В атака срещу целулита

Портокаловата кожа, бичът на жените… Наричай го както си искаш, но едно е сигурно: ненавистта ни към целулита е тема, която обединява всички жени.

Защо имаш целулит?

Той е резултат от задържането на токсини и вода В тялото, което причинява образуването на маст­ни депа на определени зони по него. Гените имат особена заслуга за об­разуването на целулит, така че не се чуди, че дори и по-слабите жени го имат. Но колкото повече мазнини има между тъканните фибри, тол­кова по-видим ще е целулитът. Той обикновено се натрупва около бед­рата, ханша и дупето, а степента му на задълбочаване зависи от фак­тори като микроциркулация, хормо­нални промени, диети, тютюнопу­шене и движение.

Четири фази на развитие на целулита

ФАЗА 0 Кожата на бедрата и дупето е видимо гладка, когато си в изпра­вено или легнало положение. Когато обаче прищипеш с пръсти, кожата се нагъва, но без 90 се образуват вдлъбнатини.

ФАЗА 1 Побърхността на кожата е гладка, когато си изправена или лег­нала, но при теста с прищипването се виждат хлътвания, бучици и де­формации на засегнатите части. Това е нормално за повечето жени.

ФАЗА 2 Повърхността на кожата е гладка, когато си легнала, но когато си изправена, се забелязват хлътва­ния, бучици и деформации по кожата в проблемните зони.

ФАЗА 3 Ясно се виждат хлътвания, бу­чици и деформации по повръхността на кожата и когато си легнала, и когато си изправена.

Докато фаза 0 и фаза 1 са по-лесно контролируеми с подходящи упраж­нения и продукти, то при фаза 2 и 3 се изисква повече време и усилия, за да постигнеш напредък.

Как да го преодолееш?

Досега няма открит начин, който да се справи на 100% с проблема. Но комбинацията от подходящи храни, упражнения и козметични продукти може значително да го намали.

Хранене: Поддържането на добра хидратация в организма е важно за пра­вилното функциониране на клетки­те. Затова е важно да пиеш по 1,5- 2 литра Вода на ден. Избягвай високо калоричните и пържените храни и по­луфабрикатите и заложи на повече пресни плодове и зеленчуци, богати на фибри и важни мастни киселини, Витамини и антиоксиданти, които бързо се разграждат и подпомагат укрепването на клетките.

Гимнастика: Не е нужно да се потиш всекидневно във фитнес залата, за да изгаряш натрупалите се мазни­ни. Вместо това заложи на движения с по-слабо натоварване, но за смет­ка на това – по-продължителни. Хо­денето пеш, карането на колело, умереното бягане или плуването са много подходящи за изгаряне на ка­лории и топенето на мазнини. Най- Важното е редовното им практику­ване – три до четири пъти седмич­но, което ще поддържа добра микро­циркулация в целия ти организъм, а тя е враг на целулита.

  •  Cosmopolitan

 

 

200-минутна защита от целулита

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар