Воден свят

Може и да е било брак по сметка, но ако водородът не се беше „оженил“ за кислорода, светът, такъв, какъвто го познаваме, нямаше да съществува. Така че напълни си чашата догоре и научи как да се възползваш максимално от облагите на най-чудодейната напитка в природата.

Прохладен дъжд, пропукващ следобедната жега. Поточе, криволичещо в раззеленената планина. Коктейл на плажа, в който се полюшват кубчета лед. С настъпването на лятото мислите ни се насочват към водата – този жизненоважен елемент, който съставлява 70% от повърхността на Земята и 60% от твоето тяло. Как да не й се наслаждаваш до безкрай? Водата има 0 калории и е по-важна за оцеляването ни от храната. Но знаем ли достатъчно за нея? За да утолим жаждата ти за информация, съставихме този наръчник от А до Я за Н20. На следващите страници ще откриеш всичко, с което трябва да си наясно, за да пиеш по-чиста и вкусна вода, плюс много начини за опазването на най-ценния ресурс на нашата зелена (и синя) планета.

Да пием за твое здраве – защо точно Вода? Защото тя може..

Да те освежи. Дехидратацията те кара да се чувстваш уморена и отпаднала. Освен това тя предиз­виква мозъка ти да работи на по- високи обороти от обичайното за изпълнението на едни и същи задачи. Клетките се нуждаят от вода, за да функционират. Ако не получават достатъчно, те не биха могли да си вършат работата, както трябва. Да укрепи костната ти сис­тема. Макар че остеопорозата е проблем предимно на жените над 50-годишна възраст, колкото по-рано J3 вземаш превантивни мерки срещу нея, толкова по-добре. Ако не си s голям почитател на млечните храни, можеш просто да пиеш минерална вода, тъй като тя ще ти помогне да си набавиш нужното количество калций и ще противодейства на загубата на костна маса. В един литър се съдържат около 200 мг от това вещество, а препоръчителената дневна доза за младите жени е 800 мг на ден. Тоест два литра минерална вода и половин кофичка кисело мляко са достатъчни за набавянето й.

Да ти помогне в борбата с килограмите. Пиенето на вода от хладилника (охладена до 4 граду­са) може да накара тялото ти да гори повече калории в продълже­ние на цял час, след като си я пое­ла. Това се случва, тъй като хладна­та течност го предизвиква да рабо­ти на по-високи обороти, за да под­държа вътрешната си температура. А една чаша преди хранене – дори и да не е студена – потиска леко апе­тита и ти помага да не налиташ на храната.

И вероятно дори да предпа­зи сърцето ти. Изследване на Националния институт за здраве в САЩ, проследяващо 34 000 души в продължение на 14 години, установи­ло, че мъжете, които пиели по 5-6 чаши вода всеки ден, имали с цели 70 % по-нисък риск от смърт вслед­ствие на инфаркт. При жените не се проявила чак толкова ясно обосо­бена зависимост, но все пак резулта­тите били достатъчно интригува­щи, за да сложат началото на ново, по-мащабно проучване, в което ще участват 96 000 души.

Анализирай това

Нещо те притеснява във вида миризмата или вкуса на чешмяната вода? Специалистите обясняват.

„Когато най-напред я налея в чашата, е белезникава и мътна и чак след това се избистря.”

Това са просто мехурчета. Понякога в помпите, които движат водата в тръбите, попада въздух. Кога­то той се разтваря във водата се получава ефектът на „облака“, после се освобождава кислородът и течността се избистря.

„Водата ми изглежда ръждивокафява.”

Понякога във водоизточника попа­дат разлагащи се растения, кои­то пускат цвета си, подобно на чаена торбичка. Другият вариант е по-високо съдържание на желя­зо. То е безцветно в подпочвените води, но когато се свърже с въздуха, добива червеникавокафяв оттенък. Не е токсично, но може да проме­ни вкуса на питейната вода.

„Мирише на развалени яйца.”

Главният заподозрян в случая е без­вредният въглероден сулфид. Този миризлив газ се освобождава, кога­то бактерии разграждат естест­вено образуваните серни съедине­ния във водата, филтър с активен въглен може да реши проблема, но също така понякога той е сигнал за присъствие на опасни бактерии във водоизточника и вероятно е добре да се поиска проверка.

Заложи на студеното

Използвай топлата вода за миене на съдове, но за пиене и готвене избери студения кран. Топлината разгражда по-бързо замърсителите, но също така е и по-добър разтворител за стоманата по старите и корозирали тръби, която в един момент може да се озове в твоята чаша.

Бутилирана или чешмяна?

Многобройни изследвания отдавна са опровергали мита, че водата в бутилка е по-чиста и полезна от тази, която тече от чешмата. Всъщност истината е, че бутилировъчните фирми подлежат на много по-ниска степен на контрол от централните водопроводи. Като добавим към това и високата цена на бутилираните води, най-добре е да се сприятелиш с крана у дома. Когато ще си за по-дълго навън, носи си вода в алуминиево шише (пластмасовите не трябва да се употребяват повторно, нали знаеш?). Въобще добре е да се научим да възприемаме купуването на вода по-скоро като удобство в дадена ситуация, а не като ежедневна практика.

Тук идва и основният въпрос: достатъчно чиста ли е чешмяната вода? Краткият отговор е „да“. Но винаги би могла да е по-чиста, така че нищо не ти пречи да използваш филтър. Макар че в повечето населени места у нас той не е задължителен, винаги е добра предпазна мярка.

Ето какво трябва да знаеш при избора му:

Кой е най-подходящият филтър за твоето домакинство?

ЗА ПОВЕЧЕТО ВОДИ

РЕШЕНИЕТО – В по-голяма част от домовете филтър с активен въглен е напълно достатъчен. Можеш да избираш между кана за пречистване на бода, приставка за крана или устройство, което се монтира под мивката.

КАК ДЕЙСТВА – Активният въглен, който е зареден с положителен заряд, привлича отрицателно заредените замърсяващи частици и ги абсорбира, като така намалява количеството на пестициди, бактерии и химикали във водата.

ЗА ВИСОКОРИСКОВИ ВОДИ 

РЕШЕНИЕТО – Ако живееш в район, където има проблеми с водата и тя съдържа вещества, които не могат да бъдат пречистени с активен въглен (като олово и арсен), добре е да инвестираш във филтър с обратна осмоза.

КАК ДЕЙСТВА – Тези устройства се инсталират под мивката и прекарват водата през полупропускателна мембрана, която изолира по-сериозните замърсители.

ЗА ТВЪРДИ ВОДИ

РЕШЕНИЕТО – Заложи на омекотител или филтър за душа, ако водата у вас е с повече калций и магнезий. Твърдата вода не е вредна, но може да има по-особен вкус и когато се къпеш, минералите запушват порите ти и правят косата ти непокорна.

КАК ДЕЙСТВА – Омекотителите премахват минералите във водата на принципа на йонната обмяна, филтрите за душ съдържат частици, които абсорбират хлора.

Как да хидратираш тялото си

(Бирата също е позволена!)

Хидратацията е жизненоважна за поддържането на всички функции на организма. Но точно колко бода трябва да пием дневно, е обект на много спорове. Проблемът с прочутото правило на 8-те чаши е, че прилагайки го, ние не вземаме предвид водното съдържание, което поемаме чрез храната. Плодовете и зеленчуците например са съставени от 80-90% вода. И така, 2 л на ден си остава добра цел, но в това количеството трябва да влизат и супите, соковете, плодовете и зеленчуците, чаят и кафето. Дори алкохолни напитки като бира в умерени количества се броят като част от здравословния ни прием на течности, твърдят учените (а ние харесваме техния научен подход!). Когато предозираме с алкохол, той става диуретик и на практика ни обезводнява, но един коктейл или малка бира са приемливи източници на хидратация. Същото е положението и с кафето – от втората чаша нататък се натрупват диуретичните му свойства и трябва да компенсираме консумацията му с допълнително вода. Като цяло бледата урина показва, че си добре хидратирана, а потъмняването или недостатъчното й количество е сигнал, че трябва да започнеш да пиеш повече вода. Увеличи приема и когато спортуваш или навън е горещо. Учените са изчислили, че жените трябва да поемат между 250 и 500 мл допълнително за всеки час, в който се потят, в резултат на физическо натоварване или жега.

Внимавай да не замърсяваш водата

Боклуците в тоалетната. Топчета памук, кърпички за разгримиране, тампони и презервативи – всички те не се разграждат и могат да попаднат в източниците на питейна вода. А колкото повече боклуци има там, толкова повече химикали ще са необходими за пречистването й.

Старата техника. Мобилни телефони, МРЗ устройства, компютри – дори най-дребните джаджи са пълни с токсични химикали. Ако не ги рециклираш, а ги изхвърлиш и те се озоват на сметището, вредните вещества от тях могат да проник-нат в почвата и оттам – във водата.

Антибактериалните препарати. Не си купувай антибактериален сапун, той не е кой знае колко по-добър от обикновения. За сметка на това повечето марки съдържат триклозан, химикал, който изменя хормоналния баланс. Когато се оттича в мивката, той може да попадне в питейната ни вода. Лекарствата. Не изхвърляй хапчета в мивката или тоалетната. Изследванията на питейна вода показват, че в голям процент от нея се съдържат следи от фармацевтични продукти. Бъди внимателна – никой не би искал да ти пие л

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар