Да се погрижим за сърцето!

Жените са все по-застрашени!

Днес сърдечносъдо­вите заболявания са еднакво често среща­ни и при двата пола. Заседналият начин на живот, оралната контрацепция, тютю­нопушенето и лошо­то хранене изправят сърцето и артериите на жените пред голе­ми изпитания. „Но само няколко промени в на­чина на живот могат да намалят рисковете.

Доскоро смятаните за „мъжки“ заболявания на сърцето и съдовата систе­ма са причина за смъртта на 8,5 милиона жени по света всяка година. Те са първата причина за женската смърт­ност. Най-големите женски страхове са свързани с рака и по-точно с рака на гърдата, а всъщност рисковете от сър­дечносъдови заболявания са много по-значителни. След менопаузата изчезва естест­вената защита на хормоните, добавя се и по-слабата физи­ческа активност.

Цигарите-големият враг

За жените рискът от инфаркт на миокарда се умножава по 1,7 в случай, че пушат умере­но, и по 4 при големите пушач­ки. При тях и вероятността от мозъчни инциденти е по- голяма. Въглеродният окис замества кислорода, пренасян чрез кръвта, и благоприятства отлагането нахолестерол вър­ху стените на артериите. Ни­котинът увеличава кръвното налягане, води до намаляване на добрия холестерол и създа­ва условия за образуване на съсиреци. При жените се по­явява и опасност от тромбоза, свързана с комбинацията от тютюн и противозачатъчни хапчета на основата на естроген и прогестерон.

Диабетът – допълнителен риск

При жените диабетички вероятността от сърдечно­съдов инцидент е 8 пъти по- голяма, отколкото при тези, които не страдат от диабет, докато при мъжете това съотношение е три към едно. В случая решаващо значение има липсата на естроген след менопаузата. Жените, които навлизат преждевременно в това хормонално състояние, са в рискова група. Заседналият начин на живот, затлъстяването и нездраво-словното хранене са важни предпоставки за сърдечно-съдови заболявания. Хипертонията пък обикновено съпътства свръхтеглото.

Проучванията сочат, че съвременните хора изминават средно около 300 метра дневно, докато само преди 20 години са изминавали между 5 и 9 километра всеки ден.

Разнолики симптоми

Класическите признаци на инфаркт – болка в гърдите, тежест и стягане зад гръдната кост, които се разпростират по лявата ръка и към лявата челюст, не са така характерни при жените, както при мъжете. Нетипичните симптоми са причина да не се потърси своевременно бърза помощ. Жените чувстват по-скоро стомашен дискомфорт и тревожност – симптоми, които могат да затруднят диагностицирането. Въпреки това могат да се появят и обичайните прояви – болка в гърдите, отиваща към гърлото, челюстта и раменете, парене в стомаха, гадене, трудно дишане, бледост на лицето и страх. Тези разнообразни симптоми могат да се появят и изчезнат спонтанно.

Съчетаването на хапчета против забременяване с цигарите увеличава десет пъти риска от образуване на тромб в кръвоносните съдове.

Осъзнаване на проблема

Малка част от жените смятат, че ги грози опасност от сърдечносъдови заболявания, въпреки че при всяка пета жена се срещат поне два от рисковите фактори – липса на физическа активност, свръхтегло, високо кръвно налягане, тютюнопушене или висок холестерол. Лекуващият лекар е специалистът, който може да прецени дали трябва да се предприемат превантивни мерки. Годишните прегледи са от изключително значение за правилната преценка и диагностика. След евентуален сърдечносъдов инцидент пък се налага провеждането на стриктно лечение.

Превенцията

Извън фамилната обремененост всички рискови факто-ри могат да бъдат овладени с възприемането на определена хигиена на живот – въздържане от пушене, избягване на хранителни продукти, богати на животинска мазнина и сол, спортуване. Само със спирането на цигарите за една година опасността от инфаркт и мозъчен инцидент намалява двойно, а след 15 години се изравнява с риска при непушачите.

Движение при всички обстоятелства

Физическата активност е нещо, което всеки може да постигне с малко воля. Кардиолозите смятат, че 30 до 60 минути на ден са достатъчни, за да се поддържа здравето на сърцето. Не е нужно непременно да тренираме в спортна зала, достатъчно е да ходим пеша. Така се постига по най- лесен начин и оптималното тегло, тоест елиминира се друг рисков фактор. Да се научим да релаксираме също е много важно, защото при някои хора напрежението води до повишаване на кръвното налягане и холестерола.

  • Смехът помага
  • Смехът води до разширяване на брахиалната артерия (в областта на вътрешната страна на ръката над лакътя), докато стресът причинява стесняването й, което представлява сърдечносъдов риск.
  • Доброто настроение е част от здравословния начин на живот!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар