Най-големите врагове на нашите зъби

Зъбите ни могат да пострадат по много начини – при удар, от различни лекарства, при заболявания на костите… Но всеки­дневно, и то през це­лия ден, най-големите им врагове са захарта и тютюнът.

 1. Враг номер 1 – захарта

Тя храни многобройните бактерии, които живеят в устата и произвеждат киселини. Тези киселини могат да повредят минерализираните тъкани на зъбите и да пре­дизвикат кариеси. В същото време захарта води до нама­ляване на рН на слюнката и това още повече увеличава устната киселинност и риска от образуване на кариеси. Устните бактерии са опасни не само заради киселините, които произвеждат, но и за­щото тяхното умножаване в. устата може да доведе до гингивит (възпаление на вен­ците) или пародонтит (възпа­ление на тъканите, които под­държат зъбите). Въпросните бактерии могат да мигрират и посредством възпалителния процес да доведат до сърдеч­носъдови проблеми.Така че лошата устна хигиена увели­чава риска от атеросклероза (стесняване на артериите поради мазни натрупвания) или от рецидиви на сърдечни заболявания.

Как да се предпазим? Няколко прости правила могат да ни спестят непри­ятностите:

 • Намаляване на количество­то консумирана захар.
 • Миене на зъбите след всяко хранене.
 • Избягване на непрестан­ното похапване. Трябва да се знае, че дори хлябът и мля­кото съдържат захар. .
 • Дъвкане на дъвки без захар, когато не можем да си измием зъбите.
 • Отстраняване на сладките газирани напитки от днев­ното меню – обикновено те се пият извън храненията и допълнително увеличават ки­селинността в устата. Освен че са много сладки, те често са и много кисели.
 1. Враг номер 2 – цигарите

Те са на второ място не защото са по-малко опасни, а защото не всички хора са пушачи.

Тютюнопушенето влошава състоянието на венците и на тъканите, които поддьржат зъбите. С течение на времето зъбите се оголват. Цигарите водят и до сухота в устата; (недостиг на слюнка), до на­малена еластичност на лига­вицата, лош дъх, намаляване на обонянието и вкусовите усещания, поява на кариеси. Към това се прибавят и. ес­тетическите щети – зъбите пожълтяват, по тях се поя­вяват петна.

Тютюнът повишава рисковете те от рак на устната кухина: на лигавицата (устни, въ­трешна страна на бузите), на езика, на венците. При всяко всмукване на цигарения дим заедно с него в устата попадат стотици токсични вещества, които влизат в директен кон­такт с клетките на устната кухина.

Пушенето на лула пък често предизвика болезнени рани по устните , които могат да се трансформират в тумори. Комбинирането с алкохол уд­воява рисковете от пушенето. Цигарите забавят заздравяването на рани от вадене на зъби и увеличават риска от усложнения след поставяне на зъбни импланти.

Как да се предпазим?

Решенията са логични:

 • Спиране на цигарите, разбира се.
 • Добра устна хигиена.
 • Редовни прегледи при зъбо­лекаря. които може да „хва­не'“ проблемите в самото им начало.
 • Редовно премахване на зъбния камък – заедно с него се отстраняват бактериите и полепналите хранителни вещества.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар