Време за магийки

Странно е, че след хиляди години еволюция и еманципация все още разчитаме на вековни, а понякога първобитни ритуали за личния си успех.

Опитвам се да си обясня логич­но защо толкова много хора но­сят напоследък червени конци на китките и все не мога да по­луча смислен отговор. Знам, че някои от приятелките ми с малки деца някак про­дължават да връзват конци по навик на децата и себе си, защото, докато бяха бременни, бъдещите баби го правеха. Но мъжете защо ги носят тези конци, идея нямам! Нито отиват на война — пра­бабите ни тогава са връзвали на българските мъ­же червени конци на китките – нито Кабализмът е толкова разпространен по нашите територии. Тогава ми остават само един-два логични отгово­ра – тежките времена или обикновена мода. Тра­диционно трудният живот кара хората да вяр­ват много по-лесно на суеверията. А модата си е мода – не винаги намираме логично обяснение на модните тенденции, нали? И все пак как един 100-килограмов мъж, поверяващ съдбата си на еднограмово конче, винаги ще бъде загадка за мен.

Имам странното подозрение, че част от хора­та, които вярват на суеверия и носят амулети и талисмани, дори не знаят истинската им исто­рия и значение. Правят го заради някаква семей­на традиция, защото са видели друг да го прави и са харесали идеята, защото някой ги е посъветвал или защото е модерно. Не мога да отрека, че ня­кои амулети и талисмани представляват изклю­чително интересни украшения и бижута, така че донякъде разбирам защо жените се поддаваме зна­чително по-често на влечение към тях.

Всъщност, няма нищо лошо във вярването в су­еверия и носенето на талисмани, стига да не се преминава една тънка граница наречена здрав раз­ум. В това да носиш медальон, защото вярваш, че ти носи късмет, няма нищо лошо, напротив. Всичко, което те кара да си по-уверена и сигурна в себе си, е повече от ОК. Не е добре обаче, ако си на­правиш вуду кукла, вместо лице й залепиш снимка на някоя съперничка и периодично я проклинаш и бодеш с шишове. Работата е там, че по този на­чин може никога да не успееш да я надминеш или да получиш онова, което тя има, а ти си мислиш, че по някакво неписано право трябва да принадле­жи именно на теб. Вместо това ще се въртиш в омагьосания кръг на своите мрачни мисли и черна завист. Защото, в крайна сметка, никой на света не може да гарантира, че която и да е магия, за­клинание, талисман или амулет наистина дейст­ва. Но това, което знаем всички – от собствен опит – е, че положителната енергия – била тя под формата на обикновена усмивка, добро пожела­ние или ведро настроение – помага много повече за успеха в живота. Винаги ще има някой някъде на света, който има нещо повече от теб, на когото (колкото и усилия да полагаш да не го правиш) за­виждаш поне малко. Но зависи само и единствено от теб самата да вземеш решение – дали искаш да се вманиачиш и да се превърнеш в една злобна вещица, която рискува да бъде зарязана от всички или искаш да бъдеш онова хубаво, ведро, усмихна­то, позитивно и успешно момиче, което знаеш, че си в същност. И да, носи каквото си искаш – черве­ни конци или сини очички, само не забравяй, че по­вечето неща в този живот зависят от теб – тво­ите дела, решения и действия. И продължавай да се усмихваш – това е една магия, която знам, че действа безотказно!

  • Cosmopolitan

 

 Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар