10 лесни техники за ослепителна кожа

Искате кожата на лицето ви да е ослепителна? Ето ви няколко лесни идеи, с които ще постигнете не само безупречен външен вид, но и ще се радвате на вътреш­но спокойствие.

Ние се раждаме с пре­красна кожа. Но как да задържим ослепителния й тен (ако не сме генетич­но облагодетелствани) в динамичното и напрегнато ежедневие, в което трудно успяваме да намерим вре­ме за себе си. Решението е комбинация­та от няколко житейски трика и нашите фа­ворити сред най-популярните козметични продукти на пазара.

В леглото – пълноценно
Неслучайно една от любимите ни приказ­ни героини се нарича „Спящата красавица“. „Ако не спите пълноценно не само като часове, но и в подходящото време от 23 до 7 часа, резултатът е изтощен вид – тъмни кръгове под очите, сива и повяхнала кожа“, предупреждава доц. Мария Балабанова, дерматолог в Кожната клиника към Александровска болница. Много често недоспиването е свързано с прият­ни забавления в любимия ни клуб, където обаче цигареният дим нарушава кръвооб­ращението на кожата. Но трансформира­но в пълноценна почивка, това време ще ви се отблагодари с двоен ефект – външен (свежа и подхранена кожа) и вътрешен (душевно спокойствие).

Не на стреса!
Когато сме под стрес, в организма се отделят различни видове ензими, които влияят индиректно на кожата – намалява се достъпът на кислород до клетките и се нарушава цикълът им на делене. Резул­татът е суха, изтощена кожа с лош тургур. За да избегнете подобни нежелани ефекти, опитайте се да компенсирате стреса през деня с приятна за вас дей­ност. Йога или медитация ще ви помогнат да успокоите съзнанието си, а любим спорт или друго занимание ще ви разсе­ят от неприятните мисли.

Избягвайте йо-йо диетите
Подобни хранителни ограничения са про­тивопоказни не само за вашето здраве, но и за кожата. Отслабването води до загуба на мазнина, а когато тя се изчерпи от ко­жата на лицето, то губи обем и „увисва“. Рязкото намаляване на теглото, послед­вано от рязко напълняване, също поставя кожата на изпитание. Вследствие на годи­ните, влиянието на слънцето и други вред­ни външни фактори еластичната тъкан не може да компенсира рязкото свиване, ко­жата се изтощава и се появяват бръчки. Вместо на изтощителни диети по-добре за­ложете на упражненията. Те ще ви помог­нат не само в извайването на фигурата, но и в придобиването на красива кожа, тъй като стимулират кръвообращението.

Хидратация отвън и отвътре
Влажността е благословия, щастие за кожа­та. Затова пийте по 1,5-2 л вода дневно – те помагат за изчистване на тялото от токсините и правят кожата чиста и хидратирана. Може да приемате необходимата доза на малки части през целия ден, за да сте сигур­ни в пълноценното й абсорбиране.

Ако кожата ви е непрекъснато суха, тряб­ва да отделите време за професионал­на хидратация в козметичен салон или да изберете подходящи СПА процедури. Удачен вариант е парна баня или сауна, последвана от студен душ – истинска гим­настика за тялото и за лицето. Тази комби­нация освежава, но и леко изсушава ко­жата, затова трябва да бъде последвана от овлажняваща грижа. Хидратацията е добро решение и срещу ежедневните агресори в околната среда, тъй като повишава изпотяването и пречист­ва организма.

Стремете се към здравословно хранене
Колкото и досадно да звучи непрекъсна­тото подчертаване на този факт, разно­образното меню е от ключово значение, за да осигурим на организма всички жи­зненоважни вещества. Диетолозите пре­поръчват да включваме в хранителния си режим зърнени храни, плодове и зеленчу­ци, мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, варива. Ограниченията са в приема на мазнини, захарни продукти, сол и со­лени храни, алкохолни напитки. Ако имате проблемна кожа (акне) и хапването на сладкиши влошава състоянието й, по-добре избягвайте подобни изкушения.

Температурните контрасти вредят
Кожата не харесва екстремни условия. Рязката смяна на климатизирания офис с жежкото обедно слънце кара кожа­та ни да страда. Така е и през зимата, но в обратна посока – от студено навън на топло вътре. Подобна стресираща ситуация нарушава циркулацията, води до загуба на влага и сухота на повърх­ността, което е добре да компенсирате с хидратиращи продукти.

Правила в макиажа
Make up специалистите препоръчват да започнете ежедневното разкрасяване с почистване на лицето, след това нанесе­те хидратиращия крем и като попие, за­почнете с нанасянето на грима. Винаги избирайте продукти със SPF защита (на пазара има голям избор от различни коз­метични средства), за да се предпазите от вредното въздействие на слънцето. „Вечер задължително отстранявайте днев­ния макиаж, дори ако ви предстои ново излизане – съветва гримьорът Зоран Коцов. – Оставете кожата известно време да „диша“ и след това се преобразете за предстоящите нощни забавления.“ Ексфолирайте кожата си веднъж в седми­цата, за да отстраните мъртвите клетки и да възстановите блестящия й вид.

Масаж срещу бръчките
В борбата със следите на времето ще ви помогне масажът, който сподели кинезетерапевтът Михаил Ненов. Предварително обгърнете лицето си с пара от етерични масла (хвойна, лаванду­ла и цитрусови плодове са добър вариант), за да омекотите кожата и да подобрите кръвообращението.

Следващият етап е масажният пилинг, който премахва мъртвите клетки и отваря порите. Използвайте крем с абразивни частици и извършвайте леки масажни дви­жения (в посока от върха на главата към врата) и леки кръгове около очите и ус­тата. След 10 минути сменете продукта с крем с фолиева киселина, като го нана­сяте със същите движения, включително и отпред по шията в посока към гърдите. Тези действия спомагат за намаляване на ото­ците под очите и за подобряване на реге­нерацията на кожата.

Не изстисквайте пъпките
Този вреден навик, който изкушава мно­го дами, нарушава целостта на кожата и предизвиква инфекция. Тялото започва да произвежда антитела, за да се справи с инфекцията, които обаче предизвикват гра­нуломи, а оттук и дефекти в тъканта.

Растенията защитават
Всички знаем, че замърсяването е един от новните източници на свободни радикали, които водят до ста­реене на кожата. Според проучване на американската агенция за защита на природата въздухът в домовете и офисите в САЩ през последните години е станал по-замърсен от този навън. Сред вредните източници са бои, почистващи препарати, цигари, някои кухненски уреди, климатични инста­лации, мебели, строителни материали. Добрата новина е, че растенията вкъщи действат като филтри и могат да подобрят качеството на въздуха, а следователно да увеличат шансовете ни в борбата със ста­реенето. Така че защо не освежите до­машната обстановка с няколко красиви и лесни за отглеждане цветя (все още не са фиксирани броят и видът, който да гаранти­ра пречистването на въздуха, което обаче не пречи да опитате). Но не прекалявайте с поливането: влажната почва благоприятства появата на микроорганизми, които може да предизвикат алергични реакции.

 

 

Как да изберете крем за лице?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар