Упражнения с фитнес топка – за какво помагат и как се правят?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Фитнес топката не само увеличава ефективността на упражненията, но прави мускулите по-пъргави и ставите по-еластични

Това е от особено значение за тези, които работят на бюро и се движат малко.

С топката можете да натоварвате всички мускулни групи, включително и ръцете. Тя е прекалено лека, за да замести гирите, но пък лицевите опори с крака върху топка са по-трудни, допълнително натоварват и краката.

1.   Подпрете се странично на топка, така че да ви е удобно и да се чувствате стабилни

Целите бедра трябва да са извън уреда. От това положение повдигнете външния крак максимално нагоре с пръсти, насочени напред. Бавно върнете обратно. Изпълнете по 15-20 пъти с всеки крак. Ако се чувствате нестабилни, подпрете топката на стената.

2.   Обърнете се по корем върху топката

Краката са опънати, ръцете поставете на тила. Като натискате корпуса надолу върху топката, повдигнете гърди нагоре, без да променяте положението на краката. Лактите остават насочени встрани през цялото време. Задръжте за секунда в крайната точка и върнете обратно. Направете 2 серии от по 10-15 повторения.

3.  Изтъркаляйте топката назад, като ходите с ръце напред

Целият корпус и бедрата трябва да останат във въздуха, дланите са точно под раменете. Стегнете корема и не позволявайте да се отпуска по време на цялото упражнение. Изнесете бавно десния крак нагоре, върнете го обратно и повдигнете и левия. Това е 1 повторение, направете 15-20. Не сгъвайте лактите.

4.  Легнете по гръб върху топката, така че горната част на гърба да е извън нея

Сгънете крака в коленете и стъпете стабилно. Протегнете ръце напред, бавно повдигнете главата и раменете колкото можете, без да доближавате брадичка до гърдите. Задръжте в горната точка и отпуснете глава под нивото на топката. Направете 2 серии по 10-15 повторения.

5.  Легнете по гръб и опънете ръце встрани с длани към пода

Стиснете топката с глезени и я повдигнете перпендикулярно на тялото. Без да отделяте рамене от пода, отпуснете уреда вдясно, задръжте за секунда и се върнете обратно. Повторете по 10-15 пъти във всяка посока.

6.  Обърнете се по корем, топката остава стисната с глезените

Протегнете ръце напред с длани една към друга. От това положение едновременно повдигнете краката и гърдите, колкото можете по-високо. Бавно върнете обратно на пода. Направете 2 серии от по 8-10 повторения.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар