Бебето хълца? Ето как да му помогнете!

Неопитните майки се тревожат, когато бебето започне да хълца

А новородените хълцат често. Причините може да са стряскане, студ, въздух в корема, преяждане, неудобна поза и доста по-рядко болест.

Бебето може да се стресне и разхълца от внезапен силен шум или поява на непознати. За да не се плаши лесно, не го свиквайте да спи в пълна тишина и не го предпазвайте от умерените шумове на околната среда. За да спрете хълцането от страх, го вземете на ръце. Ако е на смесено хранене, дайте му малко вода. Кърмите ли го, сложете го на гърдата, за да се успокои.

Хълцането от студ се появява много по-рядко, от-колкото от преяждане и въздух в корема

Най-добрата температура е 22 градуса. Ако в стаята е под 19, е възможно да възникнат спазми на диафрагмата. Ще разберете дали хълца от студ, като опипате ръчичките и крачетата. Усетите ли ги студени, облечете още една дрешка на бебето и го притиснете към себе си. Бързо ще се стопли и ще се успокои.

След като се убедите, че не хълца от страх и от студ, се заемете да освободите коремчето от поетия при хранене въздух. Вдигнете детето вертикално и го подръжте 15-ина минути, като лекичко го полюшвате. Ако продължи да хълца, го притиснете към гърдите си или му дайте да пийне вода.

За да избегнете хълцане от преяждане, трябва да го храните в определените часове

Като е прегладня-ло, то суче бързо и гълта въздух с млякото. Обикновено преяждат бебета на изкуствено хранене, тъй като млякото им е много калорично, затова бъдете внимателни с режима и количеството.

Бебетата хълцат и като са жадни. Те лесно се обезводняват, затова е добре да им се дава вода или специални бебешки чайове, които помагат и при колики.

Понякога хълцането е свързано със заболяване

Но ако лекарят казва, че детето е здраво, а то продължава често да хълца, може това да се дължи на все още неразвития му организъм. С времето произволните свивания на диафрагмата спират от само себе си.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар