Тежката истина за зимното ти тегло

Проблемът не е само в по-малкото движение и тлъстичките мръвки по това време на годината (все пак салатите са пълни с нитрати!). Проучване показва, че независимо какво възнамеряваш ти, тялото ти си има собствено мнение по въпроса – и то гласи, че през зимата трябва да се наддава. Можеш ли да го надхитриш? Ами, може би ако вземеш пример от други биологични видове.

Похапна ли добре по време на коледно-новогодишните празници, както и през дългата върволица януарски именни дни? Всъщност това не е единствената причина да се чувстваш като мече сега. Оказва се, че през зимните месеци телата ни се държат по-различно, отколкото през топлите пролет и лято. Ето подробностите как биологията може да работи срещу кантарчето ти и как можеш да се пребориш с мечешката участ.

Нивата ти на стрес се покачват
Отдавна е доказано, че мрачното и студено време се отразява негативно на психиката ни (Питаш ли ги скандинавците!). Ето защо не е особена изнена­да откритието, че и ние, чадата на умерените географски ширини, през зимата като цяло сме по- нервни, раздразнителни, притеснени, намръщени, песимистични и податливи на стрес. Няма как да не си го забелязала. През топлите месеци на годи­ната една разходка на свеж въздух под слънчевите лъчи е в състояние да направи чудеса с настрое­нието ти, връщайки широката усмивка и опти­мистичния ти поглед върху живота. Разходка при минус 20 обаче, когато ушите ти се превръщат в леден чипс и губиш дар слово, понеже ченето ти е заскрежено, разбираемо не е привлекателна идея. Ето защо през зимата ти си намираш друг източник за лекуване на лошото настрое­ние. Привет, еклерчета, шоколадчета, чипсчета и прочее лакомства, виреещи на работното бюро и пред тв-то вкъщи! Храната, погълната – „за бързо щастие“ обаче, 1. е силно калорична и незасищаща; 2. е в огромни количества, тъй като не е предназначена за чисто и просто засищане на глада; а 3. според неотдав­нашно изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис висо­ките нива на стрес хормона кортизол водят до увеличен апетит и натрупване на упорити мазнини в областта на корема. Ето как кръ­гът (около талията ти) се затва­ря – срещу 1-2 допълнителни дупки на колана.

Как да се пребориш с това?
За начало последвай примера на „добрия зимен сън“. Не ти препоръчваме да се събудиш чак напролет, а просто да си осигуриш поне по 8 часа всяка нощ – недоспиването повишава апетита и забавя метаболизма и ако ти стане навик, ще доведе до напълняване. И въпреки че последното нещо, което ти се иска в този период на хибернация, е да зарежеш топлото диванче у дома и да отидеш да трамбоваш във фитнеса, направи точно това! Спортът повишава нивото на ендорфините в тялото ти и ще тушира „лакомника“ кортизбл.

Апетитът ти също нараства главоломно
Под повишен стрес или не, през зимата всички „се радваме“ на вълчи апетит и за това си има просто биохимично обяснение. Нивата на серотонина – вещество, произвеждано в мозъка, което регулира апетита и настроението, могат да паднат драстично, което автоматично довежда до желание нонстоп да си похапваме, особено въглехидрати (които отиват върху ханша).

Как да се пребориш с това?
Виждала ли си специалните лампи, с които се огряват новоизлюпените пиленца през нощта или на които се припичат Влечугите в терариумите и фотосинтезират растенията? Става дума за широкоспектърни лампи, които имитират слънчевите лъчи. Та според учените е много добра идея и ние, хомо сапиенс, да се сдобием с по една такава и да си я използваме през зимата, защото мрачното време е най- вероятната причина за спадането на нивата на серотонина. Включвай такава лапма (можеш да ги намериш в интернет срещу 13-17 лева или в зоомагазините) по час-два дневно, за да създадеш у тялото си илюзията за дълги летни дни. Звучи ти откачено? А една екскурзия до плажа на Бахамите утре ти се вижда страхотна идея, нали? Е, и в двата случая става дума за все същото събиране на слънце.

За капак и термометърът си казва думата
Независимо дали ти харесва или не, тя отново е тежка. Температурата може да направи странни неща с нивата на лептина в тялото, сочат неотдавнашни проучвания, а тъкмо това е хормонът, който регулира теглото. Изводите, до които стигат учените, гласят: при ниски температури организмът ти автоматично влиза в режим „Помощ, глад!“ и започва да произвежда повече хормони, повишаващи апетита. Все пак ти трябват повече натрупани мазнини, които да те греят, нали така? Пониженият метаболизъм, следствие от по-малкото движение, също му е добре дошъл. Резултатът е ясен: когато се качиш на кантарчето, се хващаш за главата.

Как да се пребориш с това?
Спасението ти са храните, богати на протеини, от рода на сурови ядки, и усиленият тревопасен режим – тоест плодовете и зеленчуците, които трябва да съставят поне 50% от порциона ти на всяко хранене. Уви, тези храни трябва и временно да заместят шоколада и тестените закуски при междинните хранения. Знаеш, че принципно е препоръчително да закусваш, но през зимата това си е направо строго задължително. Купичка богата на фибри овесена каша например ще „бетонира“ в разумни граници нивата на лептина, предпазвайки те да не се нахвърлиш лакомо върху каквото ти попадне (обикновено junk food) към пладне… и да огладнееш отново два часа по-късно. Звучи ти не толкова трудно за изпълнение? Почакай, това все още не е всичко: трябва последното ти стабилно похапване да е до 18 часа, след това можеш да залъжеш глада с плодове или зеленчуци. Хубавото в цялата работа е, че „агонията“ от новия режим ще трае няколко дни, след което тялото ти ще го превърне в навик. И резултатите няма да закъснеят.

Щастливи новини
Прилежно следваш всичко изброено тук, и все пак продължаваш да трупаш трицифрени грамове над обичайното тегло? Несе отчайвай! Оказва се, че много хора свалят зимните килограми от само себе си, когато времето се стопли.

 

Защо пълнеем неусетно? 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар