Аз бях дотук или…изкуството да прекъсваш токсични връзки 2

  1. ДА ОБЕЗВРЕДИШ РОДНИНА

„Ще се откажа от теб в „Държавен вестник“!“ беше любима заплаха на дядо ми. Като малка бях доста палава и често рискувах да бъда обезнаследена. Като пораснах, открих, че и аз самата с удо­волствие бих поокастрила родословното дърво, ако имаше как. Семейните отношения често са взривоопасни, защото по-възрастните имат съв­сем добронамереното желание да предадат опита си и да предпазят младите от грешки. Младите имат съвсем добронамереното желание да проя­вят дължимата обич и уважение към по-опитните, но някъде по средата тези две намерения понякога или се разминават на километри, или брутално ка­тастрофират едно в друго. Особено трудно е да се откопчиш от емоционалните шантажи на член от семейството, който смята, че те притежава и има монопол върху житейския ти път, въпреки че отдавна си пълнолетна.

ЗАЩО?

Независимо дали говорим за родител, баба, дядо, леля или друг, лакмусът е един и същ: ако са­мочувствието ти е оръфано, а нервите ти – опъ­нати докрай след всеки разговор с тази личност, време е за глобално захлаждане. Кръвта вода не става, но понякога семействата стават по-мили, когато между теб и тях има океан.

Дай си честни отговори на тези въпроси:

  • Този човек има ли навика да критикува всеки твой избор и да ти натяква собствените си приори­тети и мнения, докато не се разстроиш видимо?
  • Сълзите ти/примирението ти карат ли го да се чувства победител (и твой благодетел)?
  • % Неудобно ли ти е да си с този човек на публично място? Унижава ли те с коментарите си?
  • Сравнява ли те постоянно с някакъв „образцов“ индивид, дъщеря на колежка, братовчедка и пр.?
  • Старае ли се постоянно да ти вменява вина и чувство за неадекватност?: „Не ми се обаждаш достатъчно често“, „Ти си безотговорна майка“ и т.н.?

Ако имаш поне два утвърдителни отговора, първото и най-важно неюо, което трябва да за­помниш, е, че не е по силите ти да угодиш на този човек и не си заслужава да се напрягаш. Ако става дума за майка ти или баща ти, разочарованието ти сигурно ще е горчиво, но трябва да приемеш, че повредата не е в твоя телевизор. Всичкото мърморене, неодобрение и натякване е дисфункционален опит да се разтоварят от собствените си житейски несгоди и огорчения. Биха искали чрез теб да поправят грешките, които са допуснали в своето развитие, но нямат право на това.

КАК?

Ако живееш при родителите си, а те по­стоянно се вайкат или те критикуват, постарай се да се изнесеш възможно най-скоро – потърси други приятели, които искат самостоятелност, и направете тази стъпка заедно, като обедините ресурсите си. Когато повдигат болезнени теми, парирай разговора, като или намериш начин фи­зически да напуснеш стаята, или като изтъкнеш, че сегашният начин на живот и предизвикател­ствата, които срещаш, са доста по-различни от опита, който те имат. След това обаче не про­дължавай да спориш. Избягвай сама да се поставяш в ранима позиция, като търсиш одобрение – не питай майка си дали харесва новата ти прическа, не кани новото ти гадже да те вземе от дома. Ако става дума за роднина, която виждаш периодично, време е да дадеш сигнал, че поведението й те от­блъсква. Най-лесният начин е да блокираш номера й и да я виждаш само когато е напълно неизбежно. Ако това ти се вижда твърде грубо, прекъсвай обажданията й с „Трябва да приключвам, заета съм“ и не позволявай да те задържа на телефона. Демонстративно си направи други планове за уикенда, в който семейството ще се събира или въпросната личност ще дойде на посещение. По празници откажи да й слугуваш в приготовления­та и не се престаравай с подаръка – кутия евтини бонбони и картичка са достатъчни да намекнат, че значимостта й в съзнанието ти значително е девалвирала и ти повече няма да се опитваш да заслужиш одобрението й. Ще се учудиш какви при­ятни резултати може да даде тази стратегия.

KAK ДА ПРИКЛЮЧИШ С ПРИЯТЕЛКА?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар