Първи изпит за твоята рожба

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Новороденото е толкова мъничко и крехко! Струва ти се, че всичко, което то умее, е да яде, спи и плаче. Но не е точно така.

 

Какво вижда лекарят?

При прегледа на новороденото педиатърът трябва да установи наличието на някои безусловни рефлекси – сукане, гълтане, рефлекс на търсенето, повърхностен защитен рефлекс, хватателен. А когато бебето навър­ши месец, неврологът ще направи щателен преглед, за да се убеди в отсъствието на поражения на още незря­лата, но вече структурно сформирана нервна система. Първо лекарят ще оцени външния вид на детето. Здравото новородено има специфична поза – крачетата и ръчичките са полусвити в коленете и лактите. Това е свързано със свойствения за тази възраст повишен мускулен тонус.

При бодърстване мъникът прави спонтанни движе­ния – периодично свива и опъва крачетата, хаотично маха с ръце, реагира на силни звуци и ярка светлина. При недоносените деца са снижени спонтанната дви­гателна активност (хаотичните движения на ръцете и краката, реакцията на светлина и на звук) и мускулни­ят тонус, а безусловните им рефлекси често са „притъ­пени“.

Рефлексът е  ответна реакция на организма на външни или вътрешни дразнители. Може да ти звучи сложно, но знай, че всяка клетка на всеки орган в тялото съдържа рецептор, спо­собен да улавя дразненията. Чрез влакната на нервните клетки той предава получената информация към мозъка и детето реагира.

Основни физиологични рефлекси

Те се делят на орални и спинални.

 

Орални рефлекси:

Смукателен – когато сложиш в устата на малкото гърда или биберон, то започ­ва да суче активно. Съхранява се през първата година, след това угасва.

Рефлекс на търсенето (рефлекс на Кусмаул) – когато леко докоснеш ъгъл­чето на устата на бебето, то започва да търси и отваря устичката си. Загубва се към 6-а-7-а седмица след раждането.

Xoбoтков рефлекс – при леко и бързо почукване с пръст по устните на бебето, то ги изтегля като хобот. Губи се към 2-рия-З-тия месец.

Рефлекс на Бабкин – притискането на дланта на бебето предизвиква отваряне на устичката. Отслабва към 2-рия и изчезва към 3-тия месец.

Отсъствието на тези рефлекси е сигнал за поражения на централната нервна система.

Трябва да знаеш, че върху изразител­ността на бебешките рефлекси влияе фактът гладен ли е мъникът ти. Здра­вото гладно дете ще реагира активно – отначало в търсене на източника на дразнение, а след това здраво хващай­ки гърдата на майката или биберона.

 

Спинални рефлекси:

Докторът ще установи наличие на ре­флекси, за които вече отговарят други „етажи“ на нервната система.

Повърхностен защитен рефлекс – когато сложиш бебето по корем, то завърта главичката си на една страна, поклаща се няколко пъти и се опитва да я вдигне, възстановявайки по този начин свободния достъп на въздух в носовите пътища. Това е един от най-важните рефлекси, който наравно със сукателния, на търсенето, и гълтателния осигуряват възможността на бебето да се приспособи към новата за него среда на живот.

Рефлекс на опората, изправянето и автоматичното ходене – ако из­правиш детето, хващайки го под мишни­ците, то отначало свива крачетата, но при допир с опора се изпъва и застава с полусвити крака на цяло стъпало. Този рефлекс угасва към 3-тия месец след раждането. Ако наклониш леко мъника напред, ще видиш, че ще започне да прави движения, наподобяващи крачки, но те ще са съпроводени с движение на ръцете. Към 3-тия месец тази способност изчезва и едва към първата година на детето се появява способността то да стои самостоятелно и да прави крачки. При поражения в нервната система „автоматичната походка“ се задържа по-дълго от три месеца.

Рефлекс на пълзенето (рефлекс на Бауер) – ако сложиш малкото по корем, то ще започне да прави движения, все едно пълзи (спонтанно пълзене). Ако едновременно с това сложиш ръка върху стъпалото на бебето, то рефлексивно ще се отблъсне от нея и ще започне да „пълзи“ по-активно. Този рефлекс се появява на З-тия-4-тия ден след раждане и се задържа до З-тия-4-тия месец.

 

Хватателен рефлекс на Янишевски и палмарен хватателен рефлекс на Робинзон – поставяйки пръст в дланта на бебето, то го хваща, задържа го и го стиска. Понякога това стискане е толкова силно, че можеш да повдигнеш мъника. Рефлексът изчезва към 3-тия- 4-тия месец.

Рефлекс на Бабински – предизвиква се чрез натискане с палец по стъпалото в основата на втори и трети пръст. Детето свива пръстите на крака. Избледнява към 12-ия месец.

Рефлекс на Моро – това е рефлекс, при който бебето се стряска от силен звук или шум. Отначало то разтваря широко ръце, разперва пръсти и опъва крачета. След няколко секунди ръцете се връщат в първоначалното си положение, детето може да се прегърне с ръчички. Проя­вява се в първите дни след раждането и е активен до 4-тия-5-ия месец.

Рефлекс на Галант – при дразнене на мускулите около гръбнака тялото на бебето се извива по посока на дразне­нето. Появява се на 5-ия-6-ия ден след раждането и изчезва към З-тия-4-тия месец.

Липсата или слабо изразените типич­ни за малкото рефлекси е сигнал за проблем и червена лампичка, че дете­то трябва да бъде прегледано обстой­но от специалист.

Не забравяй, че в този период бебето се променя всеки ден и че отсъстви­ето и появата на рефлексите зависят от редица условия – ситост, умора, настинка и др. Проверката на всички тези рефлекси се прави най-добре от лекар!

  • сп. „Моето дете”

Уроци по майчинство

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар