Парфюмът като втора кожа

Тайнствен и пленяващ, парфюмът се смесва с уханието на кожата и неговите чувствени нотки изострят сетивата ни. Ароматът въздейства по необясним начин, но как да изберем мириса, който най-добре ще ни приляга?

Ароматите привличат неудържимо, въз­буждат ни, събуждат емоции. Парфюмът подчертава нашата индивидуалност, подсказва стил и лично пристрастие – всеки има собствено обоняние и харесва кон­кретен аромат.

Усещане за жена

Уханна и желана – такава иска да е всяка жена, а парфюмът е не­обходимо да подчертава нейния стил и характер. Парфюмът не бива да се натрапва, а да се усеща приятно на 20-30 см. Той се разнася във въздуха и с времето уханието става по-лежерно.

Няколко капки са доста­тъчни, за да излъчвате прия­тен аромат. Преди да купите парфюм, пръснете от него във вътрешната част на китката и го оставете да действа два часа върху кожата. Невинаги уханието е еднакво с това във флакона.

Цветята, плодовете и бил­ките в парфюма са с различна концентрация, която подсил­ва мириса. Избирайте тоалетна вода, която съдържа от 1 до 10% парфюмно масло. Цитрусовите и зелените ухания са по-фини и не въздействат агресивно.

Изберете аромата според възрастта

За младите госпожици са подхо­дящи свежите цветни и плодово- цитрусови аромати.

Тийнейджьрките е добре да наблегнат на аромати с нотки на плодове, карамел и горски плодове – малини, боровинки.

На зрелите дами им приля­гат по-тежки парфюми, в които плодовите аромати се преплитат с ориенталските нотки и дъх на подправки.

Спортните натури имат нужда от свежо ухание, което тонизира – лек мирис, съчетан с цитрусови нотки, горски билки – мента, мащерка или водни аро­мати. Цветните парфюми не им подхождат.

За жените е трета възраст се препоръчват ретро аромати, които пренасят във времето, но не и много силните цветни аромати.

Ухание за всеки повод

През деня парфюмът трябва да е лек, а за вечерта и за тър­жествени поводи – по-силен.

За празник ароматът трябва да е ярък и забележим – подходящи са ориентал­ските аромати и тези с дъх на подправка, които са изклю­чително чувствени.

За дневно събиране заложете на цветни­те аромати, които са с много нюанси – меки, източни, цветно-дървесни, цветно-зелени.

За тържествени поводи се напарфюмирайте със запом­нящ се парфюм с необичаен аромат.

При романтична среща парфюмът действа безотказно на психиката на партньора, но желаният ефект се получава с добре подбрания дискретен аромат.

За релакс уханието трябва да напомня за морски бриз, да не е натрапчиво и да отпус­ка сетивата. Изберете мек и топъл аромат или парфюм с ухание на сапун и шампоан. Усещането за комфорт до­пълват дървесните аромати и тези на подправките.

За работа или за еже­дневието заложете на уни­версален аромат, който е лек, ненатрапчив, но запомнящ се. В делова обстановка са неу­местни екзотичните аромати. В офиса не бива да се употре­бяват тежки и прекалено аг­ресивни аромати. Заложете на лек универсален парфюм. Ако сте жена на висок служебен пост, то и ароматът трябва да отразява вашия статут – из­бирайте маркови парфюми с богата палитра от нотки.

По-наситените аромати са по-подходящи за студените месеци.

Кой тип парфюм да предпочетете?

При покупка не можете да се ориентирате за състава по опаковката. Невъзможно е да се опишат всичките компо­ненти на парфюма, тъй като са много, а от друга страна няма такова изискване (от закона) към производителите. В света съществуват около 2000 ухания, естествени и синтетични, с които се съз­дават многобройни вълну­ващи аромати. Парфюмите се делят на 5 основни групи: леки, тежки, цветни, трев­ни и свежи. Някои разделят ароматите „за блондинки“, „за брюнетки“, „за червенокоси“. В това има логика, защото кожата на блондинките е суха и не задържа парфюм. При­ляга им мирисът на свежи цветя, докато тежките ориен­талски аромати при тях ухаят агресивно. При брюнетките кожата е по-тъмна и по-мазна, което съхранява парфюма по-дълго и той се разпръсква по-незабележимо в простран­ството. Чернокосите спокойно могат да ползват по-тежките аромати. Червенокосите да внимават с парфюми, в които преобладават зелените нотки За тях са подходящи дискретни, чисти, ненатрапващи се аромати с цветни нотки.

  • сп. „Журнал за жената”

 

Ароматен инстинкт

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар