Топ храни богати на антиоксиданти

Със сигурност вече си чела всевъзможни заглавия, предлагащи тайната на запазването на младостта. Ние ще ти разкрием има ли наистина такава.

Твоите съюзници в борбата с времето

Плодовете, зеленчуците, както и всички пълнозърнести храни са добре дошли за теб, но има и някои други, чието противосъстаряващо действие е просто изключително! Ето ги и тях, ако все пак решиш да ги включиш в задължителното си меню…

Боровинките и всички техни „братовчеди“ – къпини, червени боровинки, ягоди, малини. Те са богати на антиоксиданти и съдържат компоненти, които те предпазват от нарушения в двига­телните функции. Една купичка от тези плодове дневно – пресни или замразени – намаляват стреса, действат противовъзпалително и подобряват работата на мозъчните клетки.

Червени чушки, портокали, кедрови ядки, печени слън­чогледови семки. Плодовете и зеленчуците, богати на витамин С, помагат на кожата в борбата с остаряването. Ядките, както и растителните масла с високо съдържание на линолова киселина имат същото полезно действие. жените, които консумират повече храни, богати на витамин С имат по-малко бръчки, а кожата им е по-свежа и еластична. Независимо от възрастта им, излагането на кожата на пряка слънчева светли­на и други фактори.

Какао. Да, то не е само за деца­та. Може би отдавна си открила антиоксидантните свойства на зеления чай, но знай, че спокойно можеш да го редуваш какао, тъй като там съдър­жанието на компоненти, борещи се с пораже­нията от оксидацията, е дори по-високо, отколкото в зелената напитка. Кака­ото е един от най- силните познати антиоксиданти – наред с червеното вино, черния и зеления чай. Консумирай го в комбинация с нискомаслено пряс­но мляко, защото по този начин ще помогнеш и на костите си.

Риба. Често я наричат „храна за мозъка“ и не без основание. Със сигурност е установено, че редов­ната консумация на риба и рибни продукти се грижи за запазване функциите му с напредването на възрастта. Препоръчително е да консумираш риба поне веднъж седмично.

Орехи. Тези ядки са изключи­телно полезни както за мозъчните така и за двигателните функции. Консумирай ги без притеснение и ограничения, колкото се може по-често.

Спанак, зеле, къдраво зеле. Още една причина да ядеш повече зеленчуци – редовната им консу­мация води до забавяне на умстве­ното отслабване с напредването на възрастта. Изследване, проведено сред повече от 3 700 души над 65-годишна възраст, показва, че тези от тях, които са хапвали зелен­чуци три до четири пъти дневно (особено полезни в този случай са зеленолистните), имат по-силна памет и по-добри мозъчни пока­затели от останалите, които са консумирали зеленчуци веднъж дневно или по-рядко.

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар