Уроци по майчинство

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

…или какво научих в опитите си да бъда добър родител!

Да бъдеш жена е задача с повишена трудност с всички домашни, професионални и майчински отговорности. Толкова много роли, толкова малко аплодисменти…

 

Какво научих за осем години като майка? Шест прости урока, кои­то ми помогнаха да открия себе си и да прекроя недостатъците

Урок 1: Брой до три преди екшън!

Вярно е, преди да родя, често пъти съм действала необмислено, импулсивно и рисковано. Вършила съм глупости, за­ради които днес пламвам само като се сетя. Сигурна съм, че всяка от нас носи в спомените си по нещо „бодливо“. Този недостатък започна да се култивира в момента, когато разбрах, че в мен расте живот. Когато настоящето и бъдещето ми се свързаха с едно малко беззащитно същество, разчитащо на моята помощ, за да оцелее и да порасне като личност, необмислените постъпки станаха табу. Вярно, онова дяволче с хитрите пламъ­чета в очите още се опитва да изкушава мислите ми, но слава богу, доброто в мен винаги е побеждавало… И днес, преди да направя нещо, броя бавно до три, поемам дълбоко въздух и едва след това се реша­вам да действам.

 

Урок 2: Детето не е инвалид, душевно болен или клонинг…

…и не е нужно непрестанно да му казвам какво, кога и как да прави. Или да го пра­вя вместо него. Да му помагам и съветвам, да се вслушвам и в неговото мнение за нещата, да му давам повече свобода за действие – ето това е моята задача като родител. Опитай и ще се изненадаш колко добре може да се справя то само. Като майка винаги съм искала само най- доброто и най-безопасното за детето ми. Това обаче не означава, че трябва да отговарям вместо него на всеки зададен въпрос, да го афектирам със страховете си или да го карам да наваксва с всичко онова, с което аз не съм успяла да се справя. Може би то не иска да става фотомодел или следващия Леонардо да Винчи, вероятно свиренето на пиано го отегчава, а плуването – ужасява? Вместо да притискам сина си, заедно открихме нещата, които му носят най-голямо удо­волствие, и започнах да го насърчавам според интересите му. Разговаряй с малкото на всякакви теми. Включително и на такива, които по пра­вило са запазени само за „големите“ (лю­бов, смърт, пари). Ще се учудиш, че то има свое мнение по всеки един въпрос. И това е хубаво. Най-важното: никога не издавай споделената с теб тайна! Общу­вайки с малкото, намали до абсолютен минимум употребата на „бебешки“ думи. Децата се хранят, а не „папкат“, те оби­чат котета, а не „мяу-мяу“…

 

Урок 3: Майчинството прави жената красива…

…а не тежките гримове, сложните прически и скъпите козметики, с които сутрин се опитваме да прикрием следите от годините и житейските разочарования под очите. Нужна е само една целувка от малкото за „добро утро“, за да се гримираме с усмивка за цял ден. Само една прегръдка и онзи особен ореол на нежност се изписва около главата.

 

Урок 4: Във всяка от нас живее по едно дете…

…което чака да бъде прегърнато, ус­покоено и обичано. Най- вече, когато стресът, умората и напрежението се съберат в повече. Когато се опитва­ме да носим десетина дини под една мишница и прекосяваме границите на възможностите си. Затова от време на време спирам да се страхувам от провал и признавам, че не, не мога да се справя сама, че имам нужда от помощ. За щастие, винаги се намира някой, който да сподели с мен товара на битието.

 

Урок 5: Идеални майки няма.

Така както няма идеални хора. Куп­чината прочетени книги и списания, свързани с отглеждането на детето, не ме правят тесен специалист на тема „родителство“ или майка с десети дан по съвършенство. Не разчитам на го­тови рецепти, вслушвам се в женската си интуиция и сама достигам до мно­го истини. Първата, от които гласи: за моето дете аз съм най-идеалната майка на света.

За да си спестиш излишните компле­кси, спри да четеш статиите, в които перфектно изглеждащи холивудски актриси надълго и нашироко обясня­ват как са се върнали на снимачната площадка броени дни след раждане­то – с перфектна фигура и кожа, с най-лъчезарната усмивка на света и най-спокойното бебе и как в паузите между снимките успяват да кърмят малкото си, да сменят пелените му и да приготвят за вечеря онзи засукан специалитет, изискващ квалификация от „Cordon Bleu“.

 

Урок 6: Не се вкопчвай в детето като спасителна сламка.

Малкото не бива да се превръща в системното ти оправдание за това, че не успяваш да си намериш работа, че бракът ти не върви или че не си се дипломирала. Имаш ли желание за нещо, ще намериш и начин за пос­тигането му. Потърси корените на проблемите си и започни да ги решаваш. Така ще си спестиш упреците към детето („Можех да стана добра ху­дожничка, ако не беше ти“). Не ограничавай личността си до ролята на майка. Развивай се. Щастливата майка означава щастливо дете.

Е, надявам се да не съм сгре­шила със съветите…

  • Автор: Велиана Симеонова (сп. „Моето дете”)

Майчината обич лекува

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар