Великият въглехидрат дебат: Да хапнеш или не филийка хляб?

Опитваш ли се да ограничиш тестените неща и в 99.9% от времето да ядеш без хляб? Добре дошла в отбора на въглехидрато-недолюбителите! Днес като че ли протеините са на мода, а въглехидратите са поизпаднали в немилост, защото всички смятаме, че от филийка-две хляб на обяд и сандвич за следобедна закуска се пълнее. А дали наистина е така?

Откакто спрях хляба, се чувствам страхотно!“, твърди Еми, която е успяла да свали 8 килограма и да се пъхне отново в най-тесните си дънки, отлежава­щи в гардероба й три години, с ядене само на яйца и месо в неограничени количества (Японска дие­та). За да задържи резултата, смята оттук насе­тне да се храни без хляб, да се раздели с тестени­те закуски и разбира се, да ореже всички торти, пасти и т.н. Вярва, че това е и по-здравословно. Имам повече енергия и съм в суперформа“, твърди тя. Нещо повече: вече е успяла да зариби някол­ко от приятелките си да кажат решително „сбо­гом“ не само на хляба, а и на всички топли банички със сиренце или бухтички със сладко от боровинки и ягоди, престъпно вкусна паста, ароматно ухаещи пици, домашни мекици с мед на закуска и прочие изкушения, които са си предим­но тесто и които… вероятно вече те накараха да слюноотделяш? Със сигурност биха го напра­вили при Нора, която редовно прекалява с тес­тените неща и смята най-сетне да сложи край на това: „Не мога да си наложа да се огранича. И затова смятам да мина на Дюкан. Чувала съм, че след първоначалния строг режим има дни, в кои­то е разрешено всичко. Сега съм спряла хляба и смятам, че това е добро начало.“ Впрочем дори когато не спазваме диети, положението с хляба не е много по-различно – в който и ресторант да се огледаш, филиите по масите обикновено са в ръцете на мъжете, нали така? Явно ние, жените, лека-полека сме започнали да живеем в свят, в кой­то на мода са протеините, а пестенето на кало­рии най-често става на първо място за сметка на хляба, фактът, че се изписаха стотици статии за вредата от белия, за захарта и консервантите в типовия и за всъщност ненапълно зърнения състав на този от зърна, не подобри особено нещата. Опре­делено човек се обърква, дори ако не държи да спазва диета – в GLAMOUR неведнъж сме казвали, че не сме особени фенове на екстремното и сляпо следване на диети, защото дълготраен ефект от тях няма – а просто се опитва да се храни по-добре и здравослов­но. Хайде най-сетне да видим дали хлябът е „добри­ят, лошият или злият“, а?

Хляба наш насъщен дай нам

Нека не забравяме, че откакто свят светува, него винаги го е имало. Той е толкова стар, че съществува във фрази клишета като „изкарвам си хляба“, „няма хляб в тая работа“, „няма и троха истина“, „той е от друго тесто“ и т.н. Да не говорим, че има стра­ни – Привет, Италия и франция! – където хората си живеят дълго и в добро здраве, без да се притес­няват особено на тема тесто и хляб. Те просто си похапват и за тях това са „добрият“ отбор хра­ни. Но тъй като ние не сме родени в Италия, какво бихме могли да направим (освен да се оженим за ита­лианец, разбира се)? Да видим какво препоръчват спе­циалистите.

Да си хапнеш или не

Както при всички останали казуси в този живот, и тук експертните мнения се разделят на два проти­воположни лагера. Поддръжниците на хляба твър­дят: ако се стремиш към спазването на балансира­на диета, не можеш да елиминираш въглехидратите. Всъщност напротив, трябва да ядеш солидно коли­чество от тях, тъй като те вършат куп неща, оси­гуряващи правилното функциониране на тялото ни, и не могат да бъдат лесно заменени с нещо друго. Хлябът е най-лесният начин да си набавим въпросни­те въглехидрати – има го навсякъде и е вкусен. Към това ние можем само да добавим, че е и 100% дос­тъпен като цена. Противниците на хляба твър­дят: има въглехидрати и въглехидрати. Белият хляб се усвоява от храносмилателната система далеч по- бързо от другите въглехидрати и по този начин се включва директно в кръвния поток под формата на захар. Също като белия ориз, в тази храна няма нещо, което да забави процеса на храносмилането. В резул­тат на това нивото на глад се покачва отново мно­го по-бързо поради повишените нива на инсулин. А пък ние от ПО-КРАСИВИ твърдим: като се замисли човек, може да се намери научно проучване, откри­тие, доказателство и т.н. за всяко едно твърде­ние на тоя свят, стига да имаш волята да търсиш. И това важи и за хляба. Ето какво е добре да имаме предвид всички ние, които не притежаваме научна титла по диетология, но пък… ядем.

МИНУСИТЕ НА МИНУСИТЕ

Всеки път, когато орязваш цяла група храни от менюто си, без да имаш медицински основания за това, ти лишаваш организма си от важни съставки, знаеш си го, нали?

МИНУС МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ

Само 0.1-0.5% от възрастните са алергични към прясно­то мляко и около 5% са неспособни да преработват лак­тозата (естествената захар в него). А ограничаването му води до увеличен риск от остеопороза. Според проуч­ване дневният прием на 200 мл прясно, 150 г кисело или 30 г сирене – с нисък процент масленост, е в състояние ! да понижи високото кръвно налягане, подпомага контрола ; върху телесните мазнини и предпазва от рак.

МИНУС МАЗНИНИ

Всички имаме нужда от тях, защото те ни помагат да усвоим хранителните вещества и ни осигуряват жизне­новажните мастни киселини. Трябва да орежеш храните, богати на наситени мазнини, като тези в мазните меса, маслото, бисквитите и тортите, и да ги замениш с маз­ни риби, авокадо, ядки, слънчогледово олио и зехтин. Според друго проучване в дълготрайна перспектива хората, които купуват само нискомаслени продукти, ядат пове­че захар и въпреки че общият им сбор мазнини е намален, сборът погълнати калории остава висок.

МИНУС ВЪГЛЕХИДРАТИ

Британската сърдечна асоциация, заедно със сериозен брой други здравни организации, не препоръчва диетите с ниско съдържание на въглехидрати. Защото според тях няма доказателства, че загубата на тегло се дължи на ефекта, който орязването на въглехидратите има върху понижаването на нивата на инсулина, а по-скоро се дължи на това, че приемаш по-малко калории. Замяната на въгле- хидратите с протеини и мазнини също така увеличава риска от здравословни проблеми от сорта на камъни в бъбреците и сърдечно-съдови нарушения,

МИНУС ЗАХАР

Докато храните, съдържащи натурална захар, като прес­ните плодове, осигуряват жизненоважни вещества, много храни и питиета с високо съдържание на прибавена захар имат малка или никаква хранителна стойност. Според неотдавнашно проучване обаче практиката да се избяг­ва захарта като цяло трябва да се постави под въпрос – участниците загубили еднакво количество тегло на диета без никаква захар и на диета с 10% участие на захар.

МИНУС МЕСО

Вегетарианската диета може да бъде много здравослов­на и бедна на наситени мазнини. Ако и ти я практику­ваш, трябва да увеличиш максимално приема на проте­ини от растителен произход, чиито източници са семе­ната, ядките, варивата и тофуто. Яж разнообразно, за да не натрупаш дефицит на селен, калций, желязо и витамини от група В и задължително хапвай риба, за да си набавиш омега-3 мазнини.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар