Яжте повече, но качествена храна по празниците

  • Проблем с преяждането може дa има, ако сме спазвали строг пост!

Изтезание е, ако и по време на празни­ците внимаваме какво ядем. Това е мне­нието на диетолога Огнян Симеонов, който повече от 10 години изготвя хра­нителни режими. Той е завършил НСА, специализирал е в областта на хранене­то и е категоричен, че да си на диета не означава, че трябва да гладуваш, съветва в последния брой на сп. „Всичко за жената”.

Хранителният режим е свързан с приемане на качествени продукти и игнориране на вредните. Пържените храни са забранени, а карто­фи, ориз и бобови култури е добре по-рядко да се консумират, защо­то по-бавно се усвояват от организма. Трябва да се хапват пресни плодове и зеленчуци и много сурови ядки, зехтин вместо олио, мед, вместо кафява и бяла захар.

„Диетично хранене означава балансирано хранене, при което трябва да се яде по 4-5 пети на ден, казва диетологът. – Изготвям конкре­тен хранителен режим според това какво обича и не обича да яде

човек, какво е сьотношението му между височина и тегло и каква физическа активност има. Може да изяде между 3 и 5 кг храна на ден и да отслабне.“

Светьт на Огнян Симеонов е по празниците и след тях да се храним така, както сме го правили и преди това. Важно е да сме щастливи, а не гладни и изтормозени. Защото диетата не означа­ва ограничения и лишения, а режим, който може да съдържа малко храна, но качествена или по-големи количества, но пак с качествени продукти. От значение е откъде взимаме източниците на енергия – белтъчини, въглехидрати, мазнини. Теорията на диетолога, която споделя със своите клиенти, е на празниците да не спазват режима, който той им е изготвил, а да си хапват на воля. И както казва: „И какво ще се случи ли? Ами нищо, защото и 2 кг храна да поемем за един ден, няма да повишим теглото си. Много хора питат какво да правят след празниците, като по време на тях са яли много? Прос­то трябва да преминат към следващото си хранене, нищо друго. Проблем с преяждането има само ако сме постили, и то сме спазвали строг пост, след това прекалим с месото. Храната се преработва трудно и може да Се стигне до прилошаване, дори до повръщане.“ А най-успешната диета за качване на килограми е да се храним един път дневно, и то вечер.

Съветите на диетолозите за предстоящите празници:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар