8 горещи въпроса за диетите и здравето

Съвременната цивилизация отдав­на е приела еталон за красота, спо­ред който и богини като Афродита трудно могат да се класират дори на квартален конкурс за мис. Днес хиляди момичета и млади жени се подла­гат на жестоки ограничения, за да успеят поне малко да се при­ближат до него и до образите, които ни налагат киното, те­левизията и рекламите.

Как да отслабнем без да навредим на здравето си и защо напълняваме — това са само част от въпросите, които вълну­ват хиляди, независимо дали си го признават или не. И макар отговорите да изглеждат ясни на пръв поглед, оказва се, че има неща, които не знаем.

Колко трябва да тежим?

Съществуват няколко начина за изчисляване на идеалното тегло. Първият, по мнението на ме­диците вече остарял, е предложен преди пове­че от 100 години от френския лекар Пол Брока. формулата му е проста – от ръста в сантиме­три трябва се извади 100 и ще се получи нужно­то на този ръст тегло в килограми. Методът обаче не отчита инди­виду­алните разлики в телосложението – дължината на краката, ширината на костите, спортната фигура… По-късно беше предложен индексът BMI – Body Mass Index или казано на български: индекс на телесната маса. Чрез него може да се определи кога килограми­те се превръщат в заплаха за здравето. Спо­ред формулата му BMI е равно на теглото в килограми, разделено на височината в метри на квадрат. При мъжете нормални са стойно­стите между 20-25, а при жените – 19-24. ин­дексът не бива обаче да се използва при хора под 17 години, бременни, кърмещи, много въз­растни и болни.

Защо пълнеем?

По две причини. В повечето случай наднормено­то тегло се дължи на енергетичен дисбаланс. Това означава, че натрупването на енергия пре­вишава нейния разход – с други думи: ядем много, движим се малко. В ре­зултат излишъкът се складира в организма във вид на мастна тъкан.

Втората важна причина е семей­ството ни. Това 0значава и наследстве­ност, и традиции на хранене. Като пра­вило максимална генетична зави­симост се наблюдава между теглото на май­ките и дъщерите, в по-малка степен – между теглото на майката и синовете и минимална – при бащите и техните деца. Но по-важно от наследствеността се оказва обичайното меню на детето и режимът му на хранене. Ако от малко то се привиква да хапва предим­но баници, торти и тутманици, голяма е ве­роятността и като възрастен да предпочита именно тях – тогава няма защо да се чуди на наднорменото си тегло.

Губим ли излишните килограми в последователността, в която сме ги придобили?

За огромно съжаление, всичко се случва тъкмо наопаки. Алън Болтон, известен австралийски специалист по оздравителни видове спорт, твърди, че излишните килограми се натруп­ват първо по бедрата и ханша и си „отиват“ последни. Медиците са убедени, че пълните бе­дра и ханш имат защитна и изолираща роля по време на бременността. Причината е в хор­мона естроген, който концентрира мазнини именно в тези области. И следователно да се избавим от тях е най-сложно. На всичко отго­ре това, че тялото ни самопроизволно се зае­ма с натрупването им 3а защита на бебето и то по време, когато вие дори не сте се замислили 3а за­чатието му, е работа на майката природа. Именно тя е предоп­ределила жените да имат почти два пъти повече мазнини в организма от мъжете, които са и облагодетелствани да отслабват по-лесно.

Защо при диети бюстът се отпуска? и само тогава ли?

Не е тайна, че когато теглото се върне в идеална форма – краката стават стройни и красиви, бедра­та влизат в романтичния размер 44, а ръцете при­добиват трогателна изящност, гърдите започват да изглеждат „отчайващо: увиснали и безжизнени. Медиците го обясняват с факта, че мускулните им връзки приличат на гумени бинтове, които от­начало са еластични и лесно се разтягат и се свиват, но в края на краищата се преразтягат и от­слабват особено ако са лишени от естествените си „подплънки“: мастната тъкан. Не само диетите обаче дават отражение на красотата на бюста. Ако бягате за здраве или защото сте професио­нална спортистка, сигурно знаете, че това също повишава износването на гръдната тъкан. Според едно изследване при този спорт средни по размер гърди подскачат с цели 8 сантиметра при всяко отскачане от пистата. Решението е да се запаси­те с подходящ за целта сутиен. Вдига­нето на гирички обаче стяга гръдните мускули и диетите не оказват толкова пагубно влияние на бюста.

Колко важно е разделното хранене?

Популярната диета се базира на на­ложеното мнение, че не бива да се ядат едновременно белтъчна, въглехидратна и съдържаща мазнини храна. Ако се приемат заедно, както впрочем пра­вят повечето хора по земята, според привържени­ците на разделното хранене, тези продукти не могат да се преработят нормално и започват да гният В стомаха, отравяйки организма. Ето защо, съветват те, този вид храни трябва да се ядат поотделно и в различно време от денонощието. Денем например трябва да се дава предпочитание на месото, рибата или птиците (белтъчините), а вечер на картофите, хляба и зеленчуците (въгле­хидратите). Обаче белтъчната и въглехидратна­та храна не съществуват в чист вид никъде в при­родата. Месото например съдържа и белтъчини, и мазнини, а ядките — едновременно и мазнини, и бел­тъчини, и въглехидрати, Освен това тези храни­телни вещества се преработват от различни ен­зими и в различни части на червата, така че нищо страшно не може да се случи с тях.

Помага ли вегетарианството да слабеем без проблеми?

Както е известно, вегетарианците ядат само растителна храна, а веганите се отказват дори от сире­нето, рибата и яйцата, независи­мо дали последните са оплодени или не — приема се, че те са строителен материал за бъдещите пи­ленца. Обаче пълното изключване от менюто на хранител­ните месни продукти се отразява зле на здравето, тъй като на орга­низма всекидневно са необходими пълноценни белтъчини, които съдържат с нищо незаме­ними аминокиселини. Така че – да, огромна част от вегетарианците са слаби, но те трябва да наваксват липсващите им вещества с подходящи заместители.

Нужен ли е разтоварващ плодов ден?

Да, поне веднъж седмично е полезно да си устройвате плодов ден. Така не само ще получите по-малко калории, но плодовете ще пречистят организма ви със своето пикочогонно действие и ще регулират работата на червата. На ден може да изядете до един – един и половина килограма плодове. Хипотониците е добре да пият и достатъчно кафе, тъй като пло­довата диета намалява стойностите на кръвното налягане.

Наистина ли сексът изгаря много килоджаули?

Ще ви разочароваме ако разчитате само на него, никога няма да отслабнете. Според из­следванията човек, тежащ 70 кг, при активен секс изгаря в минута само 18-20 килоджаула. Но макар и да не слабеете от секс, все пак той влияе благоприятно на женския организъм, като регулира хормоналния баланс, отговорен за редовността и безполезността на месечния цикъл, подобрява състоянието на сърдечносъ­довата система и понижава нивата на стреса.

  • сп. „Кулинарен журнал”

 

Как да готвиш така, ЧЕ ДА СИ ВИНАГИ СЛАБА?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар