Какво да хапнете, за да заспите сладко?

Денят е стоварил върху плещи­те ви всичките си проблеми, из­низал се е без да го е грижа как ще ви се отразят те и един­ственото, което вече ви се иска, е да попаднете в топ­лата прегръдка на съня. Само че той не идва и не идва… Познато ли ви е? Тогава за вас са следващите редове, в които ще ви разкрием как да си помогнете.

Днес със сигурност се знае, че добрият сън за­виси от онова, което консумираме не само през деня, но и преди да се озовем в леглото. Ето кои храни и напитки ни приспиват:

Пълнозърнестите
Те са богати на фибри и съ­държат голямо количество триптофан – незаменима аминокиселина, повишава­ща нивото на серотонин, който успокоява нервната система, и на мелатонин — хормона, образуващ се на тъмно и предизвикващ съня. Пълнозърнестите продукти засищат бързо, а това е особено важно 3а хората, които се будят през нощта от глад. Освен това необработените зърна успокояват и действат като природни релаксанти. Така че пре­ди да си легнете защо да не хапнете овесени ядки с малко мед?

Бобовите
Високото съдържание на витамин В в продукти като лещата например също успокояват и пред­разполагат към сън. Те са добър избор 3а вечеря, Защото заместват животинския протеин, кой­то трудно се преработва през нощта. За съжа­ление бобовите храни не са подходящи 3а хора със стомашночревни проблеми.

Супите и задушените зеленчуци
Те също действат успокояващо. И тъй като се варят достатъчно дълго, съдържанието на скорбяла и захари в тях намалява и организмът ги усвоява по-лесно.

Пуешкото месо
Именно то е най-солидни­ят източник на трипто­фан. Веществото дейст­ва най-добре на гладно и ефектът му се усилва от Въглехидратите. Затова пригответе си идеалната комбинация 3а добър сън: сандвич от пълнозърнест хляб с пуешко месо.

Марулята
Щедра порция салата с маруля е прекрасна добав­ка към вечерната трапеза заради съдържащите се в листния зеленчук лактони — вещества, кои­то подлагат на нервната система да се отпусне. През XVII Век Николас Кълпепър – учен, занимаващ се с хомеопатична медицина, съветва страдащи­те от безсъние да натриват областта около веждите си със сок от маруля. Съвременната алтернатива на неговия ме­тод е пиенето на този сок, смесен с ябълков и крушов. Получената напитка стимулира хра­носмилането и така подпомага организма да се подготви 3а сън.

Медът
Захарта в големи количества сти­мулира дейността на нервната система, докато глюкозата в меда заставя мозъка да блокира орексина – неврохормон, отговорен 3а възбуждането на нервните клетки.

Лененото семе
Ако на съня ви пречат неприятности и депресия, добавете във вечерната си порция обе­сени ядки и 2 чаени лъжички ленено семе. То е бо­гато на омега-3 мастни киселини, които подобря­ват настроението.

Бадемите
Шепа от вкусните ядки също е полезна 3а добрия сън. Подобно на пълнозърнестите продукти те съдържат чудодейното вещество триптофан, а магнезият в тях отпуска мускулите.

Топлото мляко
В САЩ и Англия открай време го предпочитат преди сън. Спомнете си, че точно така постъпва Арчи Гудуин – един от главните герои на детек­тивските романи на Рекс Стаут. Обяснението е в успокояващото въздействие на съдържащия се в млякото триптофан и на калция, който пък подлага 3а по-лесното му усвояване. Освен това млякото действа и на психиката, като потапя човек в полузабравените усещания 3а мир и покой от ранното детство.

Какво да НЕ ядем и пием пpeди да cи легнем

Сладкиши
Те ни зареждат с бързи въглехидрати, които предизвикват прилив на енергия. Тя обаче и бързо пресъх­ва и може въпреки за­сищащото хапване да се събудите през нощта гладни.

Мазни протеинови ястия
Знаем колко важно 3а сърцето е да намалим упо­требата на животински мазнини, но, оказва се, това е важно също и 3а добрия сън. Червеното месо например съдържа голямо количество тирозин – хормон, който вдига нивото на адреналина, въз­бужда и повишава тону­са, а това никак не по­мага да заспим бързо.

Кофеин.
Кофеинът влияе на цялата нервна система и по­добно на червеното месо мобилизира организма. Той силно повишава нивото на адреналина, което не ни позволява да почувстваме умора. Ако все пак не можете да се откажете от своята чашка ароматно кафе, пийте го с нещо питателно или добавете в него мляко, за да наддалите действието на кофеина.

Студени продукти.
Дори да е разгарът на лятото, когато мно­го ви се иска да се освежите с нещо наистина студено като сладолед, салати или шейкове, не бива да забравяте, че това не е най-добрият избор преди сън. Когато хапвате студена храна, 3а да повиши нейната температура до тази на тялото, организмът изразходва допълнителна енергия. Това не го успокоява, а напротив — въз­бужда го и пречи на заспиването. Вместо студена салата например, по-добре задушете зеленчуци, охладете ги до стайна температура и ги хапне­те, полети с малко зехтин. Гарантираме ви, че няма да се налага да броите до безкрай овце или слонове, 3а да се унесете и да заспите.

ПО ПИЖАМА

  • Бананова на­питка „Антистрес“. Пасирайте 1 банан, 1 /2 с. л. смлени лешници и 1 ч. л. пшеничени кълнове и добавете 1 ч. л. лимонов сок и 3/4 ч. ч. прясно мляко. Пийте на малки глътки преди сън.
  • Лимон, мед и орехи. Смесете 2 с. л. мед с 1 ч. ч. лимонов сок и разбийте до еднородна смес. Прибавете окълцаните орехови ядки. Вземайте по 1 с. л. преди сън.
  • Настойка от семена копър. 50 г семена от копър варете 15-20 минути на тих огън в 500 мл вино или портвайн. Оставете да престои 1 ч и прецедете. Приемайте по 50-60 мл преди сън.
  • Мед и ябълков оцет. Смесете 3 ч. л. мед с 1 к. ч. мед. Вземайте по 2 ч. л. от тази смес преди сън. Ще заспите най-късно 2 ч след като си легнете.
  • Шишарки от хмел. Залейте 2 ч. л. скълцани ши­шарки от хмел с 1 ч. ч. вряла вода. Оставете да престои 4 ч. Вземайте по 1 ч. ч. преди сън. Втори вариант: 1 част смлени шишарки от хмел натопете в 4 части водка или 50-градусов спирт. Оставете 2 седмици на тъмно и прецедете. Вземайте два пъти дневно по 5 капки, разредени с 1 с. л. вода, на гладно – на обяд и преди сън.

 

 

Какво да направим, ако страдаме от хронично безсъние?
Ако имате проблеми със съня, стреса, умората и главоболието – НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ!
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар