Кой пере кирливите ризи на звездите?

Пускаш телевизора, отваряш някое списание или влизаш в интернет и какво да видиш – като метеоритен дъжд отвсякъде валят звездни скандали. Кой карал пиян, кой забърсал чуждо гадже и на кого му се видяло зърното. Ако си мислиш обаче, че мръсното бельо на горките знаменитости е изцяло на показ, грешиш. Много от техните гафове минават под радара ни, защото има едни хора, чиято работа е да „чистят“ след известните и да пазят репутацията им от неприятни пробойни. В името на истината ПО-КРАСИВИ събра няколко признания от такъв тип хигиенисти, които, за жалост, трябва да останат анонимни.

ОТ ХОЛИВУД ДО БАРДАЦИТЕ

Допреди няколко години Сара* имала задачата да пази гърба на цял списък с известни холивудци. Като пресмениджьр и маркетинг специалист във водещо филмово студио, тя кръстосвала континентите с актьори от големия шлем. Ама че сладка работа, ще си кажеш, но в действителност животът на Сара не бил само шампанско и камъни Swarovski. „Прекарвах толкова време из разни долнопробни бордеи, колкото и по партита в лъскави апартаменти – признава тя. – И все още имам в телефона си номерата на дилъри на кокаин от Всяко кътче на планетата“. В това няма нито чудно, защото длъжностната й характеристика негласно включвала да осигурява проститутки и наркотици за тайните оргии на подопечните й филмови звезди. Както и да пази изцепките им да не изскочат на повърхността. „Колегите ми ме наричаха „погребалният агент“, защото съм заровила десетки „трупове“, ако разбирате какво имам предвид.“ Разбираме – ролята на Сара във филмовото студио била като на онзи герой в екшьните, който ходи след шефа си, за да прибира телата. Образно казано. В кариерата си тя е трябвало да скрие от лицето на земята какви ли не издънки. „Няма да забравя, когато бях във Франция с един актьор на средна възраст, много обичан и с куп награди – разказва Сара. – Бяхме на някакво събитие и когато на сутринта той трябваше да дойде да дава интервюта, никакъв го нямаше. Познайте къде го открих? В един долен бардак, завързан за леглото в компанията на някаква строга господарка, опакована в латекс. И понеже бях сигурна, че тя знае отлично кого е шляпала с камшика си, я заплаших с полицията. Естествено, мадам не искаше да дойдат и да й затворят „заведението”, така че лесно я склоних да си държи езика зад зъбите.“ Има случаи обаче, 6 които положението не може да се спаси с бльфиране и размахване на заплахи. Ако журналистите се доберат до компромата, борбата за кокала става ожесточена. „Спомням си как веднъж една популярна актриса беше хваната да краде дизайнерска чанта от голям бутик в Рим – споделя Сара. – Продавачът имаше запис от охранителната камера, а от един таблоид му предлагаха хиляди за него. Когато опитите й да затвори устата на продавача ударили на камък, тя предложила тлъст подкуп на журналиста, добрал се до записа. „Казах му, че ако отпечата историята, ще съдим вестника му. Но ако се споразумеем, те могат да направят ексклузивно интервю с актрисата – на частен джет. Както се досещате, той избра да пие шампанско в луксозен самолет и историята с кражбата не видя бял свят.“

ЦЕНАТА НА ИСТИНАТА

Подобен лов на вещици е професионален дълг и за Нанси*. Част от антуража на знаменит рапър, който държи челните места в класациите, тя се грижи мръсните му тайни да останат в килера. И когато шефът й звънне в 2 през нощта, знае точно какво да направи – да хукне веднага към „местопрестъплението“, вземайки куфарчето си за бързо реагиране. В него има 50 000 долара, телефони на мастити адвокати и споразумения за конфиденциалност – специални договори, които задължават свидетеля на случката да си глътне езика завинаги. Обичайното среднощно провинение на звездата е случаен секс с някоя загоряла фенка, която трябва бързо да забрави в чии обятия е била току-що. „Той е добър човек – обяснява Нанси, – но има слабост към жените. Обича истински съпругата и децата си, затова аз се грижа такива ситуации да потъват вдън земя.“ За бонвивана с бомбастична банкова сметка и напомпано от славата его тя е изключително важно звено във веригата, която пази топло мястото му на върха. Ето как. „Когато охраната изкара жената от стаята, тя обикновено е доста разстроена. Моята работа е да я успокоя и да я накарам да подпише споразумение, че всичко това ще остане пълна тайна. Започвам уговарянето с 1000 долара в брой или с някоя бляскава джундурийка, които уж са „подарък от него“. Ако това не я укроти, вдигам залога и викам адвокатите, но рядко стигаме дотам. Повечето от тези жени никога не са виждали такава пачка пари, така че са готови веднага да подпишат всичко.“

ПИАРСКИ МАНЕВРИ

Ако си звезда, в такива критични ситуации е наистина жизненоважно да разполагаш с качествени агенти, които да намерят начин да те измъкнат от блатото. Един от най-видните пиари във Великобритания, Гари Фароу, работил със звезди като сър Елтън Джон и семейство Осбърн, обяснява: „Вярвам, че добрите пиари, наравно с добрите адвокати и счетоводители, са най-важните хора около една звезда. Ако не успеем да предадем посланието ти на публиката, или обратното – не съумеем да го спрем да стигне до нея, можеш много да загазиш.“ Когато Фароу трябва спешно да се справи с някоя изцепка, първата му работа е да седне да премисли как евентуално ще се развият събитията. После действа според това колко дълги и дебели са връзките му. „Ако имаш добри отношения с журналистите, звъниш и казваш: „Точно сега нямам нужда от тази история, можем ли да я забравим?“ Или пък говориш с клиента си и намирате място където да пуснете друг материал и да отвлечете вниманието от гафа. Това не е „заравяне на трупове“, просто трябва да се погрижиш нещата да не излязат извън контрол.“ Така именитият пиар предотвратява избухването на скандали, които могат да сринат рейтинга или семейното щастие на някоя звезда. Негов колега в бранша е Хауърд Брагман, директор на една от най-влиятелните консултантски агенции в Холивуд, помогнала на Моника Люински и Миша Бартън да минат през минираните полета в живота си. Макар да е спец по „прикриването на следите“, Брагман признава, че появата на телефоните с камера и папарашките сайтове са го накарали да търси нови методи за „намаляване на щетите“. „Ако не можеш да спреш дадена информация да се появи в интернет, тогава трябва да я избуташ колкото се може по-надолу в търсачките. Защото на практика 99% от хората преглеждат само първите няколко страници с резултати.“ Ако пък една история е прекалено голяма, за да се покрие, тогава Брагман прибягва до козметичните корекции – предлага по-хубава снимка на провинилия се, поне да мине по-безболезнено.

ПРОВАЛЕНА МИСИЯ

Има и ситуации обаче, когато реномето на кривналата от пътя звезда няма как да оста­не чисто като бяло пране. Все пак хората, заети с оправяне­то на чужди бакии, не са магьос­ници и не действат безотказно като Мистър Пропър. Поняко­га лекетата остават и всичко льсва в пресата с огромни загла­вия, каквито всички ние четем непрекъснато. Преди време например британският фут­болист Джон Тери, капитан на „Челси“, не успя да спаси кожа­та, въпреки сложните шахмат­ни ходове от страна на пази­телите му. След като един таблоид се докопа до новина­та, че той изневерява на съпру­гата си, Тери привика адвока­тите си и успя да си издейст­ва забрана за публикуването на разкритието. Малко по-късно обаче съдията отмени забрана­та и хвърли капитана на изглад­нелите пирани. Вестниците го разпердушиниха, обявявай­ки, че футболистът е спал с бившата на свой съотборник, тя забременяла, а той платил за аборта й. Накрая от тъмно­то изскочиха още няколко заб­равени любовници и Тери запла­ти за скандала с капитанската си лента.

A3, НАРЦИС!

След всичкото това почист­ване и замазване след звезди­те не можем да не се запита­ме кога подобни нечестни мане­ври станаха ежедневие. В книгата си The cult of celebrity пси­холожката Купър Лорънс отго­варя, че тази порочна практи­ка е част от това да си звезда в западния свят. „Дори в случай на смърт популярната личност първо се обажда на приятеля си, а той звъни на мениджъра и на пиара, за да поемат неща­та в свои ръце – пише Лорънс. – После звездата оглежда стая­та и рапортува какво има нао­коло, а те й казват от какво да се отърве, преди да се обади на полицията. И ако причина­та за смъртта са наркотици, приятелят „почиства“ следи­те и се надява веществата да не излязат в токсикологична­та експертиза. Това е абсолют­но незаконно, но известните са свикнали да им се разминава бук­вално всичко в такъв случай остава да попитаме защо изобщо целокупното звездно войнство има такава слабост към изцепките от всякакъв калибър? Лорънс ни помага и в тази главоблъсканица, заявявайки, че самата природа на славата прави звездите по-предразположени към скандалите. „Д-р Робърт Милман – посочва тя – е дефинирал психологически синдром, наречен „придобит ситуационен нарцисизъм“. Той те кара да проявяваш малко емпатия към другите и да имаш огромно самочувствие и усещане за лична значимост. Когато се чувстваш по този начин, ти можеш да правиш каквото си искаш, защото правилата не важат за теб. С две думи – знаменитостите се мислят за недосегаеми.“ Имайки предвид това, хората, които „чистят“ след тях, няма да останат без работа още дълго-дълго време.

***Имената са сменени

БЪЛГАРСКИЯТ ХОЛИВУД

Родните звезди също редовно сгазват лyka. Можеш ли да познаеш кои стои зад тези гафове?

  • Коя нашумяла актриса от хитов сериал, обявена за най-обичаната българка, беше хваната на градус зад Волана, а после обясни в национален ефир, че не е станало нищо фатално? След няколко месеца пътна полиция започна хайка за пияни шофьорки, иди ги разбери.
  • Коя тв водеща беше щракната по евино облекло на родното Черноморие, разкривайки наднормените си прелести без всякакво притеснение, след което се появи в сутрешно предаване, за да порицае папараците и да защити принципите на нудизма.
  • Коя млада блондинка, наета, за да вдига адреналина на тв зрителя, се превърна в най-търсеното име в интернет, след като порноклипче с нея изплува в мрежата? Покрай това тя призна, че е била жертва на домашно насилие и слаб сексуален апетит от страна на бившия й приятел.
  • Кой млад актьор, брат на друг български театрален и киногерой, остана за 24 часа в районното за притежание на марихуана? Макар грамажът да беше малък, провинилият се беше глобен от касовата тв продукция, в която участва, за уронване на престижа й.
  • Кой тв водещ, част от известно дуо, се заби в боклукчийски камион, карайки в насрещното след употреба на алкохол? Тъй като уредът безмилостно показа 2,25 промила, водещият се раздели с книжката си и обеща, че ще направи същото и с чашката.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар