пони­жават пика на глюкоза и инсулин, – са свалили меж­ду 7-10 кг в резул­тат само на този свой полезен навик в рамките на една година.
 4. Дишането е от огромно значение за физиологичното състояние на тялото ти. Издишването разработва парасимпатичната нервна система (отговорна за почивката и храносмилането), а вдишването – симпатичната. За да си възвърнеш баланса, когато усещаш, че паниката е наблизо, направи десет бавни дихателни цикъла, като най-напред дишаш през корема, после през гърдите и накрая издишаш на още по-забавен каданс с устни във формата на О.
 5. Изправяй се за поне 5 минути на всеки час, който прекарваш седнала., и се разходи. Дългото седене всъщност води до изтощение, тъй като кръвообращението се забавя, а мускулите се уморяват, когато са неподвижни за по-продължителни периоди. А докато си права, изпий чаша вода. Така по-лесно ще постигнеш препоръчителната дневна доза от 1.5 литра (около 20% от това идват от храната, която приемаме)

17 – 22 ч. Приготви се за спокоен сън

ТВОЯТ БИОЛОГИЧЕН ЧАСОВНИК: Телесната температура и кръвното налягане достигат най- високите си стойности около 18-19 ч. Мелатонинът се увеличава, а храносмилането забавя ритъм към 21-22 ч.

 1. Планирай си пилатес, среща с приятелка, време само за теб .или каквото там те отпуска и презарежда. Да сложиш себе си на първо място, не е егоистично, това всъщност ще ти помогне да си по-пълноценна във взаимоотношенията и работата си.
 2. Вечерното хранене трябва да е леко, защото мазнините се усвояват по-бавно. Освен това можеш да вземеш хранителна добавка с калций и магнезий, за да отпуснеш мускулите.
 3. За здрав сън е много важно най-напред да си отпочинала. Изключи телевизора един час преди лягане, приготви си дрехите за утре, измий си зъбите и намали осветлението. Използвай леглото само за спане и секс.ю
 4. Справи се с проблемите .си през деня, не ги отнасяй в спалнята. Понякога не си в състояние да промениш стресовата ситуация, в която си попаднала, но можеш да промениш начина, по който реагираш на нея. Кажи си, че нищо не можеш да направиш за момента и насочи вниманието си към приятни и отпускащи занимания, като например масаж.
 5. Алкохолът е стимулант (съдържа захар, която те енергизира), а едновременно с това и седативен депресант, предизвикващ сънливост след известно време. Най-често причината за смущения в съня е пиенето непосредствено преди лягане. Няма проблем да разпуснеш с чаша вино около 7, тъй като то ще бъде преработено от организма до 9 и можеш спокойно да си легнеш към 10.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар