Да отпразнуваме голямото очакване

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Най-сладката новина – „ще имаме бебе“, предизвиква буря от емоции. А изборът на начин, по който да поднесем и отпразнуваме очакваното събитие, зависи само от нас.

В българската тра­диция очакването на новия живот се пази в строга тайна, за да не сполети лош къс­мет бъдещата майка и нейното дете. Такава е нагласата и в много други държави.

Скептичните народи

Във всяка култура има стриктно определени правила, към които бъдещите родители се придържат, когато представят на обществото своята малка рожба, за да не й „избяга късметът“ В българската традиция, както и при почти всички славянски народи, празненствата започват едва след като детето се роди. У нас първото празненство се прави на 40-ия ден, а приготовленията за нероденото, набавянето на бебешки дрешки, подготовката на детска стая преди то да се появи на бял свят се считат за лоша поличба.

В Япония и Афганистан тържествата започ­ват на седмия ден след раждането. Тогава се дава и име на малкия човек. В Китай пък се празнува, когато детето навърши месец. Бо­ядисват се в червено яйца, които са символ на просперитет и здраве за новороденото. Но трябва ли да чакаме чак до деня на раж­дането и защо да не се порадваме на добри­те новини още докато вкусваме сладките плодове на очакването? Светът става все по-бърз и нетърпелив и рано или късно тра­дициите го следват!

Изненади за нетърпеливите

Богатата и многолика индийска култура отбеляз­ва очакването на новия живот през седмия месец на бременността. Бъдещата майка получава по­даръци, поднасяни от свекъра и неговите сино­ве, а тя в замяна ги черпи с покълнали семена, символ на младия живот, който носи. Особен чар носи ритуалът, наричан „церемония на грив­ните“; Всички поканени на празненството жени подаряват на бъдещата майка гривни като сим­вол на своята благословия. Считало се е, че неж­ното звънтене на гривните действа успокояващо на родилката и я разсейва от болката. В Западна Европа и САЩ бременните също ня­мат никакъв проблем със споделянето на добра­та новина. Нещо повече – най-добрата приятелка на бъдещата майка организира бебешко парти- изненада – т. нар. baby-shower, с което да се от­празнуват последните месеци на бременност.

В България до скоро тази традиция бе съвсем чужда и като значение, и като практика. Но все­ки, който прескочи отвъд пред­разсъдъците, с които е известен славянският свят, бързо обиква мисълта за специален празник с дъжд от благопожелания и пода­ръци за очакваното бебе, избира­ни с много любов.

Протоколът на първото бебешко парти

Baby-shower партито по правило е парти-изненада. Ако обаче искаш да сюрпризираш приятелката си, която скоро очаква бебче, увери се, че се е отърсила от бабините суеверия и няма да се почувства неловко. Най-подходящото време за празненството са послед­ните два месеца от бременността. Модерно е да се избере тема на самото парти. Тя може да бъде цветя, птици, сърчица или просто нещо забавно, което ще разтопи сърцето на бъдещата майка. Важното е в ук­расата да доминират веселите цветове и бебешки личица да се подават от всеки ъгъл и аксесоар :).

Хапването и пийването също трябва да бъдат избрани според любимите лакомства на бъдещата майка.

В миналото на такива събития мъжете не са били добре дошли, но днес това правило вече се счита за отживелица. Татковците отдавна не стоят настрани в ролята на пасивни наблюдатели на израстването на малките си наследници и за това заслужават подобаващо място на всеки празник, нали? А й да не забравяме колко полезни ще бъдат, ако подготвяното парти е пълна изненада за бъдещата мама:).

Няколко идеи за подаръци

Класиката е сребърната  лъжичка за малкия принц или принцеса – символ на благополучие, охолство и късмет в живота. Ценен подарък, който със сигурност ще влезе в употреба, е книга със съвети за отглеждането на детето или пък, както съветват от сп. „Моето дете” – едногодишен абонамент за списание за родители. Практични подаръци са и комплектите за изписване, завивки, чершафчета и занимателни играчки.

Игри и изненади

Игрите не са особено популярни на празниците за възрастни в България, но бебешките партита, редом със сватбите, сякаш правят изключение от това правило. Едни от най-разпространените игри-закачки на baby-shower парти са тези за познаване на пола на бебчето. Ако все още не си споделила заветната тай­на – момче или момиче, следващата идея може да ти допадне. Постави, огромна мъжка обувка и изящна дамска пантофка до входа на дома.

Нека всеки гост пусне листче с пожелания в мъжката обувка, ако смята, че бебчето ще е момченце, или в женската, ако залага на момиченце. В края на купона, когато разкриеш тайната, може да избереш победител, който да получи специални почести на партито :).

Храненето със завързани очи по двойки може да се окаже доста цапащо, но пък със сигурност ще повдиг­не настроението на всички. За финал на игрите избе­рете нещо, което да се запомни. Например постави под всеки от столовете на гостите пелена за еднократ­на употреба със скрит предмет в нея – като дрънкалка или гумена играчка, която да бъде разпозната при оп­ипване със завързани очи. Който премине изпитани­ето, може да получи правото да помага на бъдещата майка при разопаковането на подаръците – традиционната кулминация на празненството!

  • сп. „Моето дете“

 

 

В очакване на новороденото

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар