Бързо влезте в пролетен тонус!

Пролетната умора ни кара да се чувстваме отпуснати и смазани. Ако включите в менюто си някои храни и прибегнете до нестандартни методи на релакс, можете бързо да заредите батериите.

Всяко крайче на света има своите тайни за преборване със стреса и умората. Има бил­ки, които след дългогодишни изследвания са доказали своя тонизиращ ефект върху тялото и душата ни. Ето някои от тях, посочени в последния брой на сп. „Журнал за жената”:

В БЪЛГАРИЯ УКРЕПВАМЕ С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЧ

Лъжичка-две полени в чая или млякото сутрин повишават с 25% нивото на енерги­ята. Доказано е, че пчелният прашец засилва повече от 50% имунитета и прави организма ни устойчив на инфекции и зарази. Toй е изключително богат на много хранителни вещества, минерали, аминокиселини, витамини от група В и ензими, които имат благотворно въздействие върху храносмилането. Американски проучвания доказват, че пчелният прашец e сред най-ценните храни изобщо за нашия организъм. Всеки може да закупи пчелен прашец както в специали­зирани билкови магазини, така и на пазара.

В БРАЗИЛИЯ консумират гуарана

Това е популярното название на храста Paullinia, който се използва за приготвяне на всевъзможни тонизира­щи и ободряващи напитки. Гуараната е най-богатата на кофеин билка, открита досега – дозата надвишава тази на кафето. Стимулира притока на кръв към мозъка, като активи­ра изцяло мозъчната дейност и избистря мисълта. В Южна Аме­рика използват билката, за да подсилят организма. В цял свят гуарана се използва за подобряване на паметта. У нас се предлага в аптеките под различни форми.

В РУСИЯ черпят сила от златен корен

Това е едно от популярни­те названия на билката Rhodiola rosea, чията родина е Сибир. Златният корен стимули­ра производството на серотонин, който подпомага мозъчната дейност. От друга страна билката дава енергия на организма, тъй като влияе на хормона на стреса епинефрин. Има благоприятно влияние върху невроните, които отреагират по-бързо и се възстановяват по-добре. Препоръчваната дневна доза е от 100 до 300 мг на ден. В аптеките се продава в различни форми.

В ПОЛИНЕЗИЯ СЕ ПОДСИЛВАТ С НОНИ

Сокът от плода нони увеличава тонуса с 45 % според азиатско проучване. Той се пие за гъвкаво тяло, физическа устойчивост и хармония. Спомага за обмяната на веществата, благоприятен е за нервната система и регенерира клетките. Съдържа изключително много ензими и огромно количе­ство ксеронин, който засилва въз­становителните сили в тялото, засилва имунната система и кле­тъчната активност на тялото. У нас се предлагат еднолитрови разфасовки на сок от нони.

В АРЖЕНТИНА ПИЯТ ЙЕРБА МАТЕ

В южната част на Латинска Аме­рика най-популярната напитка е йерба мате. Силният чай мате е любима народна напитка и всекидне­вен начин за хората от Аржентина, Боливия, Уругвай, Парагвай и Брази­лия да набавят нужната енергия за организма. От незапомнени времена мате се употребява от индианците kamo напитка против горещини, гладки изтощение. Според специалистите подобрява настроението, повдига тонуса и е част от състава на доста медикаменти срещу депресии и неврологични проблеми. Чаят мате се намира в специализира­ните магазини у нас.

В ТИБЕТ И КИТАЙ ХАПВАТ КОРДИЦЕПС

Кордицепс е популярна по цял свят вид гъба, която от векове се използва в Азия за тонизиране на организма. В Китай е толкова популяр­на, че някои похапват от нея всеки, ден. Според световни проучвания засилва капацитета на организма, като трансформира мазнините в енергия и увеличава притока на кръв към мускулите. Препоръчителната доза е 3-4 грама на ден. Капсули с екстракт от Cordyceps могат да се закупят в аптеките.

Как да преборим пролетната умора:

Още…повдигнете своята жизненост през пролетта

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар