Влезте в отлична форма със „спининг“!

Търсите си атрактивна и много интензивна аеробна тренировка в градски условия, която да натоварва цялото тяло, наблягайки на бедрата и таза? Ако все още се чудите, може би спинингът е вашият отговор. Ползите от тази тренировка са много, но най-вече чрез нея ще намалите телесните си мазнини, ще повишите мускулния тонус на тялото си и ще прогоните стреса.

Какво е спининг?
Спинингът е групово колоездене в затворено помещение, на специално пригодени колела – спинери. Той се провежда във фитнес центрове по целия свят. Това е не само популярна аеробна тренировка, но също така и чудесен начин да отслабнете и да поддържате перфектна форма.

Малко история
Спинингът е измислен от състезателя по колоездене Джонатан Голдбърг, известен като Джони Джи, който е искал да разработи програма за каране на велосипед на закрито най-вече за себе си. Той открива първият спининг център в Санта Моника през 1989 година.

Типична спининг тренировка
Спининг-класовете, както всички групови фитнес тренировки, са водени от квалифициран инструктор. Той учи и мотивира групата с помощта на музика. Тренировката съдържа различни съчетания, които приличат на каране на велосипед на открито – по възвишения, по нанадолнища, на нивото на земята, състезания за скорост, каране на колело при силен вятър и т.н. Инструкторът показва на участниците как да променят позицията на тялото си при колоезденето.

Отслабване със спининг
Това е отлична и вече много популярна аеробна тренировка. Изследване, публикувано в spinning.com показва, че чрез нея можете да изгорите средно 475 калории за 40 минути. Тази стойност е само ориентировъчна, тъй като количеството изгорени калории се влияе от интензивността на тренировката и други фактори. Хубавото е, че всеки сам може да контролира своята собствена интензивност, чрез промяна на съпротивлението и позицията на тялото си при каране.

Съвети за тренировка
Носете си два чифта маратонки с твърда подметка. Меките обувки ще предизвикат много напрежение в ходилата ви и може да направят тренировката ви нетърпима. Подходящи са маратонките за тенис на корт. Пригответе си и бутилка вода, тъй като често ще ожаднявате, а и така ще избегнете обезводняване на организма при обилното потене. Вземете си и хавлиена кърпа, за да попивате потта.

Как протича тренировката?
Както всяко едно аеробно занимание и спинингът започва със загряване, преминава през основната аеробна част, която има продължителност не по-малко от 20 минути и след това сърдечният ритъм на участниците плавно се връща обратно до стойностите, характерни при започването на часа. Продължителността на един час по спининг е между 40 и 90 минути.

В заключение
Американският колеж по спортна медицина препоръчва спининг заниманията да са от 3 до 5 пъти седмично, с продължителност от 20 до 60 минути и интензивност от 60 до 90% от максималния сърдечен ритъм.

 

 

Спортът и градът

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар