Как да научите детето да играе само?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

„Мамо, хайде да си играем“, казва за пореден път днес 4-годишната ви дъщеря

Детето може и трябва да се научи да си играе само

Детето има право – всеки ден е задължително да се забавлявате заедно. Трябва обаче да го научите и да си играе само.

Според специалистите в ранна възраст най-често проблемът не е, че детето не може да измисли на какво да си играе, а в това, че не се чувства достатъчно сигурно без присъствието на родителите си или на друг възрастен. То сякаш казва: „Мамо, тате, все още не се чувствам добре, когато съм съм насаме със себе си“. Оттук и безкрайните молби. За да се научи, то се нуждае от подкрепа.

А няма съмнение, че е изключително полезно за развитието му да си играе само

Тогава детето се обръща към своето въображение, имитира, представя си се като някой друг. Даже едновременно като няколко персонажа, между които гради отношения.

Когато за пореден път днес ви вика да си играете заедно, не откликвайте веднага. Спокойно и твърдо кажете: „Сега съм заета и не мога. Непременно ще си поиграем, като се освободя“. Дори да хленчи, го заведете при играч-
ките и дайте предложение на какво да играе.

За да го стимулирате, му осигурете избор

Към 3-годишна възраст то трябва да има разнообразни играчки – машини, животни, кукли. Забележете, че става дума за разнообразие, а не за голямо количество.

Не купувайте на момчетата само машини, а на момичетата само кукли и плюшени играчки. Детето опознава света в цялото му многообразие и от тези ограничения игрите обедняват.

Идея е да му купите палатка, в която да се усамотява. Искайте позволение, за да влезете или надникнете в къщичката. Така ще се почувства защитено от внезапни нахлувания. Ще му се открие още една приятна страна – възможността да се разпорежда със своето време и пространство, както иска.

Наблюдавайте го от разстояние и като забележите, че нещо нервничи, му обърнете внимание. Похвалете постройката или пъзела. То изпитва необходимост да чува, че прави всичко добре и така се чувства по-сигурно.

Помагайте му и да си намира занимание

Понякога детето не знае с какво да се заеме, трудно му е да направи избор, особено ако има купчини играчки. Задавайте въпроси за тях, като го насочвате какво да направи. То ще възприеме някоя от идеите ви, щом познавате предпочитанията му.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар