Четирите опори на здравословния живот

Почивка, добра храна, повече движение, жи­вот в съгласие със себе си – тези неща ще ни спестят посещенията при лекаря.

Дайте си малко почивка

Сроковете ни Притискат, бю­рото е покрито с материали и документи, а партньорът ни иска да му отделяхме повече време. Всеки от нас позна­ва такива момента, « които животът просто ни уморя­ва. Крайно време е да кажем стоп. Постоянният стрес ни разболява, да не говорим,, че дебелеем от него. Така се по­качва рискът от болки в гърба, високо кръвно, диабет тип 2, сърдечни проблеми и психи­чески заболявания. Как да си осигурим почивка в това напрегнато ежедневие? Не е необходимо непременно да е курс по медитация. Нито има нужда да напускате рабо­та. Просто отделяйте по 20-30 минути на ден само за себе си. Дали ще слушате музика дали ще се разхождаш, или просто още мързелувате – няма значение. Въпросът е да се на­сладите на това време. Препоръчва се и да си под­редите приоритетите. Не се занимавайте с маловажни­те неща. Комуникацията с другите също е важна. Може да не ви е лесно да споделяте грешките и провалите си, но след това ще се почувствате по-добре. Прогонете мисълта „Трябва непременно да свър­ша това и това…“ от главата си. В противен случай вашето тяло ще ви принуди да си взе­мете наистина почивка,,като се разболее.

Движете се повече, това е важно

Спортът най-доброто ле­карство. Чрез движението се разграждат хормоните на стреса, подсилва се имунната система, заздравяват се кос­тите, повишава се приемът на кислород, органите се подмла­дяват. Намалява рискът от рак на дебелото черво, белите дробове и гърдата. Здравите мускули пазят ставите, освен това повишават обмяната на веществата и ни под-държат стройни.

Както при всичко в живота обаче, става въпрос за мярка. Съветът на лекарите е да редуваме движение и почивка. Колко и кога, е много индивидуално.

За жена с тегло 60 кг например се препоръчват три пъти седмично тренировки плюс ежедневни разходки, качване по стълби вместо асансьор и всякакви други упражнения у дома.

Започнете да се храните се по-здравословно

Теориите за здравословното хранене са многобройни и понякога дори си противоречат. Все пак има някои основни правила, които са лесно приложими, затова ги запомнете:

1.Яжте разнообразна храна, и то различна по цвят.

2.Всеки организъм подсказва коя храна не му понася – чрез тежест в стомаха, разстройство, киселини, запек, главоболие или постоянна умора.

3.Обърнете внимание на това, как се чувствате. Понякога ви се пият 3 чаши вино, понякога и една ви е много.

4.Спазвайте мярка при солта, захарта и мазнината.

5.Хранете се поне три пъти на ден с пауза между тях от 4-5 часа, за да може всичко да бъде смляно добре.

Не забравяйте – и любовта има значение

Силата на позитивните емоции ни поддържа здрави – да се харесвате, да се чувствате закриляни в кръга на обичаните хора. Това е много важно за имунната система и особено за сърцето. Дори раните заздравяват по-бързо. Хората, които нямат партньор, могат да разчитат на приятелите си, на любовта на децата си, на родителите си.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар