Усмихни се пак! – 2

…и пак, и пак, и пак! На следващите страници сме подбрали изпитани трикове за презареждане с добро настроение. Опитай ги всичките по няколко пъти и гарантирано ще се почувстваш по-щастлива – по всяко време на годината и денонощието!

част 1

АКО ИМАШ… половин час

Спри да свръхпремисляш. Ако темперамен­тът ти по принцип напомня този на магарен­цето Йори от „Мечо Пух“, трябва да наме­риш начин да се разсейваш, когато те връхлети нуждата да свръханализираш и да задълбаваш в черни мисли. Ако се хванеш, че правиш мислен списък на всичко, което не стана по план днес, ангажирай се с някаква усилена физическа дей­ност – излез да потичаш, пусни си ритмична музика и скачай на въже, ако трябва, премести мебелите в дома си, за да почистиш зад тях. Всичко е по-добро от безцелното киселеене.

Говори като щастлив човек. Не наричай дъждовния ден „гаден“ и „скапан“, а просто кажи „дъждовен“ или „влажен“. Реагирай с енту­сиазъм на хубави новини и винаги се старай да описваш нещата положително.

Наслаждавай се на мазнините. Просто направи така, че те да идват в храната ти чрез авокадо, зехтин или ядки. Диетологични проучвания сочат, че режим, при който по-малко от 25% от калориите се извличат от мазнини, прави хората по-предразположени към гневно, изнервено и тревожно поведение.

Планирай малки награди за себе си. Вина­ги живей в очакване на нещо хубаво – избери си албум с нова музика, иди в книжарница да си харесаш забавна книга или започни да организи­раш уикенд пътешествие.

Разчисти повърхностите. „Затрупаните маси и бюра просто ти напомнят за всичко, което още не си свършила – казва Илейн Арън, автор на книгата The Highly Sensitive Person. – Така се чувстваш напрегната и непрестанно недоуспяла.“ Подреди всичките книги, папки и други вещи с помощта на няколко канцелар­ски кутии, поставки или пък плетени кошници. „Илюзията за ред е достатъчна за мозъка ти да почувства облекчение.“

Мечтай и се захласвай по щастливи моменти от миналото. Проучване сочи, че хората, които се отдават на радостни спомени за 30 минути на ден, след една седмица се почувствали по-щастливи отпреди. Колкото по-цветни били спомените, толкова по-добър ефект имали!

АКО ИМАШ… един час

Излез навън. По данни от проучване сред повече от 450 жени, тези, които били изложени на повече слънчева светлина, особено в сутреш­ните часове, поддържали по-добро настроение и по-здрав сън.

Опитай пилатес. Легни по гръб, вдигни краката на около 45 градуса от пода, задръж и вдигни главата под същия ъгъл. Задръж позицията и постави ръцете си плътно до тялото с длани надолу, след което ги раздвижи все едно помпаш гума 100 пъти (вдишвай в продължение на 5 „помпи“ и издишай пак толкова). Това упражнение извайва талията ти и помага да ограничиш нивата на кортизола – хормона на стреса – в кръвта ти. И същевременно повишава нивото на ендорфините, отговорни за чувството на удоволствие!

Окастри „сухите клони“ във фейсбук. Бъди откровена – трябва ли ъпдейтите от досадните ти бивши колеги, полупознати съученици и други „незнайни войни“, които си виждала два пъти в живота си, да задръст­ват профила ти? Всеки акт на „разчистване“ действа като балсам на душата ти.

Оправи си CV-тo. Доста е стресиращо, кога­то трябва да го спретнеш спешно, за да кан­дидатстваш някъде, но ако го правиш без дедлайн, ще ти се види приятно и ще оста­неш изненадана от това колко много всъщ­ност си постигнала.

Отдай се на безделие. Здравословно е! Професор Питър Акст, британски експерт по обществено здраве, предлага: „Мързелувай през половината от свободното си време. Хората, които предпочитат да си дремнат, пред това да изиграят нахъсан тенис мач, имат по-добри шансове да доживеят дълбоки старини.“

АКО ИМАШ… цял ден

Стегни гардероба си. Прибери дрехите, кои­то няма да носиш през идващия сезон. Като ограничиш избора си, ще станеш много по-креативна в композицията на тоалети от наличните възможности.

Направи нещо съвършено ново. Запиши се на уроци по руски или пък на фехтовка! Психолозите препоръчват да избереш нещо нетипично за самата теб, за да бъдеш мотивирана и нащрек. Когато се вживееш в нещо ново и вълнуващо, трупаш много позитивна енергия и я задържаш дълго време.

Общувай с весели хора. Психолозите нари­чат тази стратегия „емоционално заразява­не“. Всеки човек се влияе от настроенията на околните – затова, ако се виждаш с мотиви­рани и преливащи от енергия хора, самата ти ще се амбицираш да си такава.

Създай си архив. „10-те ми най-страхотни сексуални преживявания“, съветва Емили Дъбърли, автор на книгата The Fantasy Box. Седни и опиши с възможно най-много гъделичкащи подробности креватните приключения, които никога не искаш да забравиш. Това ще е една от вълнуващите тайни, които ще напра­вят живота ти по-забавен.“ (Имаш причина за усмивка – СТРАХОТЕН СЕКС)

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар