Съветите на диетолозите за предстоящите празници:

Вижте съветите на диетолозите от последния брой на сп. „Всичко за жената”:

  • Седмица преди празниците да се ограничим в храненето, 3а да може по време на тях да опитаме от всичко – яйца, козунаци и козуначени рула с мармалад и сладко, агнешко печено и дроб сарма. Истината е, че когато се лишаваме от храна, дебелеем. Или както казва Огнян Симеонов: „Човек пълнее от две неща – гладуване и емоционално неразрешени проблеми.“
  • Сутрин да ядем плод с мляко, на обед – пилешка пържола със зелена салата, а вечер – богата салата с домати, краставици,  маруля, маслини, парче сирене, пък е пример за поредната нелепа разтоварваща диета, тъй като не се казва колко е конкретното коли­чество за всеки продукт.
  • Задължително да имаме физическо натоварване, когато сме преяли и сме на хранителен режим. И това не е нужно, защото може цял ден да работим зад бюро и като се храним правилно, да топим килограми. Разковничето е в правилното съотно­шение между протеини, въглехидрати и мазнини.
  • Фрешовете са полезни и позволени, ако сме прекалили с храната и искаме да разтоварим. Оказва се, че и това е за­блуда, тъй като естествено изцедените сокове предизвикват натрупване на телесни мазнини. Те са полезни, но не и в подобни случаи. Дали ще изпием един фреш или ще хапнем вафличка, ефектът е еднакъв. Когато плодът е във вид на сок, се отстранява целулозата от него, която спирачният път за навлизане на веще­ствата в кръвния поток. Като хапнем плод, организмът ни усвоява всички витамини, но процесът е бавен. А под формата на фреш той навлиза агресивно, вдига кръвната захар, панкреасът започва да изпомпва инсулин, 3а да я свали, но вече е даден сигнал на тялото – да трупа мазнини.
  • Солта задържа течности в организма. И това не е вярно, защото солта ни кара да пием повече вода, а водата изчиства организма.
  • Тестените изделия са враг на тялото.
  • Всъщност проблемът идва от хлебната мая, която е вредна. Когато се ползва квас и в брашното няма примеси, не се използват консерванти и оцветители, тестените изделия са чисти и полезни.

Д-р Донка Байкова препоръчва агнешкото да се хапва студено…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар