Прогони стреса за 10 минути

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Със сигурност има моменти, в които усещаш как стресът и тревогите те задушават, пречат ти да се отпуснеш, изнервят те. Тези момен­ти се увеличават по времето, когато пазиш диета, хрупаш само салати и се опитваш да влезеш в тесните си дънки, а иначе посто­янна мислиш за кексчета и шоколад. Недей обаче да бързаш да посягаш към медикаменти, за да прогониш стреса! Опитай да тушираш напрежението с помощта на специална техника – постепенното отпускане на мускулатурата. Този метод ти помага да се отърсиш от напрежението, посредством физическо отпускане на тялото. Седни или легни (на гръб или на една страна, но е и по корем), така че да ти е удобно. Внимавай оба­че – практикуваш ли техниката в легнало положение, има сериозна вероятност да се унесеш, още преди да си стигнала до края й. Събуй обувките си, разкопчай се, ако някоя дреха те стяга, съветва в последния си брой сп. „Блясък”.

Техниката се състои в поетапно стягане и отпускане на групи от мускули. Стягаш мускула, задържаш за малко, след това бързо го отпускаш. Съсредоточи съзнанието си върху разликата между физическото усе­щане, което изпитваш, когато мускулът ти е стегнат, и промяната, когато го отпуснеш.

Основният противник на твоята диета и отслабване – стресът, може да бъде сразен за отрицателно време.

  1. Започни или от най-горната част на тялото си (областта на челото, веждите, клепачите), или от най-долната (палците на краката и ходилото ти, като започнеш с един от двата крака.)
  2. Поеми дълбоко въздух и се съсредоточи върху конкретната група мускули, с които смяташ да ра­ботиш в следващия момент. За да стегнеш ходилото си, движи пръстите на краката си – първо надолу, после нагоре. За ръцете – стискай дланите си в юмрук. За челото – повдигай веждите колкото се може по-нагоре.
  3. Задържай в стегнато положение за около пет секунди.
  4. След отпускането, почивай около 30 секун­ди. Ако разполагаш с повече време, можеш спокойно да повториш всяко от стягания­та по два пъти.
  5. Винаги спазвай последователността. Ако започ­неш отдолу, продължавай постепенно нагоре и обратно.
  6. Не натоварвай и двата крака или и двете ръце едновременно. Започвай с единия от крайниците ляв или десен, по твой избор. След като раздви­жиш пръстите на крака, премини към прасеца и бедрения мускул. Следвай движението от пръста към рамото и при ръцете.
  7. Ако си започнала отдолу, след краката продължи /последователно с коремната област, гръдния кош/ врата, лицевите мускули. Следвай тази последова­телност в обратен ред, ако си започнала отгоре.

След като приключиш, поеми дълбоко въздух няколко пъти и издишай бавно. Целта на бавното издишване е да освободиш всякакво остатъчно напрежение след упраж­ненията. Остани отпусната за още една-две минути, преди да станеш от стола или леглото.

 

Йога – любов към живота и противник на стреса

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар