Хванали сте го, че пуши: как да реагирате?

Вече нямате съмнение. Кутията цигари не може и този път да е на приятел, по неведоми пътища попаднала в якето на вашия син или дъщеря


Явно той си купува цигари. И ги пуши!

Но ако поставите забрана, дали няма да се заинати и да продължи да пуши? А ако не поставите, дали няма да реши, че мама и тате нямат нищо против този порок?

Не можете да се правите, че нищо не сте забелязали. Трябва да говорите е тийна. Но, изпаднали в ужас, думата забрана не я употребявайте. Обсъждате правило с пораснал човек (поне според собствените му представи).

Първо измислете убедителна версия как сте открили цигарите в якето му

Иначе ще започне скандал – „Ти какво, обискираш ли ме?! Кой ти разреши да ми ровиш в джобовете?“ И ще провалите шансовете си да бъдете разбрани.

Заявете на тийна, че тютюнопушенето е нещо, което засяга неговото здраве, и вие като отговорни родителите не можете да не обсъдите темата. Това важи и когато вие пушите, и когато не пушите.

Пушенето е вредно, но не започвайте лекция за токсини, инфаркти, инсулти

Изтъкнете по-валиден пред тийн аргумент – пушенето вече не е модерно и това е част от световния тренд за здравословен живот. Така че по-добре да се откаже, за да не изглежда като отломка от стари времена.

Ако вие пушите, използвайте се за антипример. Открито си признайте колко ви е трудно да се отървете от лошия си навик, колко не се гордеете с това и колко олд фешън се чувствате пред по-младите си колеги.

Много по-лесно е да изисквате сина или дъщеря ви да не пуши, ако самите вие не пушите

Опитайте да разберете защо започва с цигарите. В пубертета най-често това е нещо като декларация за принадлежност към гилдията на възрастните. Тя е клише, което масово се следва, така че поразпитайте тийна дали не пуши, защото компанията му го подтиква. Тогава пробвайте да събудите желание за уникалност: „Точно в това бъди различен. Да пушиш или да не пушиш си е твое решение, едва ли ще позволиш някой да ти влияе“.

И понеже той не иска някой да му влияе, особено пък родителите, ако намерите за агент някой „готин“ извън семейството, може да има по-голям ефект. Този възрастен ще обясни какво причинява пушенето на кожата, зъбите, дробовете и т.н. Тийновете, особено момичетата, не биха искали да погрознеят.

Вие или агентът на влияние трябва да кажете, че зависимостите се създават, понеже човек не осъзнава как им се под дава. Позовете се на статистиката – 95% от възрастните пушачи признават, че са започнали в тийнейджърските години, като са си мислели „Какво толкова, ще запаля една цигара“. Разяснете как действат всички зависимости и как се стига до пристрастяването.

В тази връзка можете да използвате научни данни, които стряскат

Например че в цигарения дим се съдържат повече от 7000 вещества, част от които са доказано канцерогени. Като пуши, все едно се черпи с ацетон, амоняк, арсеник, въглероден окис, никотин, катран и т.н. Защо да привиква към гадости, за които няма съмнение, че рушат здравето? За милиони хора е толкова трудно да се откачат от тях, че производителите на цигари търсят начини да намалят вредата и измислят заместители като електронни цигари и т.нар. устройства за нагряване на тютюн.

Понеже тези уреди и продукти усилено се рекламират, обърнете внимание на тийна върху един факт: дори производителите им не твърдят, че са безвредни за здравето, а че са по-малко вредни от обикновените цигари.

Тийновете могат да смятат и добре да преценяват материалната си изгода. Когато се опитвате да спрете сина или дъщеря си да стане редовен пушач, не се скъпете в мотивацията. Изчислете колко струват примерно 10 кутии цигари за един месец и предложете да давате същата сума като
допълнителни джобни, за да си купува каквото иска друго, но не и цигари. (Ще трябва внимателно да следите така ли се случва.)

Предложете и други възможности

Ако се откаже от порока – да плащате за желан спорт или курс, за пътуване до мечтана дестинация и т.н. Преценете примамливите си оферти според неговите интереси и, разбира се, неутолимото му желание за повече свобода.

С това негово желание се бие току-що внушаваното от вас правило, че не бива да пуши, така че веднага бъдете готови да обясните. Досега обсъждахте, но вече трябва да сложите категорична точка. В прав текст заявете, че не искате да оспорва правилото, защото то се отнася до здравето му. Вие сте родили здраво и красиво дете. Смятате за свой дълг да направите всичко възможно, за да порасне здрав и красив възрастен.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар