Отслабване без строг режим? Възможно е!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Качили сте няколко килограма през зимата и не знаете как да ги свалите? Има начин с плавен преход да промените стила си на хранене, преди да се отдадете на избраната диета.

Трудно е да преми­нем през студения сезон с постоянно тегло – липсата на светлина ни кара да консумираме повече слад­ки храни, привличат ни също мазните блюда, а и по-дълго оставаме на масата. Проблемът е именно в това, че не бива да се предприемат строги диети през зимния сезон, тъй като това представлява риск за имунната система, която през тези месеци има много работа срещу вирусните инфекции. За щастие има начин да влезем в малко по-добра форма, като започнем да променяме някои навици в ежедневието. А след две-три седмици, когато се запролети, вече и организмът ще е готов да се подложи на разумна диета.

Не си задавайте въпроса „Да закуся или не?”
Повечето от нас си имат любими десертчета и ядки, които непрекъснато са им под ръка и обикновено се консумират между храненията – шоколадови блокчета, фъстъци, солети. По този начин се поглъщат 500 допълнителни калории всеки ден, а това представлява 20-25% от дневното количество енергия. Тези храни много лесно качват теглото ни. Най-добрият начин да не претоварваме организма си с неподходящи храни през целия ден е да заложим на добрата за­куска. Веднага ще кажете: „Ня­мам време“… Но и за това има решение: бисквити с пълнозърнесто брашно, фибри, ценни витамини и минерали са вкусна и питателна закуска за всяка забързана в ежедне­вието си дама. Така няма да страдате от досадното усещане за глад, а когато се комбинират с плод, млечен продукт и на­питка, бисквитите ще ви заредят с енергия за цялата сутрин. Продължете в същия дух – не прескачайте обяда и не опитвайте от всички продукти, докато приготвяте вечерята. Хранете се навреме и с балан­сирани продукти.

Пригответе си храна за офиса
Не е лесно да се храним умерено и евтино, когато работим. Обикновено хапваме сан­двич, за да не се разоряваме по ресторанти. Но има и друго решение – да си приготвим нещо сутринта вкъщи и да го вземем за обяд. Необходими са не повече от десе­тина минути, за да подберем остатъци от вечерята например. Домашният сандвич е по-вкусен, съдържа продукти, които сами сме избрали, и не е залят с майонеза.

Бъдете дзен
Тревогите и гневът ни карат да се храним неконтролирано. Избягвайте стресовите ситуации и се научете да овладявате нерви те си с лесни и достъпни методи за релак­сация. Непрекъснатото следене на теглото също е източник на напрежение. Теглете се не по-често от веднъж седмично – сутрин, на гладно. И никога не проверявайте колко тежи храната, която сте си приготвили, за да не си създадете допълнителен стрес.

Намалете количествата
Въоръжете се с търпение – намалете количеството калории в дневното меню с 5-10% и резултатите посте­пенно ще дойдат. Започвайте всяко хранене на обяд и на вечеря със супа – тя е нискокалорична и засища. Не си приготвяйте големи порции, по- добре е да си сипете после допълни­телно, вместо да изядете цяла една препълнена чиния. И не довърш­вайте сиренето под претекст, че е останало съвсем малко парче.

Яжте бавно
Често ни липсва време да седнем спокойно на масата. Това е голяма грешка. Организмът се чувства задоволен, когато се храним бавно и дъвчем съзнателно – по този начин мозъкът получава от стомаха съоб­щения, които водят до чувството на ситост. Така прекратяваме хране­нето след по-малко консумирано количество, отколкото ако поглъща­ме храната бързо. Яжте седнали и в продължение най-малко на 20 мину­ти, дори и когато нямате компания.

Гответе с подправки
Диетолозите са единодушни – до­бавянето на повече подправки при готвене позволява да се намали количеството на мазнините, солта и захарта. Ароматите са подходящи и към ястията с месо, и към зеленчу­ците, и към сосовете, и към десерти­те. Те дават мирис, цвят и вкус и така събуждат удоволствието от храната. В България употребяваме обикно­вено около 15-20 подправки, а те са стотици! Да не се лишаваме от тях!

Спете достатъчно
Недостатъчното спане води до на­пълняване – това е заключението на мащабно изследване, проведено през 2011 година в САЩ сред 6000 души. Тези, които спят по-малко от 6 часа, са с 89% по-застрашени да напъл­неят, в сравнение със спящите по 8 часа. Прекалено късите нощи водят до хормонални смущения – спад в производството на лептин, който причинява чувството за ситост, и повишение на количеството грелин, който стимулира апетита.

В неделя опитайте брънч
Брънч е измислено име, което е комби­нация от английските думи за закуска и обяд. В неделя, когато ставаме по-късно, можем да опитаме тази полузакуска – полуобяд между 11 и 14 часа. Не е страшно да си позволим хляб, масло, яйца, шунка, сирене, конфитюр и други продукти, защото пред нас е цял един свободен ден, в който ще можем да изгорим калориите чрез движение.

Хапвайте следобедна закуска
За да не се нахвърляте на вечерята, от която най-много се пълнее, хапвайте нещо към 16 ч. Най-добре е да избере­те плод, кисело мляко или филийка хляб, но не прекалявайте с маслото и конфитюра върху нея. А в идеалния случай си отделете малко време за една балансирана закуска с пълнозърнести бисквити, плод, млечен продукт и напитка. Богата сле­добедна закуска все пак е най-подходя­ща за растящия организъм на децата.

 

 

Защо пълнеем неусетно?

 
Ако се чудите как да се отървете от излишните килограми – НИЕ ЗНАЕМ КАК! Харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате най-актуалните новини, диети, съвети и предложения за отслабването.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар