Режимът на Пиер Дюкан: НАБЛЕГНИ НА ПРОТЕИНИТЕ!

  • Диетата на Дюкан доби световна популярност заради бързите резултати, които обещава, и относителната лекота, с която се спазва, пише в последния си брой сп. „Блясък”.

ПЪРВО СЕ КОНСУЛТИРАЙ СЪС СПЕЦИАЛИСТ

Тази диета е изградена от 4 фази, като първата е почти изцяло протеинова, без да има ограничения в количеството или броя хранения. Консумаци­ята на храна, богата на белтъ­чини и бедна на въглехидрати неминуемо води до отслабване, но от друга страна обременява бъбреците, а липсата на фибри от зеленчуци може да има не­приятни последствия. Затова консултацията със специалист е важна преди започването на такъв режим на хранене. Смесеният втори период е оп­тималната протеинова диета, защото не изключва сурови зеленчуци и съответно има източници на фибри, минерали и витамини. Третият период – „Запазване на постигнатото тегло“ е един балансиран ре­жим на хранене, който допуска дори две „галавечери“ и това го прави лесен за следване. Четвъртият период – „Окон­чателната стабилизация“ цели връщане към нормално хранене 6 дни в седмицата и 1 белтъчен ден (четвъртък). Приемат се и по 3 супени лъжици овесени трици на ден, за да се регули­ра перисталтиката и да се поемат част от изядените калории и да се изхвърлят с фекалиите, без да бъдат усвоени. С тази диета може да се отслабне и най-хубавото е, че резултати се виждат до седмица, което мотивира и ентусиазира отслабващия, но крие и риск от увличане – в този смисъл трябва да се прави под лекарски контрол. Прекалено дългото протеино­во хранене може да обремени сериозно организма, тъй като се натоварват бъбреците.

Предимствата на диетата са, че определени храни могат да се приемат в неограничено количество, по всяко време на деня, както и това, че не е необходимо да броиш кало­рии и да чакаш със седмици, за да ви­диш резултатите в огледалото. Много лекари по света се изказват негативно за режима и изтъкват факта, че прека­лената консумация на протеинови про­дукти може да увреди бъбреците ти, да направи косата ти вяла и безжизнена, тенът – повехнал, а ноктите – чупливи. Диетата на Дюкан се прави на 4 етапа:

ПЪРВИ ЕТАП – УДАРЕН

Този етап има за цел да ускори многократно метаболизма ти. В зави­симост от това колко килограма имаш да сваляш, той може да трае от 3 до 10 дни. През това време ти е позволено да приемаш само белтъчини – меса, риба, морски дарове, яйца, обезмаслени млечни продукти, при изричното усло­вие да пиеш много течности, минимум по 2 литра на ден – вода, неподсладени чайове и Соса Cola Light. Не пропускай хранене! Често разпространен проблем, заради прекомерния прием на проте­ини, е запекът. Дюкан съветва да доба­вяш 1-2 супени лъжици овесени трици към киселото мляко за закуска, за да ускориш перисталтиката си.

СМЕСЕН ЕТАП – ДO ДОСТИГА­НЕ НА ЖЕЛАНОТО ТЕГЛО

През този етап трябва да редуваш няколко дни на чисти белтъчини с ня­колко дни на белтъчини и зеленчуци. Можеш да избираш между всякакви зеленчуци, без картофи, ориз, бобови култури и царевица, а с морковите и цвеклото не бива да прекаляваш. Ако имаш повече килограми за сваляне, трябва да преобладават белтъчните дни и обратното – ако излишното ти тегло не е чак толкова много, можеш по- често да комбинираш протеините със зеленчуци.

ТРЕТИ ЕТАП – ЗАПАЗВАНЕ НА ПОСТИГНАТОТО ТЕГЛО

Този период се изчислява лесно – за всеки свален килограм по 10 дни. Освен протеините и зеленчуците, тук вече можеш постепенно да включиш в дневното си меню по 1 порция плодове (без банани, грозде, череши), 2 филии пълнозърнест хляб, 40 гр. кашкавал. Два пъти седмично можеш да хапваш по 1 порция нишестени храни – мака­рони, бобови, ориз и картофи. Полагат ти се и две „галавечери“ на седмица – ядеш всичко, което поискаш, но само на едно ядене (препоръчително е на вечеря). Задължително обаче трябва да си нарочиш един ден от седмицата, в който ще ядеш само белтъчини.

ПОСЛЕДЕН ЕТАП – ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

Тук отпадат всички ограничения и можеш отново да ядеш всичко, което поискаш, при условие, че по един ден седмично задължително ще приемаш само чисти протеини.

 

Диетологът Пиер Дюкан съди колега диетолог:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар