Първо море, след това на планина: полезно е за здравето на децата

Специалистите често развенчават разни съвети за здравето на децата, които сте чували и от майки и баби, но сред тях не е препоръката да заведете сина или дъщеря си първо на море, после на планина

децата
За здравето на децата – първо на море и след това на планина

Почивката на море и веднага след това на планина е по-полезна за децата, отколкото да я прекарате само на едно от двете места, обясняват лекарите. Най-добре е да отделите по 10 дни. Това идеално стимулира имунитета, а ефекта ще усетите през есента, когато започват да се разменят вируси в забавачките и училищата. Щом не можете да си позволите толкова дълга отпуска през лятото, комбинирайте по една седмица на море и на планина.

Въпросът на каква възраст да заведете детето на почивка няма точен отговор. Зависи в каква обстановка ще попадне. Струпването на много хора крие опасности от инфекции, на първо място стомашно-чревни.

Според някои специалисти за море долната граница е 6 месеца, но още не бива да водите бебето на плаж

Достатъчни са разходки в морската градина под сянката на дърветата. За да иде на плаж, то трябва да е поне на 9 месеца.

Няколко дълги уикенда по 3-4 дни на друго място не се препоръчват. Смяната на климата е фактор, който изисква адаптация. Когато пребиваването е кратко, малките деца лесно се разболяват, предупреждават педиатрите.

Преходът трябва да е плавен. Първите 3 дни са за приспособяване към новите условия. Режимът на детето трябва да остане приблизително същият като у дома – разходки, хранене, спане. В този период оставайте съвсем кратко на плажа, ако сте на море.

В следващите 3 дни може да стоите по-дълго, но за малките деца подходящи са часовете преди 11 и след 16

След 3 години е доста трудно, но опитайте да убедите хлапето да играе под чадъра колкото може по-дълго.

За да свикне малкото дете, най-напред го слагайте в надуваемо басейнче с морска вода, затоплена от слънчевите лъчи. След адаптацията през оставащите дни може да го топвате в морето. Не прекалявайте с къпането, дори да му харесва много.

До 2 години по-добре не пускайте детето в басейн, колкото и чист да изглежда

През цялото време е задължителен слънцезащитен крем с висок фактор на предпазване от UV лъчите. Той се нанася половин час преди да излезете на слънце, после през 2 часа, както и след всяко къпане в морето или басейна. Не жалете крема – ако слагате малко, фотозащитата няма оптимален ефект.

За следващите 10 дни или седмица почивка след морето изберете средна надморска височина на планината. Тази смяна на климата укрепва организма.

Не се чудете дали въобще да заведете детето на почивка, ако имате възможност. Голямо значение има не само смяната на климата, а и пребиваването в обстановка, по-различна от домашната – то подпомага нервно-психичното развитие.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар