9 задачи за телесен IQ

В азбуката на тялото има сложни кодове. Разчетете ги и решете математическите уравнения за обем, скорост и време, без да пропускате условията в скобите. Упътване: оставете калкулатора, тук учените изчисляват вместо вас

1. D – Витаминът на костите

Всеизвестно е, че калцият е важен за здравите зъби и кости. Но, ако питате учените, те укрепват най-вече от витамин D – без него организмът не може да усвоява калция. Доказва го и из­следване на университета в Кеймбридж: възрастните хора, които приемат по-високи дози витамин D в продължение на четири месеца, имат значително по-малко фрактури.

Как да си го набавите? Неслучайно го на­ричат „слънчев витамин“ – изработва се в кожата под влияние на слънчевите лъчи. Това става само при директна светлина (излагането на слънце през прозореца не се брои). Но тук се намесват странични фактори: слънцезащитни продукти, дре­хи, грим. Дори нисък фактор като SPF 8 блокира 95% възможността ни да произ­веждаме витамин D. Ето защо е полезно разумното излагане на слънце понякога и без слънцезащитна козметика – от 10 до 20 минути според типа кожа. Витаминът се съдържа и в храни като яйчен жълтък, прясно мляко, сьомга, херинга, риба тон, сардини, зърнени закуски.

Препоръчителен дневен прием: 400 МЕ (международни единици), т.е. 10 микрограма в денонощие. Безопасната горна граница е 2000 МЕ.

2. Давай! По-бързо!

Ключът към младостта и към това да изглеждаме красиви на всяка възраст се крие в последо­вателното повишаване на физическата активност. Метаболизмът на тялото се забавя малко по малко с всяко десе­тилетие след 20-ата ни година. Така че дамите в началото на 30-те трябва да изгарят от 300 до 500 калории на ден, за да не натрупват излишни килограми.

Начинът: Спортувайте по малко, но ин­тензивно. Колкото повече енергия из­разходвате при изпълняване на служеб­ните задачи, толкова по-кратко, но и по-усилено ще се налага да спортувате след края на работния ден.

Пример: Ако по цял ден сте приковани зад бюрото, зарежете колата и ходете интензивно 45 минути. Така ще изгори­те почти 300 калории. В случай че рабо­тата ви е свързана с активно движение, ще трябва да прибегнете до 15 минути джогинг или до 2 минути спринт, вмес­то да ходите, за да изгорите същия брой калории. Важно е скоростта да е по-висока от обичайната за вас.

3. Трибуквеният хормон

Всяка жена над 30 години тряб­ва да си направи кръвен тест, с който да изследва своя ТСХ (тиреоидостимулиращ хормон), на­ричан още и ТТХ (тиреотропен хор­мон). Това е особено важно изследване, особено ако вие или ваш роднина сте имали проблеми с щитовидната жлеза или ако се опитвате да забременеете. ТСХ се произвежда от хипофизата за стимулиране на щитовидната жлеза и е основен индикатор за проблеми с нея. Понижените му нива (хипотиреоидизъм) могат да предизвикат умора, запек, затруднена концентрация, не­равномерен месечен цикъл и депресия. Докато свръх активното отделяне на хормона (хипертиреоидизъм) изтоща­ва тялото и води до ускорено сърце­биене, загуба на тегло, силно безпокой­ство и потиснатост. Съвет: Лекари препоръчват изследване на тиреотропния хормон на Всяка жена на 35 години и на Всеки 5 години след това. Не го пренебрегвайте – по света има ми­лиони хора с неоткрити хормонални про­блеми и повечето от тях са жени.

4. Нека има светлина

По данни на Световната здравна организация за миналата година 121 милиона души по света страдат от депресия. Тя засяга два пъти повече жени, отколкото мъже, като дамите са предимно между 20 и 40 години.

Вдигни очи: Излизайте навън по половин час всеки ден, като слагате прозрачни или леко затъмнени очила с UV защита. Когато светлината проникне в очите, стимулира производството на серотонин и други хормони, полезни за доброто настроение. Дори в облачен ден навън има достатъчно светлина за повдигане на тонуса. Ако се Взирате пред и око­ло себе си, Вместо да ходите с наведен поглед, очите ви ще „попият“ два пъти повече светлина. От време на време хвърляйте поглед към най-светлата част от небето, но разумно – не гледайте ди­ректно в слънцето.

Рецепта: Можете да увеличите нивата на серотонина чрез аминокиселините L- триптофан и L-тирозин. Първата се на­мира в месото, рибата, млякото, сирена­та и В тиквеното семе. Тирозинът също се съдържа в месото, рибата и сирената и още 8 сухите колбаси и виното.

5. Новата формула за обем

Забравете продължителните свирепи диети, хранете се пове­че. Повече и като тегло, и като обем, гла­си условието на задачата! Хората, които се опитват да свалят или поддържат ки­лограми, често ядат твърде малко. Тази стратегия после се връща като бумеранг и превръща всяко ядене в гуляй.

Храна за очите: Изследвания показват, че хората обикновено изяждат отно­сително еднаква по килограми и обем храна. Само че мозъкът Ви няма да се чувства достатъчно добре, ако не виж­дате пред себе си една доволно препъл­нена чиния. Поставете в нея повечко здравословна храна – зеленчуци, ядки и чисто месо. Не е задължително да из­ядете всичко, съвсем не!

,3а“ десерт: Не пропускайте десерта. Дори едно малко парче шоколад след всяко ядене е сигнал, че сте приключили с менюто си.

6. Безопасна защита от слънцето

Според дерматолози състав­ката Mexoryl SX е първият фотостабилен филтър, който предоста­вя най-добрата защита от UVA лъчите. Те са виновни за бръчките и прежде­временното стареене на кожата, пре­дизвикват кафяви пигментни петна и меланома (злокачествено израждане на пигментни клетки). UVA и UVB лъчите увреждат и имунната система, като влияят на нейния важен компонент – Ленгерхансовите клетки (намират се в дълбоките слоеве на епидермиса). Преди 10 години е създаден и Mexoril XL, кой­то действа и срещу двата вида лъчи. Съставката е патентована от L’Oreal, но се съдържа и в някои продукти на Vichy, La Roche-Posay, серията Ambre Solaire на Gamier.

Етикетът: SPF факторът обикновено е знак, че продуктът гарантира UVB защита. Надписът PPD върху етикета обозначава фотозащитата от UVA лъ­чите. Други съставки, които да търси­те в слънцезащитния си крем, са неор­ганичните филтри като цинков окис и титаниев двуокис (те отразяват вред­ните лъчи) или органичния парсол 1789, по-известен като авобензон (абсорбира ултравиолетовото лъчение).

7. ДНК опознаване

Всяка година над 1000 българки заболяват от рак на шийката на матката и най-голяма е групата на 23-годишните, сочи информация на Националното движение за неговата профилактика HPVGard. Данните от Българския национален раков регистър показват постоянно увеличаване на по­търпевшите всяка изминала година. Ето защо редовните гинекологични прегледи са толкова Важни.

Добре е успоредно с периодичния ПАП тест (цитонамазка) да направите и ДНК тест за човешки папилома вирус (HPV). Той ще ви помогне да разберете дали сте носители на някой от опасните ви­дове HPV. Най-често срещаните са 6,11, 16 и 18, като последните два типа причи­няват над 70% от всички случаи на рак на шийката на матката. Ако тестът е положителен, лекарят вероятно ще препоръча да повтори­те ПАП след 6 месеца и ще направи незабавна колпоскопия (визуално пре­глеждане на шийката). Освен от ПАП резултатите развръзката зависи и от това дали има случаи на рак в семей­ството, риск от болести, предавани по полов път, дали пушите – всичко, което би повлияло на развитието на раковото образувание. Каквито и да са резултатите от ДНК теста, не го отлагайте – той ви осигурява спокой­ствие или поне време за реагиране.

8. Лека нощ!

Добри новини за онези, на кои­то не им се събират 8 часа сън в денонощие! По-важно е не ко­личеството, а качеството на съня, уве­ряват лекари.

Аритметика: Ако се будите често през нощта, можете да изгубите до два часа сън и така да ви се струва, че сте спа­ли пет часа, въпреки че сте си легнали в 23.00 ч и сте станали в 6.00. Точно от тези два часа може да зависи дали през деня ще сте жизнени или лениви.

Най-честите нарушители на съня: Партньор, който постоянно се вър­ти или хърка, шум от улицата, както и шум или светлина от оставен да рабо­ти в стаята компютър или телевизор. Винаги изключвайте електрическото оборудване, преди да си легнете, защо­то светлинните индикатори също пре­чат. Добра инвестиция са отделните спални комплекти (ако половинката ви има неспокоен сън).

9. Без тютюн. И без повече увъртане!

Ако все още нищо не ви е от­казало от цигарите, изпушете последната, разсъждавайки над следно­то: жените са два пъти по-застрашени от рак на белите дробове от мъжете.

Смущаваща алгебра: Сред хората, кои­то са пушили по кутия цигари на ден в продължение на 30 години (две кутии в продължение на 15 години или три кутии в продължение на 10 години), единстве­но жени заболяват от рак на белите дробове. Данните са от изследване на медицинския колеж в университета „Корнел“, Ню Йорк.

Учените се опасяват, че женският орга­низъм не се справя с канцерогените от цигарите толкова лесно, колкото мъж­кият. Ами ракът на гърдата? Според из­следване на калифорнийски учени от 2004 г., проведено сред 116 хиляди жени, рискът от рак на млечната жлеза при активните пушачки е с 32% по-Висок, отколкото при онези, които никога не са пушили. Трябват ли още факти, за да загасите фаса?

 

 

4 beauty навика, c които да скъсаш още днес

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар