Странните трикове за отслабване, които наистина действат

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ
  1. ЗАПОЧНИ ХРАНЕНЕТО С ПОРТОКАЛ

Ако денят ти е напрегнат, преди да седнеш да обядваш, обели един портокал и го изяж бавно.

ЗАЩО ДЕЙСТВА

Когато си луднала, рискуваш да се нагълташ с много храна, преди изобщо да осъзнаеш какво ядеш. Беленето на портокала е действие, което те кара да забавиш топката, а ароматът му събужда сети­вата ти и на подсъзнателно ниво ти напомня за удоволствието от храненето. Освен това този плод е богат на вода и ще ти помогне да се почувстваш по-сита, още преди да си посегнала към вилицата и ножа. Специалистите са категорични, че обезводняването дори в малка степен предизвиква усещане за глад, което е фалшиво. Ако обядваш в ресторант и не е удобно да си носиш портокал, запом­ни темпото, с което си го белила и си хапвала и го „имитирай“ по време на храненето. Освен това пий по малко вода между хапките.

  1. ГОВОРИ СИ САМА

Да, знаем, че не е признак на добро психическо здраве, но когато изре­чеш на глас причината да извадиш от хладилника бурканчето с течен шоколад, има шанс да изядеш по-малко количество.

ЗАЩО ДЕЙСТВА Забраните не водят до нищо добро. Дори когато се храниш здравословно, трябва да си позво­ляваш от време на време люби­мите си вредни лакомства, защо­то иначе рискуваш в един момент да му отпуснеш края и да предозираш. Може да ти звучи неверо­ятно, но учените са го доказали: когато формулираме ясно какво и защо ядем, консумираме по-малко. Просто кажи високо: „Ще си купя чипс не защото съм гладна, а защо­то искам да си угодя.“ Така сама си даваш сметка, че става въпрос за малко нарушение, за да си доста­виш удоволствие, и най-вероят­но няма да изгълташ целия пакет. Което най-вероятно би станало, ако просто го нападнеш, без да се замисляш.

  1. ЯЖ СНАКС В ПОРЦЕЛАНОВА ЧИНИЯ

Използвай съдове и прибори дори когато хапваш джънк фуд и никога не го прави на крак. Седни и се наслади на храната, каквато и да е тя.

ЗАЩО ДЕЙСТВА

Изследване на английски учени показало, че хората са по-склонни да Възприемат храната като нещо незначително, ако консумирането й отнема 5-10 минути или се случва 6 движение. Така можем да погълнем огромно количество калории., които хапваме „между другото“. Докато, ако седнем на масата и отделим на същите храни 30 минути, вече започваме да ги броим за „ядене“ и не изпитваме необходимост да обядваме или вечеряме само 1 час по-късно. Според резултатите от проучването използването на хубав сервиз и красиви салфетки също карало хората да възприемат хапва- нето дори на снакс като едно от основните си хранения за деня, а не като междинна закуска.

  1. НОСИ ПАРИ В БРОИ

Винаги, когато пазаруваш в супермаркета или излизаш на ресторант, плащай с кеш.

ЗАЩО ДЕЙСТВА

Хората, които плащат за храната си с пари в брой, купуват по-здравословни продукти от тези, които прибягват до дебитната или кредитната карта, твърдят изследователи от университета „Корнел“ в САЩ. Това е частен случай на добре познатото ни правило: по принцип покупките в кеш са по-осъзнати и добре обмислени от тези, които правим с карта. Когато става въпрос за хранене, има голям шанс да пресметнеш кои неща наистина ти трябват, ако ще даваш за тях от „живите“ си пари, и да не добавиш в количката кутията със скъпи бисквити. А щом посегнеш към вълшебното парче пластмаса с чип в портфейла ти, вече си решила, че ще му отпуснеш края… и бързо препълваш торбичките си с глезотии, от които ще набъбне не само месечното извлечение, но и коремчето ти.

  1. НАПРАВИ „КУЧЕ, ГЛЕДАЩО НАДОЛУ“

Запиши се на йога, за да подобриш баланса и концентрацията си.

ЗАЩО ДЕЙСТВА

По данни на Американската асоциация по диетика хората, които практикуват йога, имат по-нисък индекс на телесна маса. Да, точно така – йогата не гори кой знае какви калории и никой не го твърди. Но за сметка на това може да те направи по-съсредоточена и осъзната, което ще ти помогне да се чувстваш удовлетворена от храненето, без да преяждаш. Освен това тази древна система от упражнения ни учи да бъдем по-толерантни към телесните неволи и да устояваме на изкушенията. Напомни си, че щом можеш да издържиш цели шест минути в поза „Коленичещ скакалец“ няма да е кой знае какво усилие да пропуснеш порцията сладолед следобед.

  1. ХРАНИ СЕ КАТО МОНАХ

Не, не става въпрос да спазваш пост от хляб и вода. Просто един път в седмицата яж на пълна тишина – изключи музиката, телевизора и не си говори с никого.

ЗАЩО ДЕЙСТВА

Изследванията показват, че шумната заобикаляща среда кара хората да се хранят по-бързо и така, докато осъзнаем, че сме сити, вече сме погълнали повече храна, отколкото ни е необходимо. Това не важи само за високите децибели, защото тихата музика от своя страна ни предразполага да се задържаме на масата по-дълго… и така отново ядем повече. Освен това премахването на разсейващите шумове по време на хапване ни помага да се съсредоточим върху вкуса, аромата и усещането от ястията и да се насладим на всяка хапка

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар