Как да се предпазим от натрупването на килограми

По празниците човек се отпуска, заседява се на трапезата, изкушава се от лакомствата и неусетно губи контрол над апетита си. А след това дълго търси най-ефективната диета, която да му възстанови стройната фигура.

Какво е преяждането и колко е опасно?
Злоупотреба с количеството приета хра­на. То е главната причина за наднормено­то тегло. Ако към него се прибави и обез­движването, тогава борбата с излишните килограми се превръща в непосилно бреме. Ако приемаме повече енергия, отколкото изразходваме, излишната се натрупва в ор­ганизма под формата на подкожна мазнина. Диетолозите са убедени, че дори еднократното преяждане внася хоас в работата на органите за храносмилане. А ако то се превърне в навик – това е прекият път към нару­шаването на обмяната на веществата, болестите и затлъстяването.

Защо диетите не винаги помагат?
Диетата е средство за борба с преяждането, а всяка борба в даден мо­мент приключва. Пробле­мът с преяждането тряб­ва да се решава на ниво подсъзнание. Ако програ­мата, която е записана в нашето подсъзнание! не съответства на по-s? стройна фигура, тогава каквото и да постигнем с помощта на диетите, подсъзнанието ще направи всичко възможно тялото ни да си възвърне предишното тегло.

Как да издържим на кулинарните изкушения?
– Започнете с лесно смилаеми храни като зеленчукови салати. Когато попадат в стомаха преди другите ястия, те бързо се изхвърлят. Но когато се консумират след месо и риба, се задържат дълго и чувство­то за тежест става неизбежно.

– Дръжте алкохола далеч от храната! Под негово въздействие ферментите, които улесняват храносмилането, губят силата си, а целият процес на храносми­лане става неуправляем. В резултат ид­ват дискомфортът и болката.

– Оставете сладките газирани напитки настрани! По-добре предпочетете негазирана минерална вода. Изпийте една чаша преди хранене. Така няма да ви се наложи постоянно да опъвате новата си рокля.

– Домакинята е добре да сервира по-малко тлъсти и трудно смилаеми ястия и повече плодове и зеленчуци. Така храната няма да повиши киселинността в стома­ха и няма да натовари храносмилателна­та система с прекалено много работа.

– Не се нахвърляйте на деликатесите, особено на солените пушени колбаси. Удоволствието е кратко, а неприятните последствия – продължителни. Само си представете как всички ще танцуват* а вие ще се присвивате на дивана заради пикантния суджук.

– Хранете се бавно и с удоволствие. Все пак сте се събрали да се повеселите. Пра­вете повече почивки по време на яденето.

Ако не можем да им устоим?
Тогава най-добре е преди празничните уго­щения да потърсите подходящите за вас ензимни панкреатични средства. Разбира се, консултирайте се с вашия лекар за тях.

 

4 съвети за диета в стресови времена

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар