Как да готвиш така, ЧЕ ДА СИ ВИНАГИ СЛАБА?

Невероятно, но факт: спагетите може да са диетични, а броколите – истинска калорийна бомба, зависи от това, което е в кухнята. Малките тайни за тънка талия са на една ръка разстояние!

Всичко започва в ранната тийнейджърска възраст, когато за първи път се замисляме за фигурата си. Тогава научаваме как различните храни влияят на килограмите ни и си съставяме някои правила на хранене за случаите, когато искаме да отслабнем. Например: плодове и зеленчуци – да, шоколад и пържени картофи – не. А след това години наред ги следваме, без особено да се замисляме. Така… Я сега да прове­рим към коя група спа­дат пилешкото и мор­ските дарове? Към разре­шената, нали? Ами всъщ­ност не е много сигур­но. Истината е, че даже миниатюрни порции от иначе полезни проду­кти могат да се окажат мощни дупенапомпватели, когато са сготвени по определен начин. Да, всички знаем колко вредно е пърженето. Но имаш ли идея точно как се увеличава калорийната стойност на парче пиле, когато добавим към него сочна хрупкава панировка? Вдига се три пъти. И само за няколко мину­ти във фритюрника то става по-опасно за бедра­та ни дори от баничка или пица. Хм, ключът от бараката май е заровен в кухнята, а не в супермар­кета. Ето как да пригот­виш Б основни храни по начин, който ти гаран­тира стройно тяло и добро здраве.

  • БРОКОЛИ ½ чаша

–          Напомпващо: Със сос от сирена – Калории: 190 Мазнини: 18 г

–          Нормално: Задушени с 1 с.л. зехтин – Калории: 68 Мазнини: 5 г

–          Вталяващо: На пара – Калории: 26 Мазнини: 0 г

СЪВЕТ: Броколите се страхотна храна, стига да не ги удавиш 8 масло, сметана или тежки сосове. Малко зехтин и чесън в тенджерката са достатъчни, за да им се насладиш. А ако ги хапнеш задушени на пара, ще са невероятно сочни и хрупкави. Просто добави няколко капки лимон, сол и червен пипер за вкус.

  • ПАСТА1 чаша паста, 1/2 чаша сос

–          Напомпващо: Сос „Карбонара“ или „Алфредо“ – Калории: 480 Мазнини: 20 г

–          Нормално: Сос „Болонезе“ (с кайма) – Калории: 370 Мазнини: 12 г

–          Вталяващо: Доматен сос „Маринара“ (с чесън и босилек) – Калории: 295 Мазнини: 4 г

СЪВЕТ: Не въглехидратите в пастата, а калоричните сосове обикновено изваждат диетата ти извън релси. Всички варианти със сметана и сирена не са добър избор. В случая простите неща се оказват гениални – неслучайно италианците най-често ядат спагетите си с ароматен доматен сос, подправен с босилек и чесън.

  • ПИЛЕ100 г гърди

–          Напомпващо: С пармезанова коричка – Калории: 505 Мазнини: 29 г.

–          Нормално: С панировка от корнфлейкс – Калории: 485 Мазнини: 27 г

–          Вталяващо: На скара – Калории: 168 Мазнини: 4г.

СЪВЕТ: Пилешкото месо без кожа е чудесен диетичен източник на протеини. Мариновай го в малко лимонов сок и мащерка и го изпечи на грил-тиган. Да, корнфлейксът по принцип е здравословен, но тук той е част от една стандартна панировка, която носи много допълнителни калории и мазнини.

  • БЯЛА РИБА100 г

–          Напомпващо: Пане – Калории: 330 Мазнини: 26 г

–          Нормално: Със сметанов сос – Калории: 300 Мазнини: 18 г

–          Вталяващо: На тиган с няколко капки зехтин – Калории: 140 Мазнини: 4

СЪВЕТ: Когато е панирана, бялата риба може да е по-калорична и мазна дори от бекон. А сметановият сос е апетитен, но най-често в ресторантите го използват, за да маскират неприятния вкус на замразена риба. По-добре избери от магазина прясно филе и го задуши на тиган с малко зехтин и лимон.

  • КАРТОФИ1 чаша нарязани

–          Напомпващо: Картофена салата – Калории: 358 Мазнини: 21 г

–          Нормално: Огретен – Калории: 323 Мазнини: 19 г

–          Вталяващо: Печени картофи – Калории: 193 Мазнини: 9 г

СЪВЕТ: Сами по себе си картофите са много добър източник на желязо и калий. Проблемът е, че обикновено се движат в лоша компания – олио, майонеза, сирене. Най- добре ги запечи във фурната със съвсем малко вода и зехтин и много подправки. А ако наистина обичаш картофена салата, замести част от олиото в дресинга с горчица.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар