5 здравни новини, които научихме току-що!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Защо сънят е важен, ако искаш да отслабнеш, и какво може да ти помогне да откажеш цигарите – отговорите само тук!

1. Коремът и бедрата ни пъл­неят по различен начин
Хората натрупват тегло по различен начин в горната и долната част на тялото си. Когато 100 мъже и жени преяждали в продължение на два месеца и качили средно по 5 кг, мастните клетки на корема им набъбнали, докато тези по бедрата просто увеличили броя си. Това обяснява защо излишните тлъстини в коремната област са по-вредни за здравето. Когато мастните клетки станат твърде големи, те отделят допълнително мазнини, които могат от своя страна да се задържат в черния дроб и да доведат до увреждания. Що се отнася до бедрата, тези резултати опровергават тезата, че хората в зряла възраст имат фиксиран брой мастни клетки. Сега предстои да се установи дали новопоявилите се клетъчни попълнения могат да изчезнат. Ако отговорът е: „Не, те остават завинаги“, това ще е първото научно обяснение на един факт, добре известен на повечето жени – най- трудно се свалят килограми от бедрата.

2. Диетата ти може да бъде „приспана“
Липсата на сън може да се отрази доста зле на диетата ти и буквално да я приспи, показват резултатите от скорошно изследване, проведено в Чикаго. Десет доброволци с наднормено тегло били подложени на хранителен и фитнес режим, като в период от два месеца редували седмица, в която спят по 8 часа, с такава, в която сънят им е по 5 часа на денонощие. И в двата случая те отслабвали с около 3 кг седмично, но когато недоспивали, топели по-малко мазнини (800 г вместо 2 кг) и повече мускулна маса. Освен това се чувствали много гладни и в тялото им се отделяли завишени количества от апетитостимулиращия хормон грелин. Това означава, че хората, подложени на диета, които не спят достатъчно, ще са по-склонни да нарушат правилата на хранене. Още по-неприятното е, че след като престанат да се лишават от любимите си лакомства, те много по-бързо ще върнат стопените килца, защото, когато губим мускулна маса, а не сланинки, метаболизмът ни се забавя.

3. Суетата побеждава в битката с цигарите
Снимки, показващи ефекта от пушенето върху кожата, могат да помогнат на жените да се откажат от вредния навик. Учени от Швейцария снимали 200 млади пушачки и след това използвали компютърна програма, за да покажат как ще изглеждат лицата им, ако в следващите 30 години пушат, или пък не. След като видели   двата варианта на бъдещия си външен вид, 57% от момичетата заявили, че са мотивирани да спрат цигарите, а 24% били твърдо решени да го направят още на следващия ден. Според авторите на изследването снимките въздействали на жените на емоционално, а не просто на интелектуално ниво. Те са категорични, че кампании, насочващи вниманието към пораженията, които тютюнът нанася върху женската красота, може да са по-ефективни при нежния пол от стандартната стряскаща информация за здравните рискове.

4. Конкуренцията ни кара да сме секси
Жените предпочитат да купуват разголени, съблазнителни дрешки през няколкото дни от месеца, когато е най-вероятно да забременеят, твърди изследване на университета в Минесота. Учените тествали 269 дами, както в периода на овулация, така и извън него, като ги накарали да си изберат по 10 неща от колекцията на моден онлайн магазин. По време на фертилната фаза анкетираните се спирали на по-секси и изрязани кройки, докато седмица по-късно предпочитали сравнително консервативни модели. При следващата овулация учените показали на участничките снимки на много красиви момичета и им казали, че те живеят наблизо. След това ги накарали отново да си изберат дрехи и в тази ситуация в кошниците попаднали най- провокативните неща в магазина. В рамките на експеримента били показани и снимки на красиви мъже, като те предизвиквали секси покупки, независимо на какъв етап от менструалния си цикъл се намирали респондентките. Този резултат е доказателство, че усилията ни да изглеждаме по-добре, когато сме фертилни, са насочени по-скоро към неутрализирането на съперничките, а не с цел съблазняване на мъжката част.

5. Остаряването вероятно е обратимо!
Оказва се, че генномодифицирани мишки, при които липсва теломераза (ензимът, поддържащ теломерите – частите от хромозомите, които се свиват, когато клетките остаряват), преждевременно изглеждат и се държат като по-възрастни. Когато учените от Харвард дали на животинките хормони, активиращи отделянето на теломераза, само в рамките на един месец кожата и козината им се подмладили, мозъчната функция и състоянието на органите се подобрили и като цяло те станали по-жизнени и дейни. Сега се работи върху създаването на лекарства, които възстановяват теломераза та в хората по безопасен начин, тъй като в повечето зрели клетки тя отсъства или се намира в много малки количества.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар