Храните, които стимулират ума на детето

Научните изследвания доказват: добрата храна създава по-добри умове. Но каква точно „добра“ храна да даваме на нашето дете, за да бъде то по-умно? Ето съветите, които ни дават специалистите от сп. „Моето дете“ в новата книга „101 въпроса за детското хранене“.

Както всеки друг орган в човешкия организъм, така и мозъ­кът се нуждае от качест­вена храна. Какво точно е въздействието на храната върху ума? Невротрансмитерите (химически сигнални вещества на нервната система) като серотонин, допамин и норепинефрин пренасят съобщения от една клетка до друга и оказват влияние както върху настроението, така и върху нашите действия и мисли. Част от храни­телните вещества, които поглъщаме, стават част от невротрансмитерите, които ни помагат да мислим.

Ето кои храни и хранителни вещества са важна част от детското меню и подобряват разви­тието и функциониране­то на ума на малкото:

  • Ходинът е полезен за паметта – този витамин от група В се съдържа в ядките и яйцата. Ускорява развитието на мозъка и паметта.
  • Омега-3 мастните киселини подобря­ват мисловните функции – важен под­дръжник на основната когнитивна функция, Омега-3 киселините могат да бъдат открити в редица храни: океанска риба (като риба тон ь и сьомга), авокадо, ленено масло, ядки (орехи, бадеми) и зехтин.
  • Антиоксидантите подобряват па­метта – богатството на плодовете и зеленчуците е именно в стимулиращите ума антиоксиданти като витамините А, С и Е. Ядки­те и бобовите храни също изобил­стват от антиокси­данти.
  • Пълнозърнестите храни подо­бряват мозъчната функция – въглехидра­тите, съдържащи се в тях, са богати на фолиева киселина и витамини от групата В и подобряват паметта. Освен това пълнозърнестите храни са богати на фибри и зареж­дат с енергия.
  • Желязото се грижи за пъргавината на ума – богатите на желязо храни повишават концен­трацията и пъргавината на ума, както и енергията. Основни източници на желязо са червеното месо, пуешкото, спа­накът, бобо­вите храни, сушените плодове и пълнозърнестите храни.
  • Водата подобрява концентрацията – за човешкия организъм е важно да бъде добре хидратиран. Водата действа добре срещу умора. Предлагайте често вода и прясно изцедени сокове.

Избягвайте фабричните сокове и гази­раните напитки!!!

Вкусните опасности!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар