Веднага след раждането стресът е най-вреден!

Възстановяването след раждането е бавен процес. Не си поставяй нереални срокове. Сигурно си чувала, че колкото време се е променяло тялото, толкова ще му трябва за влизане във форма. Бягай от стреса след раждането, защото той е най-големият враг на кърмата. Ето какво друго трябва да имаш предвид за достатъчно кърма, при това качествена:

  • Стресът е враг № 1 за кърмачката и бебето. Той може да спре кърмата ти. Опитай се да го овладееш и се наслаждавай на майчинството си.
  • Увеличи свежите плодове и зеленчуци в менюто си и ограничи тестените храни и захарта. Хапвай повече супи и не забравяй за протеините.
  • Похапвай по-често овесени ядки. Специалистите твърдят, че те увели­чават кърмата.
  • От майките си знаем, че бирената мая, богата на витамини от групата В, също стимулира отделянето на кърма. Взимай 3 таблетки по време на яде­не три пъти дневно и не се страхувай, че ще напълнееш.
  • В помощ на образуването на кърма е и комбинацията от Шуслерови соли №2, №3, №4 и №8. Приемат се по 3 таблетки от всяка на ден поне 3-4 месе­ца.
  • Чай от листа на малина, както и от магарешки бодил също се препоръч­ват на кърмачки. Може да ги намериш и на таблетки.
  • Важно е да не прекаляваш с кафето – едно е достатъчно. Кофеинът сти­мулира производството на мляко, но действа възбуждащо на бебето и може да го направи раздразнително.
  • Опитай се нежно да масажираш гърдата си, докато кърмиш, за да помог­неш на млякото да изтече по-лесно

Кърменето не е повод да се храниш без контрол

Погрешно е да се подлагаш на драстични диети, особено ако кормиш. Но кърменето не е оправдание 3а постоянно похапване. Подкрепи тялото си с балансирано 5-кратно хранене на малки порции и с много течности. Хитър трик е всеки път, преди да седнеш да кърмиш, да изпиеш чаша вода.

Накратко за течи месеци:

Регулирай храненето, стреса, носи ластичен колан за при­биране на коремчето и мисли само за хубави неща, съветва в последния си брой сп. „Всичко за жената”.

Килца се трупат и заради следродилнатадепресия

За съжаление следродилната депресия не е просто сложен термин за описване на нестабилното ти емоционално състояние. Тя е често явление и има различни проявления (страх, смяна на настроенията, плачливост, агресивност). Не опитвай да я лекуваш с терапевтично похапване с няколко блокчета шоколад например. Вместо това 2-3 пати седмично закусвай филийка със сьомга. Тя съдържа полезните за мозъка омега-3 мастни киселини и калиев фосфат (Шуслерова сол №5.), който ободрява и успокоява.

 Още за следродилната депресия…

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар