Как да ускориш бавния метаболизъм

Опитваш се да отслабнеш след великденските кулинарни волности? Строгата диета не е решение – гладуването само ще ти навреди. Има далеч по-добър вариант. Просто се опитай да настроиш метаболизма си така, че да гориш енергията по-бързо.

Хората, които имат опит с какви ли не диети, знаят това, което са установили и учените: колкото повече „гарантирани диети със свет­кавичен ефект“ се пробват, толкова по-лошо става след тях – със сигурност си чувала за коварния йо-йо ефект, който връща всички изгубени килограми, че понякога и отгоре.

Колко енергия ще изгориш за един ден зависи от активността ти, и от обмяната на веществата в организма. Така наречената основна обмяна на веществата показва ми­нималното количество енергия, от което би имала нужда на ден, дори да не извършваш физическа дей­ност. По-точно казано – това е енер­гията, необходима за функционира­нето на тялото ти. Тя не е еднаква за всеки. Ако при теб например индексът й е 1450 калории дневно, при някоя твоя приятелка може да е 1700. Тя може да яде повече от теб, но да няма проблем с килограмите, просто защото тялото й гори 250 калории повече за денонощие.

Започни отрано

По правило, скоростта на изга­ряне на калории зависи основно от три фактора:

  • Гени. Бързият метаболизъм се предава по наследство.
  • Пол. Мъжете горят повече енергия от жените, дори когато тялото е в покой.
  • Възраст. След навършването на 40 години, метаболизмът постепенно се забавя.

Ясно е, че това са фактори, върху които не можеш да влияеш, но все пак има някои хитрости, с които да регулираш метаболизма си. В отговор на многото въпроси по тази тема, ето няколко съвета, които ще ти помогнат:

Трупай мускули: Естествено, в разумни граници. Мускулната тъкан гори 3 пъти повече калории от маст­ната тъкан.

Движи се: Интензивното дви­жение спомага за горене на повече енергия след това, когато тялото е в покой. Много е полезно например да отделяш по половин час на ден, в който да редуваш бързо ходене с тичане.

Не забравяй теч­ностите: Преди всяко хранене изпивай по чаша вода. Напитките с добавен лед карат тялото ти да изразходва по 10 калории повече дневно. Старай се да заместваш солетите и чипса с пресни плодове и зеленчуци.

Яж малко, но на често: Леко хапване на всеки 3 часа помага на тялото ти да регулира метаболизма си, изга­ряйки повече калории отколкото при две обилни хранения дневно

Използвай подправки: Те стимулират горенето на калории. Храната може и да е пикантна, но в рамките на разумното.

Наблягай на белтъчините: При приемането и обработване­то им тялото гори с цели 25% повече енергия, отколкото когато разгражда мазнини. Включи в менюто си меса без тлъстини, тофу, фасул, яйца и млечни продукти.

Не гладувай: Драстичните ди­ети с прием на под 1000 калории дневно в крайна сметка забавят метаболизма!

Пий кафе и зелен чай: Те съ­държат вещества, които са способ­ни временно да ускорят метаболи­зма ти. Две до четири чанти дневно от тези напитки дневно ще карат тялото ти да гори с до 17% повече енер­гия.

 

 

Кантара и аз

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар