Конфликтите между колеги

Споровете са често срещано явление в офиса. Те са вследствие на напрежението от трудностите, които възникват понякога, и дори от факта, че прекарваш голяма част от времето си с твоите колеги. Много е важно обаче да съумееш да тушираш караниците, така че те да не прераснат в сериозни конфликти.

 

Бъди толерантна

Едно от основните качества, които трябва да притежаваш в офиса е да проявяваш толерант­ност. Когато възникне спор за дребни и незначителни неща, няма смисъл да впрягаш енер­гията си и да се разправяш. Не бъди първична, а тактична. Нали знаеш: по-умният отстъп­ва. Ако караницата е заради важен проблем, отново прояви толерантност и остави колега­та ти да изложи своята пози­ция. Вслушай се в думите му и не бързай да изтъкваш своята гледна точка. Поддържай до­брия тон на разговор, колкото и разпалена да си в действителност, дори в случаите, когато опонентът ти говори „на фалцет“ или пък използва груб език.

Открий същината на проблема

Вместо с колегата ти да се обвинявате за даден проблем, по- добре е да си съдействате за него­вото разрешаване. Поеми иници­ативата! Все пак става въпрос за служебен въпрос, а не за личен,  така че няма нужда се надуваш. Разделете проблема на основни части и работете върху всяка от тях поотделно. Дори да си убедена в своята правота и съответно – във вината на твоя колега, постарай се да не му отправяш критики, а да конкретизираш своите претен­ции, посочвайки последствията от стореното. След това обсъди с него вариантите за преодоляване на ситуацията.

 

Ако все пак конфликтите продължат…

Когато с колегите ти преодоле­ете определен конфликт, не след дълго отново се оказваш на топа на устата по друг повод. Имаш чувството, че някои от хората, с които работиш, тенденциозно държат агресивно с теб. Възмож­но е да ти завиждат, или да си им трън а очите, защото вършиш работата си с лекота. Каквато и да е причината, трябва да се справиш с тяхното отношение моментално.

На първо място, в никакъв слу­чай не отговаряй на агресията с агресия и не показвай, че думите им те засягат. По-скоро намери свидетели, които да присъстват в момента, в който те обиждат. Те ще потвърдят твоето право, ако решиш да се жалваш срещу агре­сора на шефа си или пък в съда. Ако решиш да се оплачеш, говори като следовател – изложи само фактите, защото ръководителят ти ще усети в случай, че се опитваш да настройваш мнението му.

Вместо да се караш с колегите си и да се излагаш, овладей гнева си!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар