Как да опазим сърцето си здраво?

 • Хранете се правилно и се движете редовно, съветват кардиолозите!

Сърдечносъдовите забо­лявания се нареждат на първо място у нас и в Евро­па като причина за смърт­ност и инвалидизация. Целта на превенцията е не само да се намали броят на смъртните случаи, предиз­викани от сърдечносъдови проблеми, но и да се снижи честотата на основните сърдечносъдови заболява­ния (исхемична и коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане).

Запазването на здравето се влияе както от наслед­ствеността и социално-битова­та среда, така и от външни фактори, които всеки може да промени, избегне или подобри, за да остане по- дълго в добра форма. Сред рисковите фактори са стре­сът, липсата на пълноценна почивка, недоспиването, храненето с вредни и мазни храни, наднорменото тегло, тютюнопушенето, употре­бата на алкохол, обездвиж­ването и др., пише в последния си брой сп. „Журнал за жената”.

Основните мерки за предпазване от сърдечносъ­дови болести са:

 • Здравословно хранене
 • Редовно физическо нато­варване
 • Контрол на артериалното кръвно налягане (трябва да е в границите 130/90)
 • Следене на индекса на те­лесната маса (BMI < 25kg/m2)
 • Спиране на тютюнопуше­нето.

Спортуване

Целта е поне по 30 мин на ден да се извършва физиче­ска активност. Това не озна­чава, че всеки трябва да тича по половин час на ден. Здра­вите хора трябва да изберат спорт, който им доставя удо­волствие и могат да отделят няколко часа в седмицата, за да се занимават активно с него. Подходящи са тенис, плуване и др. За по-възраст­ните или страдащите вече от някакви хронични болести препоръките са да ходят пеша, да избягват асансьора, да изкачват стълбите.

Пациентите с диагно­стицирано сърдечносъдово заболяване първо трябва да се консултират с кардиолог, който ще им назначи изследвания, включително и с велоергометричен тест. По този начин може да се установи до колко и как­ва физическа активност е подходяща за конкретния човек.

Здравословно хранене

Полезна е консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ниско-маслени млечни продукти, риба и месо без мазнини. Омега-3-мастните кисе­лини имат протективни свойства, така че дори една „мазна“ риба може да е много по-полезна отколко­то приема на червено месо.

Основен принцип, кой- то е добре да се следва, е приемът на мазнини да не надвишава 30% от енер­гийния прием на ден.

Високата употреба на сол, захар, мазнини и тестени продукти е вредна, но за жалост характерна за нас. Страната ни е на по­следно място в Европа по прием на мляко и млечни продукти, като същевремено дневният прием на витамини и минерали е под стандарта за деца, бременни жени и стари хора. Небалансираното хранене увеличава т.нар. „лош“ холестерол, а с това и прогресивното разви­тие на атеросклеротични плаки.

Профилактични прегледи

Рутинният преглед, който се провежда от личния лекар (преслушване, измерване на кръвното налягане и измер­ване на холестерола), може да е много ценен за откриването на отклонения от нормата и вземане на мерки, за да не се стигне до усложнения.

Изледването на холестерол се прави сутрин на гладно. Желателно е предишният ден и последните три дни пациентът да не е консумирал алкохол и богати на холесте­рол храни.

Признаци на инфаркт

Някои сърдечни прис­ тъпи са внезапни и интензивни, но пове­чето започват бавно, със слаба болка или неразположение. Ето някои от признаците, които показват, че получавате сърдечен пристъп:

 • дискомфорт в среда­та на гърдите, който продължава повече от няколко минути или е на пристъпи. Може да се чувства като натиск, болка или задушаване
 • болки или дискомфорт в други части на тялото – едната или двете ръце, гърба, врата, челюстта или стомаха
 • недостиг на въздух
 • други признаци – сту­дена пот, гадене, замая­ност.
 • Не чакайте повече от 5 минути, за да из­викате помощ. Обадете се на телефон 112, ако вие или някой около вас има тези симптоми.

За повече информа­ция посетете сайта на пациентската органи­зация на сърдечно- болните www.sarce.bg или на Дружеството на кардиолозите в Бълга­рия www.cardiobg.com

Първите кабинети, които приемат пациенти за профилак­тични кардиологични изследвания, отвориха врати в столичната Университетска бол­ница „Царица Йоан- на – ЖУА“, УМБАА „СВ.Георги“ В Пловдив, УМБАА „СВ. Марина“ вьв Варна и УМБАА „Д-р Георги Странски“ В Плевен,

В тях се осъществя­ват консултации и изследвания за сърдечносъдовия риск на всички желаещи, Пациен­тите могат да ползват услугите им при условия, съответстващи на политиката на болни­цата – с направление и заплащане от страна на НЗОК или като свободен платен прием.

Как да се предпазим от инфаркт и сърдечни заболявания – Тайните На Сърцето:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар