5 храни за намаляване на апетита

Саморазвитието и желанието ни да постигаме целите си губят смисъл, ако не сме здрави

Една от най-важните стъпки доброто здраве е храненето. В крайна сметка – ние сме това, което ядем. И днес вече никой не се съмнява в това.

От една страна, човек ще бъде здрав, ако яде храни, които са специфични за него. Например, някой може да яде пушено пиле с кетчуп, а друг да обича суши. И в двата случая не можем да ядем само това, което обичаме, защото ще напълнеем или ще се разболеем. Освен това, любимите ни храни ни карат да ядем още и още от тях. Заради това много скоро може да се окажем с няколко килограма по-тежки.

Когато човек има излишни килограми, наложително е да пази диета. Но не може да сме на диета цял живот. Тялото ни се нуждае от почивка, както и от разнообразие, защото монодиетите изтощават организма.

Има няколко храни, които могат да ви помогнат да се почувствате сити, без да ви карат да ядете още повече:

1. Домашните птици и рибата са леки протеини

Протеинът ни помага да поддържаме правилната телесна температура и насърчава доброто кръвообращение, което от своя страна ни помага да се чувстваме пълноценни и да разпределяме енергията хармонично.

2. Необработени зърнени храни

Фибрите в тези храни забавят храносмилането. И благодарение на това се чувстваме сити дълго време. Зърнените храни са добри за закуска. Ядките, които са сурови и са били предварително накиснати във вода, са идеални за вечеря. Достатъчно е само една шепа и ще престанем да преяждаме.

3. Моркови, цвекло, целина и боб, грах и леща

Тези храни съдържат бавни и бързи въглехидрати, които от своя страна бързо ни насищат и ни оставят да се чувстваме сити за дълго време. Фасулът, грахът и лещата бързо запълват стомаха, не оставяйки място за нищо друго.

4. Банани

Те са не само източник на пектин, фибри и нишесте, но и прости и сложни въглехидрати. Но не забравяйте, че бананите са с високо съдържание на фруктоза. Затова бъдете внимателни и се опитайте да ги консумирате сутрин.

5. Всякаква течност, различна от алкохолни напитки, газирани напитки и кафе

Пийте колкото е възможно повече течности, но се опитайте да го направите преди хранене, за да притъпите чувството на глад. В никакъв случай не пийте по време на ядене, дори и вода. Забравете за бирата, сладките газирани напитки, фрапето през лятото и чая през зимата (може ако не е подсладен). Водата е достатъчна не само ако сте жадни, но и като корекция на апетита.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар