Кризата ни прави дебели!

Вече има нов виновник за трупането на излишни килограми: рецесията, която остави (много хора без пари за здравословно меню или без време зa приготвянето му. Затова потърсихме връзката между икономическите и хранителните индекси!

Финансовото ни състояние не е единственото, по което усещаме, че светът е в рецесия. Здравословното също сигнализира, че живеем в криза – икономическа, но и хранителна. Показват го както цифрите в банковата ни сметка, така и тези в медицинския ни картон. Покрай установяването на взаимовръзка между двете и финансисти, и диетолози все по-често говорят за „рецесионни килограми“. Или, ка­зано по-просто – за факта, че кризата ни прави… дебели.

ЕВТИНО, НО МАЗНО

Според едно от последните изследвания по въпроса, проведено в САЩ, американците консумират повече мазнини, отколкото преди началото на кризата. Причината: ре­цесията води до безработица, фалити, запа­дане на градове и квартали, което принуж­дава хората да посягат към по-евтината и съответно – по-нездравословна и мазна храна. Така, ако на едната везна поставите мляко с мюсли или свежа салата, а на друга­та — един хамбургер, сметката показва, че със сандвича джобът ви ще олекне значи­телно по-малко.

10% УВЕЛИЧЕНИЕ НА БЕДНОСТТА ОЗНАЧАВАТ 6% НАРАСТВАНЕ НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Ядем като за последно На колкото повече стрес сме изложени, толкова по-голяма е опасността да натру­паме излишни килограми. Потвърди го и британско изследване, продължило цели 19 години. Според резулта­тите, когато сме под стрес, ядем повече сладки храни. Те произвеждат енергия по-бързо и в по-големи количес­тва и повишават нивата на успокояващия хормон серотонин.

ОТ БОРСАТА КЪМ БОЛНИЦАТА

Вие обаче ще натежите повече съвсем скоро. Демонстрира го журналистът на свободна практика Бил Бригс в експеримент за амери­канския тв канал NBC. Той намалява бюджета си за храна наполовина, като набляга на евтините fast food ва­рианти. След година нивото на „лошия“ холестерол на автора се покачва с 46 милиграма и поставя Бригс в опасната за сърце­то зона. Така шансът му да получи инфаркт нараства с 50% за следващите 10 г. Самият Бригс изчислява: „За всеки 95 пункта, с които е паднал индексът „Дау Джонс“ от началото на 2008 г., стойностите на моя холестерол са се покачвали с 1 пункт.“

КОГАТО НЯМАМЕ ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ ПРИБЯГВАМЕ ДО КОНСЕРВИРАНИ, FAST FOOD ИЛИ ПОЛУГОТОВИ ХРАНИ

В условия на икономическа криза зачестяват психическите проблеми и случаите на масови психози, а страхът от безработицата отключва сърдечни оплаквания и заболявания на храносмилателния тракт.

ЛОШИ ПОКАЗАТЕЛИ

И още малко цифри: 10% увеличение на бедността означава 6% нарастване на затлъстяването, сочат резултатите на поредното изследване, „Последиците от кризата ще бъ­дат драматични“, твърди и Кенет Ланд. професор по со­циология от американския университет „Дюк“ в Северна Каролина. Според Ланд до очаквания край на рецесията хо­рата ще имат най-лошите здравни показатели за послед­ните 35 години. Нищо чудно, че единствените американски концерни от индекса „Дау Джоунс”, минали първата кризисна 2008 година с положителен резултат на Нюйоркската стокова борса, са fast food веригата „Макдоналдс“ и тази за евтини стоки „Уолмарт“.

НА БЮРОТО

Не е задължително обаче наддаването на килограми да се дължи на пестенето на пари. Друго често срещано обяс­нение е пестенето- на… време. В периоди на криза, когато имаме нужда от повече сигурност, включително и на ра­ботното място, е редовна практика да оставаме в офиса до по-късно, за да се докажем – било то пред шефовете или пред клиентите. В резултат почти не разполагаме с време за готвене и прибягваме до консервирани, fast food или полу­готови храни. Всички те са твърде богати на въглехидрати и захар, обяснява професор Ланд. И още една причина, която никак не е за подценяване: обядът на бюрото, лишаващ ни от така ценното за фигурата движение.

  • сп. ELLE

Как да готвиш така, ЧЕ ДА СИ ВИНАГИ СЛАБА?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар