Детето ми е уморено…как да му помогна?

Дългата зима, премина­ваща в еднообразен ритъм и възможности за движение на открито, е изморила децата ни. А умората е отворена врата за вирусни заболявания, каквито нерядко се случват през пролетта. Да се проти­вопоставим на това, съветва в последния си брой сп. „Журнал за жената”.

В хармония с биологичния ритъм

Първата защита на организ­ма срещу умората е сънят. На възраст между 4 и 8 години детето трябва да спи 12 часа. След 8 години – 10 часа. Идеалното време за сън е между 9 часа вечерта и 7 сутрин­та. Махнете телевизора от детската стая и ограничете престоя на детето пред екра­на в часовете преди лягане. Направете така, че то да се изразходва достатъчно физически, но без да нато­варвате прекалено извъну­чилищната му програма. За децата между 4 и 8 години два пъти седмично по един час спортни или артистич­ни занимания са напълно достатъчни. След това, ако има желание, детето самос­тоятелно може да реши да отделя повече време за някоя любима дейност.

Хранителни добавки

Разнообразното хранене с предимство на бавните захари, млечните продукти, плодовете и зеленчуците, без да се прекалява с мазни­ни и бързи захари, би тряб­вало да поддържа детето в оптимална форма. Но често през пролетта е необходима допълнителна доза под­силващи вещества. Срещу физическата и умствена умора перфектно средство е женшенът. Пчелното мле­чице стимулира имунитета, благоприятства растежа и преборва стреса. Пчелният прашец пък възстановява равновесието на нервната система и подобрява инте­лектуалните възможности. Можете да използвате и комбинирани витамини за деца.

Всичко започва със закуската

Ако не закуси добре, детето ви ще се почув­ства уморено още в 11 часа. Много ученици за съжаление дори изобщо не закусват, защото бързат или нямат желание да се хранят толкова рано. А това е най- важното хранене за деня. Закуската трябва да съдър­жа един млечен продукт, хляб или зърнена закуска, пресен плод и някаква напитка за хидратиране на организма. Ако наистина не можете да го накарате да закусва, пригответе му вкусен сандвич със сирене, добавете един плод и кисело мляко за пиене. Не прибяг­вайте към лесните варианти като бисквити и вафли.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар