Малки промени за големи резултати

Сол в десерта, сини чинии и още трикове за сваляне на килограми

Пълното игнориране на сладкото и хляба е изтъркан и не чак толкова ефективен съвет за отслабване. Опитайте нещо, което освен че звучи странно, е и много ефективно.

1. ГОЛЯМА ВИЛИЦА
Скорошно изследване на Университета в Юта показва, че хората, които използват по-големи вилици, консумират 10% по-малко количество храна от тези, ко­ито употребяват стандартни. Причината: голямата вилица ни заблуждава, че ядем по­вече, а всъщност се засищаме с по-малко. Нормалните вилици пък ни карат да мислим, че не сме яли достатъчно, и с тях поемаме повече храна.

2. ПРЕПЪЛВАЙТЕ ЧИНИЯТА СИ
И това може да ви помогне да от­слабнете! Но… чинията ви трябва да е възможно най-малка. Хората, които я отрупват с храна, ядат с 14% по-малко от тези, които си сипват макар и малко количество, но в го­леми чинии. А ако не се връщате за допълни­телно, консумацията ви ще намалее с 60%.

3. ЯЙЦА ЗА ЗАКУСКА
Според проучване, публикувано В списание International Journal of Obesity, ако за­мените стандартната си закуска с няколко яйца, това може да ви помогне да изгорите 65% повече калории. Причината са високите нива на протеини, които яйцата съдържат, а те ни карат да се чувстваме по-сити за по-дълго време.

4. ЯЖТЕ В СИНИ ЧИНИИ
Цветовете могат да стимули­рат или пък да притъпят апетита ни. Неслучайно веригите за бързо хранене са „окъпани“ в червено и жълто, които дока­зано повишават чувството ни за глад. „Ако обаче започнете да се храните в сини чинии, това значително ще намали количеството на поеманата от вас храна, защото то е сред цветовете, които намаляват апети­та“, казва Тамал Додж, инстуктор по йога и автор на книги за отслабване.

5. ДАЛЕЧ ОТ ОЧИТЕ
Проучване на университета „Корнел“ доказва, че ще ядете с 20% по-малко, ако държите тенджерите и съдовете с хра­на далеч от масата. Така вероятността да станете, за да си сипете допълнително, на­малява. Вместо това сложете наблизо купи­те със салата и плодове.

6. ПОСОЛЕТЕ ДЕСЕРТА
Звучи странно, но според диетолозите добавянето на съвсем малко сол към десер­та може да го направи мно­го по-сладък. А така ще се чувствате задоволени не ко­гато изядете целия десерт, а само половината, което ви спестява доста калории.

По-ниско IQ Според проучване на амери­кански учени преяждането вреди не само на фигурата ви, но и води до… оглупяване. За сметка на това умерено­то хранене намалява агресия­та и подобрява умствените способности.

7. ЗДРАВОСЛОВНО ПАЗАРУВАНЕ
Когато сте в супермаркет, пазарувайте само от външните щандове, където обикновено са разположени здравословни храни като плодове, зеленчуци, месо и риба. Въобще не се насочвайте към вътрешността на магазина, тъй като там са вредните солени, сладки и тестени изделия. А когато нещо вече е в количката ви, е по-трудно да го оставите.

8. РАЗХОДКА СЛЕД ХРАНЕНЕ
Японско проучване от миналата година доказва, че 30-минутната разходка точно след ядене е доста ефективна в горенето на калории. Не се притес­нявайте за стомашни проблеми – ходенето е лека форма на упражнение, затова не би трябвало да ви причини дискомфорт.

9. ПОЧИСТВАЙ ЕЗИКА
Миенето на зъбите след хранене ще помогне да пропуснете постоянното похапване. Ако почиствате и езика, ще обуз­даете глада си за солени храни, тъй като ези­кът става по-чувствителен към тях.

Лъжи ме! Оказва се, че жените лъжат най-често за това какво и колко точно са яли. Според психолози­те по този начин се самозаблуждаваме, че не сме си развалили диетата. Но това е грешен подход, тъй като ние сами понасяме последи­ците от лъжите си, а не човекът отсреща.

10. БРОЙТЕ ДО ЧЕТИРИ
Ако ограничите напълно вредните храни, това може да ви накара да се чувства те нервни. Затова не го правете, а приложете следната тактика. Първите четири хапки са напълно достатъчни, за да задоволите вкусовите си рецептори. Диетологът Джасия Стейнметс съветва да си купувате малки количества качествена храна и да се концен­трирате върху вкуса. „Спрете да ядете след първите четири хапки. Ако продължите, ще е от чиста лакомия“, допълва тя.

11. ОСТАВЕТЕ ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ХАПКИ
Златното правило на добрата форма е нико­га да не изяждате Всичко от чинията си. Ако оставяте последните пет до десет хапки, това може да ви спести около 250 калории на хранене или близо 12 излишни килограма за една година!

12. НЕРВНИ КАЛОРИИ
„Можете  да  изгорите учудващо количес­тво калории, когато нервно потропвате с крак или пръ­сти“, казва професорът по психология на спорта Мишел Олсън. Хората, които не ги свърта на едно място, пре­карват около 2 часа на ден в нервно движение, а това се равнява на около 350 изгоре­ни калории или шест кило­метров джогинг!

 

 

Нека не бъркаме нуждите на тялото с лакомията

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар