Не само лицето е предпочитаното място за поява на черни точки

Появата на черни точки се наблюдава и по гърба, защото там също има повишена концентрация на мастни жлези

Излишъкът на мазнини и попадането на мръсотия в порите води до запушването им и до образуване на комедони.

Добрата хигиена е най-правилната профилактика. Но тя не включва само редовно взимане на душ, а и използването на ексфолиращи маски за тяло и специални гъби, които да гарантират почистването на кожата в дълбочина.

Ще решите проблема, ако следвате четири основни стъпки

1.   Напарете тялото много добре за 25-30 минути, за да се отворят порите. Сауната или парната баня вършат много добра работа за тази цел.

2.            Ексфолирайте кожата със скраб или пилинг. Може да използвате и промишлени козметични средства, и домашни. Направете си скраб от мед, ситна морска сол и лимонов сок. Добър ефект има и смес от сода, морска сол и кисело мляко. Или забъркайте овесено брашно, мед и лимонов сок.

Обърнете внимание, че във всички смеси има кисели продукти

Те ексфолират най-добре, а освен това разтварят натрупаната мръсотия и мазнина в порите.

3.    Следва основно почистване с маски за тяло, компонентите на които изсмукват излишните мазнини от кожата, регулират действието на мастните жлези и имат почистващи свойства. Нанасяйте ги само на участъците с черни точки, защото често не цялото тяло е с мазна кожа. Това може да предизвика пресушаване и дори лющене като след слънчеви бани.

Най-ефективните съставки за маските са козметична глина, лимонов сок, кисело мляко, белтък, масло от чаено дърво и сода. Глината се смята за най-големият враг на комедоните, най-вече черната, следвана от бялата. Разредете я с вода на гъста каша и нанесете на гърба. Изчакайте да изсъхне и измийте с гъба.

Много добър ефект има маска от белтък и лимонов сок, нея може да нанасяте на цялото тяло за почистване и изравняване на тена. Ако освен черни точки по гърба има и пъпки, добавете в сместа сок от алое или няколко капки масло от чаено дърво.

Бързо почиства черните точки маска от глицерин, лимонов сок и вода. Може да я обогатите с ефирно масло от бергамот, лавандула, розмарин или градински чай.

След маската нанесете на гърба лек овлажняващ лосион, добре е да съдържа тонизиращото масло от чаено дърво. Ако след една-две процедури не сте решили проблема, не се отказвайте. Нужно е постоянство.

В никакъв случай не молете близък да отстранява черните точки механично с изстискване. Това може да предизвика по-сериозни възпаления задълбочаване на проблема.

4.   След като черните точки вече ги няма, не позволявайте да се върнат. Всеки ден използвайте при душ дълбокопочистващи миещи средства и подходяща ексфолираща гъба. Два пъти в седмицата правете пилинг на кожата.

Не използвайте мазни козметични продукти на гърба, най-зле действат маслото от какао, кокос и ши. Не се препоръчват ленено и от гроздови семки. Най-леки са зехтинът, прасковеното и бадемовото масло.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар